Gick strömmen oftare förr?

4 min
Hans-Olof Engvall
20 okt, 2020

Ny teknik och innovationer bidrar till ett allt säkrare elnät. Men dagens elnät har istället nya utmaningar. Har det blivit färre strömavbrott eller var det bättre förr?

Energimarknadsinspektionen har i uppgift att samla in statistik om leveranssäkerheten i svenska nät. I deras senaste rapport så konstaterar de att leveranssäkerhet långsamt blir bättre över tid, även om det vissa år blir bakslag. 2018 var till exempel ett sämre år med väldigt många avbrott framförallt på Gotland, men om man tittar historiskt så var det ett okej år.

Ett alltmer nedgrävt nät

En av anledningar till att leveranssäkerheten blir bättre är att allt större del av elnätet grävs ner. Luftburna ledningar är mer utsatta för stormar och fallande träd. Detta gör att det är en stor skillnad mellan tätort och glesbygd när det gäller avbrott. Tätort har också bättre så kallad redundans. Det innebär att man byggt elnätet på så sätt att om en del går sönder så kan man leda om strömmen. Man säkrar på så sätt upp och gör nätet mindre sårbart. Det är svårare att göra i glesbygden där fastigheter kan ligga långt ifrån varandra.

Nedgrävda kablar innebär däremot högre risk för en annan typ av fel: avgrävda kablar. När man ska göra grävarbeten är det därför väldigt viktigt att först undersöka hur kablar och ledningar ligger genom att beställa ledningsanvisningar och kabelutsättningar. Detta gör du enkelt via Ledningskollen.se. Du får då en karta som visar var ledningarna går inom det område du ska gräva och ledningsägarna kan också komma ut och märka upp på marken var ledningarna går.

Nya utmaningar

Med ett förändrat samhälle följer nya utmaningar. Å ena sidan har våra hem blivit allt mer energisnåla, vi har bättre isolerade hus, LED-lampor och vitvaror som gör att vi är mer energieffektiva idag. Å andra sidan använder vi fler elektriska apparater än tidigare. Summan av detta är faktiskt att vår elförbrukning sakta minskat. I omställningen till ett fossilfritt samhälle är ofta el lösningen och därför spås vår elanvändning öka rejält framöver.

Med ökad elektrifiering ökar risken för effektbrist. Effektbrist handlar om att elen riskerar att inte räcka till vid den tidpunkt som behovet är som störst. En liknande utmaning är nätbrist, som innebär att nätet är för ”trångt” för att transportera tillräckligt med el på sina håll. Hittills har Sverige klarat sig från avbrott på grund av detta, men i framförallt Skåne och Stockholm så finns det en risk för effektbrist och nätkapacitetsbrist framöver.

Nya lösningar

Samtidigt så bjuder samhället och den nya tekniken på nya lösningar. Med hjälp av smart teknik och IoT (Internet of Things) öppnar sig många möjligheter. Bland annat hoppas man bli bättre på att mäta överföringen av el, upptäcka fel tidigt och med större precision. Med hjälp av det kan man vidta åtgärder innan ett fel uppstår, men också vara mer hållbara genom att byta ut ledningar när de rent funktionellt börjar bli slitna istället för att bara utgå från ålder i år.

Då tillgång till el är så avgörande idag tittar Mölndal Energi Nät på hur man kan använda dagens teknik på bästa sätt för att öka leveranssäkerheten. Ett mål har satts: noll kundupplevda fel år 2038. Alltså inga strömavbrott på elnätet, ett vågat och visionärt mål. 

Sammanfattningsvis

Det var inte bättre förr, utan det blir faktiskt färre och färre strömavbrott. Dagens samhälle bjuder både på nya utmaningar men också nya lösningar. Detta kommer förhoppningsvis leda till ännu färre strömavbrott i framtiden.

Bra att veta om elförsörjning och strömavbrott

Oavsett om ett strömavbrott sker på arbetsplatsen eller i hemmet, kan det få stora konsekvenser. Ett hushålls värme, vatten och telefoni kan påverkas, samtidigt som en industri kan bli stillastående. Men hur fungerar egentligen strömförsörjningen och varför blir det strömavbrott? Det svarar vi på i vår sammanfattning.

Ladda ner sammanfattningen

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen