Så sätts elpriserna på elmarknaden Nord Pool

5 min
Henrik Lyngåker
29 jun, 2021

Elmarknaden kan nästan kännas mer och mer komplicerad ju mer man hör om den. Varför kostar elen det den gör och vilka faktorer och aktörer påverkar prissättningen? Följ med så ska jag förklara hur det hänger ihop.

Vad är elmarknaden?

Under större delen av 1900-talet var den svenska elhandeln en monopolmarknad, främst dominerad av den Kungliga Vattenfallsstyrelsen (senare Vattenfall). Trots det statliga monopolet var elpriset relativt billigt. Priset på el bestämdes av det avkastningskrav som staten hade på det statliga affärsverket.

Idag är elproducenter, elleverantörer och nätföretag samlade på den nordiska elbörsen Nord Pool. Styrt av utbud och efterfrågan sätts elpriset som elhandelsföretagen får betala när de köper in el för sina kunders räkning.

Vad är Nord Pool?

I samband med att elmarknaden avreglerades 1996, gick Sverige och Norge samman och bildade en gemensam handelsplats för el. Inom loppet av några år anslöt sig också Danmark och Finland till denna handelsplats. Det lade grunden för vad som idag utgör den nordiska elbörsen, Nord Pool. Bakgrunden var att el skulle bli en konkurrensutsatt vara och det skulle leda till att priserna blev förmånligare för slutkonsumenterna.

Under åren har allt fler anslutit till Nord Pool, idag består marknaden av 360 aktörer från 20 länder. Här kan aktörerna sälja och köpa el på två olika sätt: day-ahead market och intraday market. 

Day-ahead market

Det mest vanliga sättet att köpa och sälja el sker på en så kallad dagen-före marknad. Det innebär att köpare och säljare kommer överens om morgondagens priser för el, timme för timme. Varje dag meddelar vi, Mölndal Energi, som köpare hur mycket el vi beräknar köpa under morgondagen och till vilket pris. Samtidigt meddelar elproducenterna hur mycket el de bedömer att producera under morgondagen och till vilket pris. Elbörsen stänger klockan 13.00 varje dag.

Intraday market

När man köper och säljer el på dagen-före marknaden så krävs noggrann planering och oväntade händelser kan ändra förutsättningarna. Som ett komplement finns därför också en marknad på Nord Pool där köpare och säljare kan köpa el i realtid, timma för timma: intraday market.

Det är på dessa två marknader som det så kallade spotpriset sätts. Spotpriset styr vad elhandelsbolagen i sin tur kan ta ut för priser av sina kunder med rörliga elavtal.

När det kommer till de fasta elavtalen så är det istället terminsmarknaden på Nasdaq OMX Commodities, inte Nord Pool, som påverkar vilka priser elhandelsbolagen kan erbjuda sina kunder. Där kan kan man nämligen säkra upp elleveranser långsiktigt genom att handla terminskontrakt i olika intervaller upp till tio år.  

Vad påverkar elpriset?

Omständigheter som har inflytande på utbud och efterfrågan bidrar indirekt till de priser som bestäms på Nord Pool. Här är några orsaker som kan ligga till grund för innehållet på din kommande elfaktura.

Minskat utbud leder till högre elpriser, till exempel när:

  • Kraftverk som stängs ner
  • Kraftverk pausar produktionen pga. upptäckta fel eller revisioner
  • Det blåser för lite så att vindkraftverk ej kan producera fullt
  • Det regnar för lite så att vattendepåerna för vattenkraften inte fylls på
  • Det uppstår problem med elöverföring i stamnätet

Reducerad efterfrågan leder till lägre priser, till exempel:

  • Under sommarhalvåret då det inte behövs lika mycket el för uppvärmning
  • Kvällar och nätter när elförbrukningen går ner
  • Om större industrier pausar sin tillverkning, till exempel under industrisemestern

Hur håller man sig uppdaterad om elmarknaden?

Elmarknaden rör hela tiden på sig, och även om det finns tydliga säsongsmässiga rörelsemönster så kan det alltid hända oförutsägbara saker. Därför är det bra att ha en löpande dialog med din kontakt på ditt elhandelsbolag. Du kan hålla koll på våra Nyheter och marknadskommentarer, varje månad publicerar vi nämligen en sammanfattning om marknadsläget. Prenumerera för att hålla dig uppdaterad.

Läs våra marknadskommentarer

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen