Byta elavtal företag

6 min
Victor Abrahamsson
23 feb, 2021

När ditt företagets elavtal är på väg att löpa ut kan det vara ett bra tillfälle att se över avtalet och jämföra med andra alternativ. I den här artikeln förklarar jag bland annat vad det finns för olika avtalstyper och vad du ska tänka på om du vill byta avtal.

Vad har jag för elavtal idag?

För att se vad du har för elavtal idag är det bra att starta på Mina sidor hos din nuvarande elleverantör. Där kan du ofta se mer detaljer om ditt företags nuvarande elavtal.

Avtalsformen står också angiven på den senaste fakturan. Där ser du vad du betalar, så att du kan jämföra med andra erbjudanden. Där finns även uppgifter om bindningstid, uppsägningstid och anläggnings-id. Det är information du behöver.

Vilken är rätt avtalsform för mitt företag?

Som företagskund har du fler avtal att välja mellan jämfört med privatkunder. Utöver fast och rörligt avtal kan du även välja mellan:

  • Kombinerat avtal
  • Timpris
  • Portföljförvaltning
  • Systempris

Ha en diskussion med din kontaktperson hos din nuvarande elleverantör. Ställ frågan om ditt nuvarande avtal är det som är mest optimalt för din verksamhet. Vad har du för förutsättningar och behov? Hur använder du el och hur budgetstyrd eller risktagande är du? Här kan du läsa mer om olika avtalsformer till företag.

Välj energikälla

I elavtalet kan du också välja vilken energikälla elen du köper ska komma från. Hur din elförbrukning påverkar miljön beror i första hand på hur elen producerats. All el, oavsett energikälla, ursprungsmärks för att visa hur den har producerats. Ursprungsmärkningarna säljs av elproducenter till elhandelsföretag och ska redovisas till kunden.

Hur ofta kan jag byta avtalsform?

Är ditt avtal bundet eller fast? Har du rörligt pris eller tillsvidare-pris ska du kunna byta elbolag omgående, men kontrollera uppsägningstiden. Har du ett fast pris-avtal måste du kontrollera bindningstiden. Det handlar oftast om ett till tre år.

När ditt avtal är på väg att gå ut är alltså det mest naturliga tillfället att se över det. Men det är också klokt att kontakta din elleverantör om din verksamhets elförbrukning eller förutsättningar ändrats mycket, till exempel om ni expanderat kraftigt. Även om avtalet är bundet ytterligare en tid så kan det finnas en möjlighet att omförhandla det.

Kontrollera avtalsvillkoren

Oavsett om du ska behålla din befintliga elleverantör eller vill byta till en ny, ska du alltid läsa igenom avtalsvillkoren noggrant. Särskilt ska du läsa det som gäller:

  • Möjligheten att bryta avtalet om du flyttar. Behöver du då betala en avgift/skadestånd?
  • Hur hög avgiften är om du vill eller råkar bryta elavtalet? Anges höga fasta schablonvärden?
  • Fullmakter. Ger du företaget någon fullmakt i samband med att avtalet tecknas? Är den tidsbegränsad och vad gäller den?
  • Tilläggstjänster. Finns det några tilläggstjänster som du inte vill ha och som måste avslutas aktivt?
  • Vad som händer när avtalet löper ut. Förlängs avtalet automatiskt då och till vilka villkor? Om avtalet förlängs till ett mindre förmånligt avtal - se till att lägga in en påminnelse i kalendern redan nu så att du ser över avtalet när det är på väg att löpa ut.

Så här byter du avtalsform

När du väl bestämt dig är det enkelt att genomföra själva avtalsbytet. Ta kontakt med din kontaktperson hos din elleverantör. Ofta handlar det bara om ett telefonsamtal eller ett par knapptryckningar på datorn.

Men om du funderar på att byta elleverantör är det viktigt att du kontrollerar din bindningstid, så att du inte råkar ut för oförutsedda brytavgifter. Detta kan ofta den nya elleverantören hjälpa dig att undersöka.

Gör så här:

  • Kontrollera din bindningstid.
  • Ta kontakt med nuvarande eller ny elleverantör.
  • Ge fullmakt att ta reda på hur din nuvarande förbrukning ser ut hos ditt elnätsbolag (läs dock vad som ingår i fullmakten).
  • Diskutera vilket avtal som är bäst för din verksamhet utifrån förbrukning och förutsättningar.
  • Be om offert och läs igenom avtalsvillkoren.
  • Jämför eventuellt med andra offerter.
  • Enas om ett avtal och skriv under.

Diskutera ditt avtal

Tycker du att det är svårt att veta vilken typ av avtal som hade passat bäst för just ditt företag? Nedan kan du ladda ner vår guide där vi bland annat har med exempel på olika verksamheter och vilket avtalsupplägg som är bäst för dem.

Har du Mölndal Energi som elhandelsleverantör eller är nyfiken på våra avtal så får du gärna kontakta oss här eller höra av dig till din kontaktperson. Jag och mina kollegor hjälper dig gärna med rådgivning för att hitta bästa avtalet för dig.

Så får du rätt avtal för just ditt företag

Det bästa elavtalet är det som passar din verksamhets elförbrukning och behov.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen