Energitjuvarna i hemmet

Här har vi samlat ihop ett antal energitjuvar i hemmet. Vissa känner du säkert redan till medan andra kanske är helt nya för dig. Det viktigaste första steget mot att minska onödig elförbrukning är att öka medvetenheten om energitjuvarna.

Vill du hellre läsa innehållet som en PDF?

Ingen vill väl slösa energi i onödan?

Och ändå är det precis det de flesta av oss gör varje dag utan att veta om det. Våra hem är fyllda med funktioner och apparater som förbrukar el, men vi tänker kanske inte på hur mycket el som förbrukas, eller hur felaktig användning kan öka elförbrukningen. För vissa av de här funktionerna, till exempel belysning, kan vi direkt avgöra om de förbrukar el, och dessutom har vi en uppfattning om de förbrukar el i onödan. Att glömma släcka lampan är ett exempel på elförbrukning som vi både ser och uppfattar som onödig.

Men den stora utmaningen är att identifiera energitjuvarna när vi kanske inte ens vet att en apparat drar ström över huvud taget. Eller, vi kanske inte är medvetna om olika samband som faktiskt leder till energislöseri.

Belysning

  • Den gamla devisen ”Aldrig tänt i ett tomt rum” gäller än i dag. Lampor som lyser utan att de behövs är en källa till energislöseri.
  • Vissa lampor drar ström även när de är släckta! Lampor (till exempel halogenlampor) har en transformator. Denna transformator drar ström även om lampan inte lyser.

Golvvärme

Golvvärmen är en bedräglig energitjuv. Man kan uppleva att golvet känns kallt – särskilt om det är ett stengolv – och frestas att öka golvvärmen så att golvet känns varmt och skönt att gå på. I praktiken ökar man då också rumstemperaturen mer än nödvändigt eftersom fötterna kan ”lura en” att uppleva rummet som kallare än det egentligen är. Detta hänger ihop med golvmaterialets värmeledande förmåga. En god värmeledare, som sten eller metall, leder snabbt bort värmen från din fot. Detta gör att golvet upplevs kallare.

Vardagsrummet

Våra hem är fyllda med elektronik. Datorer med
skärmar, mobilladdare, tv-apparater,video- och
musikanläggningar. De allra flesta av dessa
apparater stängs egentligen inte av helt, utan
står i standby-läge när de inte används. Och då
drar de ström helt i onödan.

Badrummet

  • Droppande kranar är energislöseri. En läckande varmvattenkran kan slösa ca 25 liter varmvatten per dygn.
  • Handdukstorken glömmer man ofta att stänga av. Detta är en energitjuv som ofta drar ca 600 kW/år helt i onödan.

Tvättstugan

  • Gamla tvättmaskiner kan vara fullt fungerande, men de har ofta högre energiförbrukning jämfört med moderna och energisnåla maskiner.
  • Torktumlare och torkskåp är stora energislukare som ofta inte är nödvändiga.

Kyl

I kylen bör du ha +5°C och i frysen -18°C. Har du kallare än så slösar du energi i onödan. Varje grad du sänker temperaturen ökar elförbrukningen med ca 5 %.
 

Frys

  • Har det bildats mycket is i frysen drar den mer ström.
  • Om de magnetiska gummilisterna inte sluter tätt läcker de ut kyla.
  • Ju mindre du har i frysen, desto mer ström drar den. Att en full frys är mest energieffektiv beror på att den redan nedfrusna maten hjälper till att hålla temperaturen nere.
 

Spis

  • Spishällar med touchpaneler drar ström även om spisen inte används.
  • Ojämna kastrullbottnar tar inte upp värmen från plattan lika effektivt som plana bottnar.

Fyll i formuläret för att ladda ned guiden gratis!

Prenumerera på bloggen