Oavsett om du är fastighetsägare eller arbetsgivare så har du ett ansvar för elsäkerheten. Det är ett ansvar som sträcker sig långt och som syftar till att undvika elrelaterade arbetsplatsolyckor. Här tittar jag på vad du ska tänka på kring elsäkerhet, vem som har ansvaret för vad och ger tips på var du kan läsa mer.
Innan vi går in på vem som har ansvar för vad så kan det vara bra att veta vad som menas med en elanläggning. I en elanläggning ingår all fast installerat elektrisk utrustning som elcentral, elledningar, vägguttag och strömbrytare.
Elapparater och maskiner räknas som elektrisk utrustning kopplad till elanläggningen men är inte en del av den. För elektriska apparater och maskiner är det tillverkarens anvisningar förutom nationella lagar och standarder som säkerställer säker anslutning och användning – men som fastighetsägare och arbetsgivare har du även ansvar för att de är hela och används på ett korrekt sätt av personer med rätt kompetens.
En fråga som lätt kan uppkomma är vem som har ansvar för elen och elsäkerheten, är det fastighetsägaren eller arbetsgivaren? Utöver det finns dessutom ett elnätsbolag som ansvarar för elnätet i stort.
Tittar man på lagar och bestämmelser så har faktiskt alla ett långtgående elsäkerhetsansvar.
Som ägare av en elanläggning har du ansvar för att den är elsäker, oavsett om du är en större fastighetsägare eller privatperson. Det innebär att du har ansvar för att anläggningen är säker och inte kan leda till skador på människor eller egendom, fungerar väl och inte skapar störning för omgivningen. I detta ingår att:
Fastighetsägarens ansvar regleras i elsäkerhetslagen. Du kan läsa mer i Elsäkerhetsverket handbok för innehavare av elanläggningar.
Även om fastighetsägaren har ett stort ansvar för elanläggningen så har du som arbetsgivare det yttersta ansvaret för att dina arbetstagare inte utsätts för ohälsa eller olyckor orsakade av el.
Detta ansvar påverkar såklart främst arbetsgivare med anställda som arbetar med eller i närheten av elanläggningar, men även inom andra branscher har du ett ansvar för att säkerställa att dina anställda har en elsäker arbetsplats. Elsäkerhetsrisker och elsäkerhetsplanering ska ingå som del i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Ditt ansvar som arbetsgivare regleras i arbetsmiljölagen. Du kan läsa mer om elsäkerhet på Arbetsmiljöverkets hemsida.
När det kommer till el och elsäkerhet så finns det ytterligare en part att ta hänsyn till – ditt elnätsbolag. För att veta vem som är ansvarig för vad så är det bra att veta var gränsen mellan elanläggningen och elnätet går. Elnätsbolaget äger din elmätare, men det är du som fastighetsägare som ansvarar för mätarskåpet som mätaren sitter i.
Gränsen mot elnätet går på servisledningen från elnätsbolagets kabelskåp till fastigheten. Exakt hur det ser ut varierar från fastighet till fastighet, bland annat beroende på säkringsstorlek/effekt och ålder. Är du osäker på vad som gäller kan du kontakta ditt elnätsföretag.
Nätföretaget ansvarar för att nätet är säkert, tillförlitligt och effektivt och att nätet på lång sikt kan uppfylla rimliga krav på överföring av el. Det innebär att elnätsbolaget ska arbeta för att minimera antal och längd på strömavbrott, men att de kan förekomma. Har du en verksamhet som inte klarar av att vara utan ström är det ditt ansvar att se till att ha någon form av reservaggregat, UPS eller batteri.
Elnätbolagens ansvar regleras i ellagen.
Det var lite kortfattat om ansvar för elsäkerhet i större fastigheter, men det finns mycket att fördjupa sig i när det kommer till elsäkerhet och lagstiftning.
Mitt tips är att ladda ner handboken om fastighetsägarens och arbetsgivarens elsäkerhetsansvar som Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket tillsammans har tagit fram – för att guida dig rätt i ansvarsfrågan och elsäkerhet. Syftet med handboken är att ge vägledning till ett fungerande elsäkerhetsarbete och förhindra arbetsplatsolyckor orsakade av el.
Elsäkerhet är ett område som ofta hamnar i skymundan i …
Här finns massor bra att läsa