I vårt kraftvärmeverk på Riskulla producerar vi el och fjärrvärme till Mölndal. Det händer rätt ofta att vi får frågor om vad det är vi eldar egentligen. Vi blandar olika bränslen för att få en bra mix, men gemensamt är att det är förnybart och att det är restprodukter från annan verksamhet. Låt oss förklara vad vi menar med det.
Alla fjärrvärmeverk har inte exakt samma bränsle och det kan därför vara svårt att veta vad som används. Detta är vad vi eldar på Mölndal Energi.
En del i vårt bränsle är rester från skogsindustrin. Man kan tro att vi fäller träd för att elda, men så är det inte. Faktum är att det hade blivit alldeles för dyrt för oss att göra så. Det fina virket, stammarna, går istället till att tillverka brädor, papper och annat viktigt. Vi tar vara på det som blir över: toppar, grenar och bark.
Ris, grenar och buskar som du klipper ner hemma i trädgården eller som klipps ner i parken och kommunala områden, kan hamna hos oss och bli till el och värme. Sådant som du slänger i containern Ris på återvinningscentralen helt enkelt.
Vi eldar också returträ, både färgat och obehandlat. Obehandlat returträ kan till exempel vara gamla lastpallar medan behandlat returträ kan vara en trasig bokhyllan eller gammal fasad. Vi får in returträ både från returstationer och från industri. Däremot eldar vi inte tryckimpregnerat trä.
För att få en bra effekt i pannan så är det viktigt att ha rätt fukthalt. Olika bränslen innehåller olika mycket fukt, därför blandar vi dem för att få en bra mix; en skopa bark, en skopa returträ, och så vidare. Då kan vi få ut så mycket energi som möjligt av bränslet.
Sedan slutet av 2018 är vi helt fossilfria och förnybara i vår egen produktion. Redan innan hade vi gått över till förnybart fast bränsle men ett sista steg var att byta ut den olja som används till biooljan RME. Det används väldigt lite olja men det behövs när vi startar igång våra pannor efter uppehåll och som spets vid riktigt kallt väder.
Denna bränslemix fungerar bra för oss idag, men det betyder inte att vi är nöjda och stannar här. Vi tittar hela tiden efter nya lösningar och möjligheter, finns det andra biologiska restprodukter som idag kasseras men som skulle kunna tas tillvara?
Vi ser också till att ha lager med bränsle, då tillgång och efterfrågan på bränsle inte alltid sammanfaller. Till exempel finns det mycket returträ under våren och sommaren när det ska renoveras och byggas om, men det är på vintern som vi har störst behov av bränsle till fjärrvärmen. Vi arbetar hela tiden med att ta tillvara de resurser som finns, tänka smart, hållbart och ekonomiskt.
Vi försöker i största möjliga mån få in bränsle från området nära oss. Det är dels en ekonomisk fråga eftersom långa transporter innebär extra kostnader. Men framförallt är det viktigt ur hållbarhetssynpunkt då transporterna är ett av de områden där vi bidrar till mest utsläpp. Det är en fråga vi hela tiden jobbar med. Bland annat genom att ha en nära dialog med våra leverantörer och transportörer. Vi kan göra större skillnad om vi arbetar tillsammans.
Olika fjärrvärmeverk har olika bränslen. Det beror lite på vilka strategiska beslut som tagits, vilka resurser och behov som finns i området, vilken anläggning man har och även vilka tillstånd man ansökt om. Vi såg till exempel att det fanns mycket färgat returträ i Mölndal och Göteborgsregionen på grund av områdets stora expansion, vilket gjorde att det fanns mycket rivningsavfall. Därför ansökte vi om tillstånd att elda detta och fick göra en del ombyggnationer för att kunna ta hand om nya bränslesortiment och möta kraven i tillståndet.
Vissa verk har samma bränslen som vi, andra tar till exempel hand om våra hushållssopor och omvandlar till värme och el. Gemensamt för fjärrvärmen i Sverige i stort är att det ofta handlar om att ta tillvara sådant som annars hade gått till spillo. Och genom att sköta förbränningen centralt vara effektiva, ekonomiska, och kontrollera och minska utsläppen.
Flexibilitet är nyckelordet i framtidens energisystem. Den behövs både för …
Om din fjärrvärmecentral är äldre än 25–30 år kan det vara dags att byta …
Här finns massor bra att läsa