Är det något jag och mina kollegor ofta pratar om så är det vikten av att fjärrvärmecentralen är effektiv. Det är bra för miljön, fastighetens inomhusklimat och framför allt klokt ekonomiskt. Men hur vet du om anläggningen är effektiv och vad kan du göra åt det? Det går jag igenom i den här artikeln.
När vi pratar om att anläggningen ska vara effektiv handlar det dels om att den är hel och fungerar som den ska och dels om att den har bra inställningar, så du får ett bra inomhusklimat utan att betala för värme i onödan.
Som företagskund betalar du bland annat en flödestaxa för mängden fjärrvärmevatten som flödar genom din central. Om centralen inte fungerar som den ska eller inte har bra inställningar kan det leda till att det flödar mer fjärrvärmevatten är nödvändigt genom din central. Då hinner du inte utnyttja värmen optimalt och betalar pengar i onödan.
En bra indikation på om din anläggning är effektiv är hur bra avkylningen är. Avkylningen är skillnaden mellan det fjärrvärmevatten som kommer in i din fjärrvärmecentral (framtemperaturen) och det fjärrvärmevatten som lämnar den (returtemperaturen). Då framtemperaturen varierar över året och var i fjärrvärmenätet man befinner sig kan jag rekommendera att titta på returtemperaturen för indikation om avkylningen är bra. Vintertid ska returtemperaturen vara runt 40 grader eller lägre.
Returtemperaturen ska ligga runt 40 grader eller lägre vintertid.
Faktum är att alla tjänar på att ditt värmesystem har bra avkylning. Du utnyttjar fjärrvärmen till fullo och slipper betala i onödan. Men även vi blir glada om avkylningen är bra, vi vill nämligen gärna ha låga returtemperaturer tillbaka till vårt kraftvärmeverk. Det gör att fjärrvärmesystemet i stort blir mer effektivt och fungerar bättre.
Hur vet du om du har bra avkylning eller inte? Dels kan du titta på centralen och jämföra temperaturen på ingående och utgående fjärrvärmevatten. Har du oss som fjärrvärmeleverantör kan du se detta digitalt på mina sidor. Där kan du dessutom lägga till en larmfunktion. Om du till exempel lägger in att avkylningen inte ska gå under 40 grader under vintersäsongen kommer du få ett larm om det händer. Supersmidigt tycker jag och mina kollegor, så vi försöker tipsa alla kunder vi pratar med om denna smarta funktion.
Använd larmfunktionen på mina sidor och få ett larm om avkylningen blir dålig.
Att det är viktigt att upptäcka fel i tid låter kanske självklart men det skadar inte att säga det igen. Dels behöver du inte betala onödig flödestaxa och dels brukar det vara lättare och billigare att åtgärda fel om de upptäcks i tid.
Vad som är fel kan variera. Det kan vara att du behöver byta filter, lufta i systemet eller justera inställningarna. Det kan också vara att det finns ett problem i fastighetens värmesystem. Ibland är det lätt att upptäcka felet, andra gånger kan du behöva hjälp av en expert.
Vill du ha hjälp att se över centralen erbjuder vi lite olika tjänster beroende på vad som behöver göras, som besiktning, reparation eller intrimning av systemet för att inställningarna ska bli optimala för dig fastighet. Misstänker du att felet finns i ditt eget värmesystem kan du kontakta en VVS-tekniker för råd och hjälp.
Tveka inte att höra av dig så hittar vi en lösning för dig.
Flexibilitet är nyckelordet i framtidens energisystem. Den behövs både för …
Om din fjärrvärmecentral är äldre än 25–30 år kan det vara dags att byta …
Här finns massor bra att läsa