Att välja ett elavtal till ditt företag skiljer sig från att välja till dig själv privat. Det handlar främst om vilka behov ditt företag har, men du har också olika avtalsformer att ta hänsyn till. Här förklarar jag de största skillnaderna och vilka elavtal för företag som är vanligast.
Längst ner hittar du också en guide till hur du får rätt elhandelsavtal till just ditt företag.
Ett företagsavtal och ett privatavtal innehåller i det stora hela samma delar. Det finns oftast bindningstid, brytavgift och det är viktigt att ha med alla olika delar när du jämför elpris mot varandra.
Den stora skillnaden är att förbrukningen är väldigt mycket större för ett företag, vilket gör att du ofta har fler olika möjligheter och avtalsupplägg att välja på. Dessutom varierar förbrukningen mycket mellan olika verksamheter, medan den är förhållandevis lika mellan olika privatperson i samma boendeform. Därför är det extra viktigt att ha en dialog med elbolaget. Både för att förhandla fram ett bra avtal men också för att hitta ett upplägg som passar just ditt företags förutsättningar.
En stor skillnad när du tecknar elavtal för ditt företag är att ni har olika behov och prioriteringar. När du väljer ett företagsavtal styrs du ofta av policys och regler som ditt företag satt upp, till exempel miljöpolicys eller regler kring upphandling. Tänk på att välja en leverantör som rimmar väl med ditt företags varumärke och prioriteringar, här kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du väljer leverantör.
Precis som privatperson så kan du välja mellan att ha ett rörligt eller fast elpris. Ett fast pris ger större trygghet och det är lättare att budgetera. Ett rörligt pris har de senaste åren varit det billigaste alternativet i längden.
Som företag kan du också ofta få ett kombinerat avtal, med en del med rörligt pris och en del med fast pris.
Något som är vanligare bland företag är timpris eller timspot. Det är en form av rörligt elpris, där du debiteras för din förbrukning timme för timme. Detta passar bra om ditt företag förbrukar mest el under tider på dygnet då elen är som billigast.
Elmarknaden liknar på många sätt aktiemarknaden där el säljs och köps mellan elproducenter och elhandelsbolag. Som företagskund kan du välja att köpa portföljförvaltning. Mot en avgift bevakar då din förvaltare elmarknaden för att köpa el när priset på marknaden är lågt och sprida riskerna.
Ett annat upplägg är att du får ett avtal med fast pris och rörlig områdesjustering. I Sverige finns det fyra olika elområden. Eftersom elen inte alltid produceras på samma ställe som den används så kan priserna mellan de olika områdena variera. I de flesta avtal är områdesjusteringen inbakat i priset. Men som företagskund kan du välja att ha rörlig områdesjustering.
Detta har varit fördelaktigt i många år men innebär en viss risk. Sommaren 2020 hade vi väldigt stor produktion av el i norra Sverige och väldigt lite i södra, samtidigt som Sveriges elnät hade problem med att transportera elen. Därför blev områdespriserna i söder mycket höga och de med rörligt systempris fick tyvärr betala mer än vanligt för sin el trots att elpriset överlag var lågt.
Detta var några exempel på olika företagsavtal som finns. Den största skillnaden mellan ett privat elavtal och ett företagsavtal är att förbrukningen och behoven ser helt olika ut. Därför är det viktigt att tänka till kring vad som är viktigt för just ditt företag. Vill du ha fler tips om detta så har vi gjort en guide som du kan ladda ner nedan.
För att få ett bra avtal som passar just ditt företag så är det viktigt att du vet vilka behov du har – innan du ber om en offert. Vilka är ditt företags förutsättningar och behov? Det hjälper denna guide dig att besvara.
De senaste åren har elpriset varit allt annat än stabilt och förutsägbart, …
Kanske har du hört någon säga att vi stundtals importerar europeiska …
Här finns massor bra att läsa