En del upplever att de betalar mycket för sitt elnät. Att förstå varför elnätsavgiften ser ut som den gör kan verka komplext. Därför har jag skrivit den här artikeln, för att förklara hur prissättningen ser ut och olika anledningar till att den kan upplevas som hög. Jag hoppas den svarar på om din verksamhet betalar rätt elnätspris eller inte.
1996 avreglerades Sveriges elnät. Innan dess hade man bara ett elbolag. Avreglering av elmarknaden innebar att konkurrens infördes mellan elleverantörerna. Genom att aktivt välja elleverantör och avtalsform kan man sedan dess som kund påverka sin kostnad för elen.
Det innebär också att man istället för ett elbolag idag har avtal med två: elnätsbolaget som står för själva infrastrukturen och nätet, så att elen kan levereras till dig. Och elhandelsbolaget som står för själva elen. Därför får du två fakturor.
Utöver energiskatt betalar också ditt företag moms som läggs både på elnäts- och elhandelsfakturan.
Som du säkert vet så kan du inte välja vilket elnätsbolag som ska ansvara för ledningen in din fastighet. Det innebär att elnätsbolagen har monopol på olika geografiska områden, men innebär det att de kan sätta vilka priser som helst?
Så är det givetvis inte, utan det finns föreskrifter som styr detta. Regeringen har gett Energimarknadsinspektionen i uppdrag att ta fram detta regelverk och en intäktsram som utifrån vissa parametrar bestämmer hur ditt elnätsbolag ska prissätta din avgift. I den intäktsramen försöker Energimarknadsinspektionen balansera ett rimligt pris till dig som kund och mängden avbrott du upplever med att ditt elnätsbolag får täckning för skäliga kostnader och en rimlig avkastning på investerat kapital.
Det är även Energimarknadsinspektionen som granskar och följer upp samtliga elnätsbolag för att säkerställa så att de sköter sig och håller sig inom intäktsramen.
I början av 2018 var det många som reagerade över att deras elnätsfaktura blev hög. Anledningen var att Riksdagen beslutat att flytta ansvaret för att kräva in energiskatt på el från elhandlaren till elnätsföretaget. Därför blev elnätsfakturan plötsligt högre för alla.
Det betydde samtidigt att elhandelsfakturan blev billigare. Men eftersom det var vinter och kallt, två faktorer som ökar både elförbrukningen och elpriserna, var det inte lika många som reagerade på det.
Upplever du att du får betala mycket för ditt elnät? Nils Holgersson-rapporten undersöker varje år samtliga 290 kommuner och jämför kostnaden för el och uppvärmning, vatten och avlopp. Här kan du se hur ditt elnätsbolag ligger till jämfört med andra elnät. Undersökningen görs genom att ett typhus med 15 lägenheter ”flyttas runt” i Sveriges 290 kommuner och sen jämförs kostnaden. De som står bakom rapporten är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.
Enligt rapporten från 2020 har Mölndal Energi näst billigast elnät i Sverige. I år har vi blivit ännu billigare då vi började året med att sänka våra avgifter med 12 procent.
En annan förklaring till en stor elnätsfaktura kan vara att din verksamhet helt enkelt förbrukar mycket el eller abonnerar på en hög effekt. Din förbrukning påverkar nämligen både din elhandelsfaktura och din elnätsfaktura.
Nätavgiften består av en fast del, abonnemangsavgiften, och en rörlig del, överföringsavgiften. Abonnemangsavgiften baseras på hur stor huvudsäkring du har eller hur mycket effekt du abonnerar på (beroende på vilket avtal du har). Överföringsavgiften betalar du per överförd kilowattimme (kWh).
Hur mycket som är en normal förbrukning beror helt på vad du har för verksamhet, och det är därför svårt att jämföra. Ett sätt att få en bra uppfattning om din el- och energiförbrukning är att göra energikartläggning.
Företagets huvudsäkring eller vilken effekt du abonnerar på styr hur mycket effekt din verksamhet har tillgång till, alltså hur mycket el som kan användas på en och samma gång. Här kan du läsa mer om hur du kan se om du abonnerar på för mycket eller för lite effekt.
Vill du veta mer om hur elförsörjningen i Sverige ser ut? Ladda ner vår guide och lär dig mer om elnät och även strömavbrott.
I den här sammanfattningen går vi bland annat igenom hur strömförsörjningen i Sverige fungerar, orsaker till strömavbrott, leveranssäkerhet och smarta elnät och vem som får tillbaka strömmen först vid ett strömavbrott.
De senaste åren har elpriset varit allt annat än stabilt och förutsägbart, …
Med ett timpris på el betalar du vad elen kostar varje timme, till …
Här finns massor bra att läsa