Flexibla värmepumpar som en del i ett flexibelt elsystem

6 min
Calle Eriksson
27 aug, 2024

Flexibilitet är nyckelordet i framtidens energisystem. Den behövs både för att kunna anpassa förbrukningen efter den väderberoende tillgången på el och för att hantera kapacitetsbegränsningar i elnätet. Dessutom finns det även ett ekonomiskt värde av att kunna koppla upp flexibla energiresurser mot flexibilitetsmarknaderna. I den här artikeln kommer jag titta på hur man med flexibla värmepumpar både kan spara pengar och bidra till ett effektivt elsystem.

Innan jag kommer in på värmepumpens flexibilitetspotential kommer jag kort beskriva flexibilitet och när värdet av flexibilitet är som störst i det svenska elsystemet.

Uppvärmningens roll i effektfrågan

I Sverige står uppvärmning för 80 procent av hushållens energianvändning och runt 90 procent av hushållens energikostnader. Fjärrvärme dominerar som uppvärmningskälla och står för runt 58 procent av den totala uppvärmningen till både hushåll och lokaler. Eluppvärmning står bara för runt 27 procent - men det räcker för att riskera lokal effektbrist på många håll i Sverige under de kallaste vinterdagarna. Fjärrvärmen är därmed en förutsättning för att avlasta det lokala elnätet under vintern och detta gäller i så gott som alla större städer i Sverige, inte minst Mölndal.

Ett framtida flexibelt elnät

I en framtid av ökad elektrifiering och ett alltmer väderberoende elsystem kommer det bli ännu viktigare att utnyttja det befintliga elnätet så effektivt som möjligt. Energimarknadsinspektionen har därför beslutat om att alla energiföretag måste införa en effekttariff senast den 1 januari 2027.

Parallellt arbetar man på EU-nivå med att ta fram en ny standardiserad nätkod för att hantera effektfrågan i det lokala elnätet på ett mer flexibelt sätt än idag. Ambitionen är att etablera en dynamisk effektmarknad i det lokala elnätet där flexibla energiresurser som värmepumpar och elbilsladdare ska kunna delta automatiskt för att optimera fastighetens nätanslutning och därigenom det lokala elnätet. Det beskrivs som en revolution för elnätet - en decentralisering av styrningen som möjliggörs av ett standardiserat språk för hur uppkopplade energiresurser ska kunna kommunicera med varandra och därigenom maximera utnyttjandet av hela Europas energiinfrastruktur.

Exakt hur detta kommer fungera och implementeras är inte klart i nuläget. Som fastighetsägare kan du ändå redan idag utgå från att effekt kommer kosta som mest när du och dina grannar behöver den som mest, det vill säga morgon och kväll då det är som kallast. Om du har möjlighet att begränsa din fastighets effektuttag under dessa tillfällen kommer det också finnas ekonomiska incitament till att göra detta. Varje anslutning kommer omfattas och varje flexibel resurs kommer kunna göra skillnad.

Flexibilitet hos värmepumpar

Låt oss nu komma in på flexibla värmepumpar och hur de fungerar. Genom att utnyttja den inneboende tröghet som finns i varma byggnader och varmt vatten kan effektuttaget flyttas i tid eller begränsas. På så sätt kan värmepumpen delta på olika typer av flexibilitetsmarknader där uppvärmningskostnaden kan sänkas utan att de som befinner dig i byggnaden märker av det. Nibe, Qvantum och Aira är exempel på företag som utvecklar flexibla värmepumpar från grunden men det är också möjligt att koppla upp och styra befintliga värmepumpar flexibelt. Ngenic är ett exempel på företag som specialiserar sig på detta. De tekniska lösningarna skiljer sig något åt men principen är den samma – erbjuda effektflexibilitet på energimarknaden och på så sätt sänka uppvärmningskostnaden.

Exempel i Mölndal med Krokslätt Energi

På Mölndal Energi följer vi entusiastiskt denna utveckling och vi kör bland annat ett pilotprojekt tillsammans med Krokslätt Energi, ett helägt dotterbolag till Husvärden, som är ansluten till både vårt lokala elnät och fjärrvärmenät. Fastigheten har tre värmepumpar som agerar flexibelt både på vår lokala effektmarknad Effekthandel väst och mot spotprismarknaden. Fastigheten värms upp av värmepumpen då spotpriset på el är lågt men när spotpriset passerar en ekonomiskt beräknad brytpunkt går fjärrvärmen in och ersätter värmepumpen som värmekälla. Samtidigt kan värmepumpen även delta på Effekthandel väst. När det är riktigt kallt och det lokala elnätet är hårt belastat kan fastighetsägaren alltså få ersättning för att ersätta värmepumpen med fjärrvärme under de kritiska timmarna. Systemet är också kopplat mot Mölndal Energis fjärrvärmeproduktion, vilket hjälper oss att vara flexibla och optimera vår produktion av värme och el – till fördel för både oss och Krokslätt Energi/Husvärden.

Pilotprojektet har hittills resulterat i en win-win sett till fastighetsägarens uppvärmningskostnad och elnätets begränsning. Genom att se energisystemet som en helhet och hitta flexibla lösningar kan vi tillsammans hjälpas åt för att utnyttja befintliga resurser optimalt och på så sätt minimera systemkostnaden. Redan idag ser vi att de kallaste dagarna under året även står för en allt större andel av uppvärmningskostnaden och med en dynamisk effektavgift kommer den andelen stiga ytterligare för den fastighet som inte är ansluten till fjärrvärmenätet. Genom att kunna växla till fjärrvärme under de dyraste timmarna eller tillfälligt pausa uppvärmningen - och samtidigt avlasta elnätet skulle du kunna skydda dig och din fastighet mot dessa situationer.

Har du en verksamhet i vårt elnät och vill veta mer kan du kontakta oss här. Här kan du också läsa mer om Effekthandel väst och om Husvärden.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen