Fjärrvärme: en viktig del för att motverka effektbrist

5 min
Anders Averdal
19 okt, 2021

Uppdaterad 20 december 2022
Eftersom el inte kan lagras i större omfattning är det viktigt att det alltid finns en effektbalans mellan efterfrågan och utbud. Effektbrist uppstår när efterfrågan på el överstiger vad som för stunden är möjligt att producera eller importera. Effektbrist har aldrig inträffat i Sverige, och i arbetet för att undvika att de ska ske i framtiden är fjärrvärmen och kraftvärmen en viktig pusselbit. I den här artikeln förklarar jag varför.

Energiföretagen släppte i våras en prognos som sa att vår elanvändning kan öka med 120 procent till år 2045. Det finns många anledningen till att samhällets elförbrukning ökar. Aktörer inom tillverkningsindustrin elektrifierar sina produktionsprocesser. Teknikbolag bygger ut datacenter. Transportföretag ersätter den fossila fordonsflottan med elfordon och samtidigt ökar elbilarna på våra gator.

Vad är effektbrist?

För att alla ska kunna få den el som behövs måste det ständigt finnas en balans mellan hur mycket el som används och hur mycket som produceras. I Sverige är det statliga affärsverket Svenska kraftnät ansvariga för att säkerställa att utbudet matchar efterfrågan på el. De gör ständigt prognoser för att kunna planera importbehovet av el.

Om samhällets efterfrågan på el stiger kraftigt under en viss period finns det risk att effektbalansen rubbas. Detta skulle till exempel kunna ske om det skulle slå till och bli riktigt kallt, då behöver elen räcka till den vanliga elförbrukningen och till den extra uppvärmningen.

Effektreserv ska stoppa effektbrist

För att undvika effektbrist har Svenska kraftnät upphandlat en effektreserv. Den består dels av kraftverk som med kort varsel kan börja producera el, och ett antal elanvändare (industrier) som mot ersättning kan dra ner sin elförbrukning.

I sista hand har Svenska kraftnät en möjlighet att beordra elnätsföretagen att koppla bort elanvändare enligt ett roterande schema. Risken för detta har gått från låg till reell inför vintern 2022/2023 enligt Svenska kraftnät. 

Olika kraftslag samverkar

Men även om risken för effektbrist inte är akut så har den ökat, och en anledning är att vi har mer väderberoende och volatil elproduktion. Kraftslag som fjärrvärme, vind-, vatten- och kärnkraft samspelar nämligen med varandra för att försörja elnätet med den ström som behövs. Men när det kommer till den tillgängliga effekt som kan utnyttjas då efterfrågan är som högst så skiljer sig kraftslagen.

Sol- och vindkraft är nämligen väderberoende. Det gör att det är väldigt svårt att planera hur mycket energi som de kommer att producera under ett år. De brukar balanseras upp av kärnkraft, vattenkraft och kraftvärme. Då kärnkraften har minskat och sol- och vindkraft ökat de senaste åren har vattenkraften och kraftvärmen fått en allt viktigare roll för att hålla effektbalansen.

Därför är fjärrvärme ett bra alternativ för att motverka effektbrist

Idag använder svenska företag mycket el för att värma upp stora kontor och industrilokaler. Men måste man använda el för det? Nej, med fjärrvärme kan du enkelt värma upp fastigheten med värme som skapas i ett fjärrvärmeverk.

När vi värmer upp våra fastigheter med fjärrvärme istället för el så frigör vi eleffekt till annat.

Fjärrvärme är en lösning som är helt väderoberoende. Dessutom är många av Sveriges fjärrvärmeverk så kallade kraftvärmeverk. Det innebär att de producerar både el och värme samtidigt. När det är som kallast och elbehovet är som störst går kraftvärmeverken för fullt, och producerar som mest värme och el samtidigt. Så istället för att använda el till uppvärmning så bidrar man som fjärrvärmekund till att det produceras mer el.

Kraftvärmen är också lokal till skillnad från mycket annan elproduktion som främst finns i norr och kan drabbas av överföringsutmaningar när den transporteras söderut.

Därför är fjärrvärmen, och specifikt kraftvärmen, en viktig pusselbit för att undvika effektbrist.

Fjärrvärme - så funkar det

Vill du läsa mer om hur fjärrvärme fungerar? Då kan du ladda ner guiden nedan.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen