Du har säkert hört att elpriset varierar över dygnet. Att använda el under tider då priset är billigare kan därför vara lönsamt. Men då räcker det inte med ett vanligt rörligt elavtal, utan du behöver ett timprisavtal. Hur vet du om ett timprisavtal är rätt för ditt företag, organisation eller brf? Det tänkte jag hjälpa dig att få svar på i den här artikeln.
De två vanligaste elavtalen bygger på antingen ett fast eller rörligt elpris. I ett fastprisavtal betalar du samma kostnad per förbrukad kWh varje månad, medan ett rörligt avtal följer elpriset på elmarknaden.
Med ett vanligt rörligt elpris får du betala ett månadsmedel, alltså medelvärde för vad elpriset legat på den senaste månaden. Varför är det så? Upplägget lever kvar från tiden då elmätarna bara lästes av en gång i månaden. Sedan dess har elmätarna blivit alltmer avancerade och idag kan de allra flesta läsa av elförbrukningen timme för timme.
Med ett timprisavtal får du inte betala ett månadsmedel utan då följer du hur elpriset förändras timme för timme. För att kunna få det avtalet krävs det därför att du har en elmätare som kan läsa av timförbrukningen. Du kan fråga ditt elhandelsbolag eller elnätsbolag vad ditt företag har idag.
Beroende på när på dygnet och veckan du använder mest el så kan du antingen sänka eller höja företagets elkostnader med ett timprisavtal.
Elpriset sätts på elmarknaden Nordpool och styrs av utbud och efterfrågan.
Förbrukningen är vanligtvis högst på morgonen och eftermiddagen när privatpersoner vaknar och sätter igång dagen och när de kommer hem från jobbet. Vi använder också mer el under vardagarna än under helgerna, då många verksamheter har stängt. Sett över året är förbrukningen högre på vintern när vi behöver mycket värme och ljus och lägre på sommaren. På natten, senare på kvällen, helger och på sommaren är alltså tider med lägre elförbrukning och därför ofta lägre elpriser.
Elproduktionen i sin tur styrs till stor del av vädret. I Sverige påverkas vi mycket av hur det går för vindkraften och vattenkraften. Mycket vind och mycket nederbörd brukar därför ge lägre elpriser.
Med detta sagt går det aldrig att exakt förutspå när elpriset är lågt eller högt. Det kan alltid hända saker som ändrar förutsättningarna.
Till exempel har vi de senaste åren haft ett par somrar med stundtals rejält höga elpriser. Anledningen är flera saker som samverkat: t ex att kärnkraftverk stänger ner för revision under sommaren, problem att överföra el från norr till söder och att vattenreserven i vattenkraftverken varit låg.
Över tid lär du tjäna på ett timprisavtal om du förbrukar mest el då elpriset vanligtvis är lågt, men det är viktigt att vara beredd på perioder då elräkningen oväntat blir högre. Vill du hålla koll på hur elmarknaden ändras kan du prenumerera på våra marknadskommentarer som publiceras varje månad.
Min kollega Victor har skrivit en artikel med exempel på företag och vilka avtal som passade bäst för dem. Ett av dem var en restaurang med a la carte. För dem var det viktigast att kunna sänka sina elkostnader, viktigare än att veta vad de kommer betala för elen nästa månad. De använde mest el på kvällar och helger, tider då elpriset ofta är lägre. Med hjälp av ett timprisavtal kunde de sänka sina elräkningar.
För att veta om ett timprisavtal är rätt för ditt företag är det bra att ta hjälp av din kontakt på ditt elbolag. Genom att titta på ditt företags förbrukningsmönster, tillsammans med dina övriga behov och hur elmarknaden ser ut framåt, kan vi ge en rekommendation huruvida ett timprisavtal är rätt för just ditt företag eller organisation.
Är du nyfiken på om ett timprisavtal passar ditt företag? Jag och mina kollegor hjälper dig gärna, skriv en rad här så hör vi av oss.
De senaste åren har elpriset varit allt annat än stabilt och förutsägbart, …
Kanske har du hört någon säga att vi stundtals importerar europeiska …
Här finns massor bra att läsa