Flexibilitet, balanstjänster och batterier - vad är det?

7 min
Henrik Lyngåker
4 jun, 2024

Vi står inför ett nytt energilandskap. I det blir flexibilitet allt viktigare. Kanske har du hört termer som stödtjänster, effektmarknad och balanstjänster? I den här artikeln kommer jag titta närmare på vad de betyder, men också varför flexibilitet behövs och hur batterier och din verksamhet kan bidra. Vill du fördjupa dig ännu mer kan du ladda ner vår guide längst ner i artikeln.

Varför behövs flexibilitet?

Energiomställningen går allt snabbare. Andelen förnybar elproduktion ökar successivt samtidigt som prognoserna över den framtida förbrukningen hela tiden skruvas upp. Där utvecklingen tidigare har skett mer kontrollerat är det nu betydligt svårare att matcha förbrukning och produktion så att kraftsystemet hela tiden är i balans.

Förutom att den förnybara elproduktionen är mer volatil än den baskraft som tidigare dominerade i systemet är det svårt att göra prognoser över den framtida elförbrukningen. I Sverige har förbrukningen varit mer eller mindre konstant i flera decennier. Nu räknar man i vissa scenarion med en fördubbling på drygt 20 år. Både elproduktionen och kapaciteten i nätet behöver öka med en hastighet som vi inte har varit med om tidigare – och helst ska denna ökning ske i ungefär samma takt som förbrukningen stiger.

Detta är bakgrunden till att flexibilitet har blivit allt viktigare på elmarknaden. Den allra enklaste formen av flexibilitet är att skruva ner förbrukningen när kraftsystemet är ansträngt. Höga elpriser och effektavgifter uppmuntrar elanvändare till att sprida ut och flytta sin elanvändning. Då sparar man pengar och gör samtidigt nytta för hela samhället. Tidigare i år, när det var som allra kallast, bidrog just denna typ av enkel, frivillig förbrukningsflexibilitet till att Finland klarade elförsörjningen trots stora utmaningar.

Stödtjänster och balanstjänster

På senare tid har det också pratats mycket om en annan typ av flexibilitet. Begrepp som effekthandel, stödtjänster och balanstjänster hörs allt oftare. Många har investerat i egna batterier för att kunna agera på dessa marknader, oftast genom en aggregator. Jag tänkte berätta lite mer om vad detta egentligen innebär.

Olika marknadsplatser

Effektmarknader

Här i Mölndal har vi vår lokala marknad Effekthandel Väst där man som företagskund eller aggregator kan bidra med effekt till elnätet när systemet är ansträngt. Man kan avlasta nätet genom att stänga av eller begränsa sin förbrukning, använda ett batteri för att tillföra el eller under en kortare period använda egen elproduktion. Denna typ av lokala flexmarknader finns också på andra håll i Sverige. Sannolikt kommer det att bli än vanligare framöver. Att bygga ut nätet är dyrt och tar framför allt lång tid, samtidigt som efterfrågan på el och effekt ökar i snabb takt. Då kan lokala flexmarknader vara en lösning.

Så här kan du vara med och bidra

Om du är en företagare i Mölndal Energis eller Göteborg Energis elnät har du möjlighet att delta på Effekthandel Väst. För att delta krävs det att du kan sänka verksamhetens elförbrukning eller tillföra eleffekt med minst 50 kW under vissa kritiska timmar.

Det kan till exempel vara att du har industrimaskiner som du startar några timmar senare, att du tillfälligt dämpar laddeffekten till dina laddplatser eller att du har ett batteri som kan tillföra effekt på nätet. Genom att delta bidrar du till ett tryggt lokalt elnät och att regionen kan fortsätta att växa. Här kan du läsa mer om Effekthandel Väst och kontakta oss om du är intresserad.

Stödtjänstmarknaden

Men det som oftast avses är Svenska kraftnäts (SvK) balanstjänster som består av stödtjänstmarknaden och avhjälpande åtgärder. Syftet med stödtjänster är att hålla rätt frekvens i elnätet: 50 Hz. Om frekvensen avviker för mycket kan det skapa stora skador på elsystemet. Därför bevakar SvK frekvensen och handlar upp resurser som antingen kan tillföra mer el eller förbruka mer el, beroende på vad som behövs.

Stödtjänster är i sin tur uppdelade i olika kategorier. Som företagare kommer man oftast i kontakt med FCR-D och FCR-N som båda är frekvenshållningsreserver.

Så kan du vara med och bidra

För att kunna delta på stödtjänstmarknaden behöver man vara kvalificerad och godkänd av Svenska kraftnät. Dessutom behöver du ha minst 100 kW att bidra med. Därför brukar många med mindre resurser jobba med en aggregator. En aggregator knyter ihop flera resurser – till exempel ett antal mindre batterier som inte var för sig uppfyller volymkraven – och hanterar både budgivning och styrning.

De senaste åren har det funnits en hel del pengar att tjäna på dessa marknader vilket har gjort att många har investerat i egna batterier. Hur mycket man kommer tjäna på stödtjänster i framtiden går inte att säga exakt då priset sätts enligt marginalprissättning, som bland annat påverkas av tillgång och efterfrågan. Med stor sannolikhet kommer de höga priserna att dämpas något när allt fler deltar med sina batterier. Samtidigt har SvK sagt att de har ett fortsatt stort behov av resurser på stödtjänstmarknaden.

Är du intresserad?

Har du ett batteri och vill delta på stödtjänstmarknaden? Nu kan du göra det via oss och vår tjänst FlexME, läs mer via länken nedan. Vill du fördjupa dig mer i hur stödtjänster fungerar så vill jag tipsa om vår guide som du kan ladda ner nedan.

Läs mer om vår tjänst FlexME

Så funkar stödtjänster, effekthandel och flexibilitet

Har ditt företag eller brf ett batteri eller funderar på att skaffa ett? Har din verksamhet elkrävande maskiner, uppvärmning eller elbilsladdning som skulle kunna pausas tillfälligt? Undrar du om stödtjänstmarknaden och effekthandel är något för er, eller är du bara nyfiken på hur den funkar?

Då är den här guiden för dig. 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen