Har du märkt att elpriserna skiljer sig åt mellan södra och norra Sverige? Det här blev extra påtagligt under höst och vinter, då elpriserna steg och många företag i södra Sverige fick rejält höjda elräkningar. Här förklarar jag hur Sveriges olika elområden och överföringskapaciteten i elnätet påverkar elpriserna runt om i landet.
Sverige är uppdelat i fyra olika elprisområden: SE1, SE2, SE3 och SE4, där SE1 är området längst norrut och SE4 längst söderut. Områdesindelningen trädde i kraft i november 2011 och initierades av den statliga myndigheten Svenska kraftnät. Om du inte vet vilket område ditt företag tillhör, kan du gå in och kika på elområden.se
Uppdelningen av elprisområdena gjordes utifrån de fysiska begränsningar som finns i olika delar av transmissionsnätet (det som tidigare hette stamnätet). Transmissionsnätet är elledningarna som transporterar elen mellan olika delar av Sverige. Det långsiktiga målet med indelningen i elområden är att utjämna skillnaderna i pris för elkunderna i takt med att transmissionsnätet i de olika delarna förstärks.
Indelningen i olika elprisområden inte är något elhandelsbolagen kan påverka; det styrs av Svenska kraftnät och gäller för alla elkunder i Sverige.
I Sverige finns hundratals elproducenter och de fyra största står för drygt 70 procent av den el som produceras. I norra Sverige finns det generellt ett överskott på el, medan flest elanvändare finns i södra Sverige. Kombinationen av överskottet på el i norra Sverige och den stora efterfrågan i SE3 och SE4 gör att stora mängder el måste transporteras genom landet.
Vad är problemet då? Jo, under delar av året finns det inte tillräcklig kapacitet i elledningarna för att transportera elen från norr till söder. Det är det här som kallas kapacitetsbrist. När det uppstår begränsningar i överföringskapaciteten – det vill säga att de elledningar som transporterar elen mellan områdena inte klarar att överföra den mängd el som behövs – kommer detta att ge prisskillnader mellan de olika elområdena.
När elnätens tekniska kapacitet är nådd, uppstår överföringsbegränsningar som påverkar priset i de olika elområdena.
Eftersom det normalt sett finns mer och billigare el att tillgå i norr, blir det därför dyrare att använda el i södra Sverige där det är underskott på produktion. Det vi sett under året är att elpriserna i söder istället närmar sig elpriserna i norra Europa. Prisskillnaderna mellan elområdena ger information om var investeringar i nätkapacitet och nyproduktion gör mest nytta. Områdesindelningen är därmed ett sätt att göra det mer lönsamt att i stället producera el där det bor många människor, att bygga industri där det finns gott om elproduktion och att minska behovet av att transportera el.
Historiskt har elpriserna i de fyra elområdena följt varandra någorlunda. I början av 2020 ökade plötsligt prisskillnaderna – något våra företagskunder då började få upp ögonen för.
Det går inte att säga exakt hur mycket och hur ofta priserna kommer att skilja mellan norr och söder; elprisernas variation beror på tillgång och efterfrågan. Om jag ändå vågar mig på en titt i kristallkulan så tror jag att det kommer att fortsätta vara vanligt med högre pris i framför allt SE4, men även i SE3, jämfört med SE2 och SE1.
De senaste åren har elpriset varit allt annat än stabilt och förutsägbart, …
Kanske har du hört någon säga att vi stundtals importerar europeiska …
Här finns massor bra att läsa