Vad betyder 100% fossilfri egentligen?

7 min
Christian Schwartz
23 jun, 2020

Helt fossilfri! 100% förnybar! Denna typ av påståenden blir vanligare och vanligare. Men det är inte alltid enkelt att förstå vad som avses. Hur kan man veta om det som sägs i elbolagens marknadsföring är sant eller om det handlar om så kallad greenwashing? Ett sätt är att se om de använder vedertagna standarder och definitioner. Ett sådant exempel är Green House Gas Protocol.

Det bästa man kan göra som företag när man vill påvisa saker är att följa vedertagna definitioner eller standarder från oberoende institut. Att företag hittar på egna definitioner som kan uppfattas passa just deras syften riskerar att skapa förvirring och skada förtroendet hos kunder.

När det handlar om den just nu viktigaste miljöfrågan, klimathotet, finns faktiskt en bra standard att följa: Green House Gas Protocol.

Green House Gas Protocol standarden

The Greenhouse Gas Protocol (GHG-protokollet) är den mest etablerade globala standarden för att beräkna och rapportera utsläpp av växthusgaser. Den har tagits fram för att underlätta organisationers redovisning och styrning av utsläpp av växthusgaser, och för att göra klimatredovisningar mer transparenta och jämförbara organisationer emellan.

GHG-protokollet utvecklades av World Resources Institute (WRI) och World Business Council on Sustainable Development (WBCSD). Protokollet omfattar de sex växthusgaser som identifierats i Kyotoprotokollet. Dessa räknas om till och redovisas i koldioxidekvivalenter (CO2e).

Den första versionen av GHG-protokollet lanserades 2001, och 2006 blev det antaget som en ISO-standard – 14064:I: Specification with Guidance at the Organization Level for Quantification and Reporting of Greenhouse Gas Emissions and Removals.  

GHG-protokollet analyserar utsläpp i olika kategorier. När Mölndal Energi 2018 blev fossilfria i egen verksamhet så menar vi fossilfria enligt Scope 1.

GHG Protocol_visualisering

Scope 1

Scope 1 handlar om direkta utsläpp i egen verksamhet. I vårt kraftvärmeverk eldar vi biobränsle bestående av restprodukter från annan verksamhet, som alltså är förnybart och fossilfritt. Det sista vi gjorde för att bli helt fossilfria i vår egen produktion var att byta ut spetsoljan vi använder vid uppstart och vid riktigt kallt väder till bioolja RME. Därmed kan vi säga att vi är helt fossilfria och förnybara i vår egen produktion av fjärrvärme och el. 

Men vi är inte nöjda med att ha nått dit utan arbetar också med Scope 2 och Scope 3.

Scope 2

Scope 2 handlar om inköpt energi. På Mölndal Energi köper endast in fossilfri el. Under sommaren när vi stänger ner vårt kraftvärmeverk för att göra vår årliga revision behöver vi köpa in värme till vårt fjärrvärmenät. Eftersom vi sitter ihop med Göteborg Energis nät så köper vi in spillvärme från ST1 och Preem via dem och avfallsförbränningsvärme från Renova. Det är inte fossilfritt, så idag är vi inte fossilfria i Scope 2 på grund av dessa sommarköp.

Det kan vara värt att tillägga här att det ur ett resurseffektivitetsperspektiv är bra att ta vara på värme från avfallsförbränning. I Färdplanen för fossilfri uppvärmning är fortsatt energiåtervinning från avfall en viktig del och alla undertecknare har åtagit sig att minimera plastinnehållet i avfallet.

Scope 3

Scope 3 berör utsläpp från inköp av varor och tjänster. Här har vi gjort flera förbättringar såsom transportpool med elbilar och cyklar för personresor, laddmöjligheter för bilar, cykelvänlig arbetsplats, hårdare resepolicy med mera. Vi jobbar intensivt med att våra bränsleleverantörer ska minska sina utsläpp. Jag ser också att vi har förbättringspotential när det gäller att ställa krav då vi upphandlar entreprenörer och det behöver vi jobba vidare med. Så vi har kommit en bra bit på väg med Scope 3, men är ännu inte i mål.

Undvikna utsläpp

Förutom Scopen som berör de utsläpp som uppstår vid egen produktion, transporter, inköpt material med mera, så tittar man också på undvikna utsläpp. Med det menas utsläpp som undviks på annat håll i energisystemet tack vare den el och energi som vi producerat. Detta är viktigt att titta på för att få en heltäckande bild och välja rätt åtgärder.

Tack vare vår fossilfria produktion av el och värme på Mölndal Energi undviks mycket stora utsläpp från alternativ, delvis fossilbaserad, produktion. Genom att tillföra förnybar energi så tränger vi helt enkelt undan sämre alternativ och det är här som vi har allra störst möjlighet att göra verklig klimatnytta. Mölndal Energis utsläpp i Scope 1, Scope 2 och Scope 3 samt undvikna utsläpp beskrivs i vårt klimatbokslut som du kan ta del av här.

Sammanfattningsvis så är det inte helt okomplicerat vad som är helt fossilfritt och inte, men att använda vedertagna standarder och definitioner gör att det inte blir godtyckligt. Och även om man som vi har nått målet att bli fossilfria i vår egen produktion, så finns det mycket kvar att arbeta vidare med. Tillsammans kan vi ställa om till ett hållbart samhälle.

Om du vill fördjupa dig i ämnet så kan jag tipsa om att läsa Dagens industri och deras hållbarhetsindex för börsbolag.

Vill du veta mer om hur vi arbetar med hållbarhet? 

Läs vår hållbarhetsredovisning

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen