Miljöpolicy: så bör den påverka din el- och energianvändning

6 min
Anna Lundeen
15 dec, 2020

Idag har så gott som alla företag en miljöpolicy. Policyn ska sätta en riktning för ditt företags miljöarbete och det ska vara tydligt för medarbetarna hur den påverkar deras ansvarsområde. Ibland är det dock svårt att tratta ner stora ambitioner till dagliga inköp och avtal. Därför vill jag ge mina råd kring hur du kan agera utifrån ditt företags miljöpolicy när det kommer till el- och energianvändning.

Jag har samlat dessa råd och utvecklat dem ytterligare i en PDF som du hittar längst ner här. Ladda ner den och dela med dina kollegor.

Miljöpolicy som visar riktningen

Syftet med en miljöpolicy är att deklarera ditt företags miljöambitioner och den utgör också grunden för miljöarbetet. Den ska sätta riktning och kan ta upp övergripande mål. Policyn får gärna vara kort och koncis så att alla medarbetare kan känna till innehållet och förstå hur den påverkar verksamheten. För att ha ett lyckat miljöarbete så krävs det ju nämligen att de stora övergripande ambitionerna omvandlas till faktiska handlingar och val för att det ska bli någon skillnad.

Så hur ska då du, som ansvarar för företagets el- och energianvändning, tänka?

Fossilfri el är bara steg ett

Det mest självklara är att köpa el från fossilfria källor. Har ni ett aktivt miljöarbete är detta steg ett. Men det finns så många fler saker du och ditt företag kan göra för miljön när det gäller el och energi. Speciellt med tanke på att ditt företag kan påverka så mycket mer än vad du gör som privatperson. Miljöarbetet handlar inte bara om hur du kan minska företagets miljöpåverkan, utan också hur ditt företag kan stötta omställningen till ett hållbart samhälle i stort.

Från fossilt till el

En stor utmaning i resan mot ett hållbart samhälle är att ställa om från fossila lösningar. I många fall är el lösningen, det tydligaste exemplet är elektrifiering av fordonsflottan. Det innebär att behovet av el bara kommer att öka och när många använder el samtidigt så ökar risken för effektbrist.

Vad har detta med ditt företag eller din organisation att göra? Jo, du kan nämligen göra din insats för att stötta omställningen, dels genom att själva ställa om till elfordon och välja bort fossila lösningar, dels genom att se till att bidra till att det finns så mycket el och kapacitet som möjligt i systemet så att omställningen kan göras.

Tre sätt att göra detta:

  1. Minska el- och energianvändningen
  2. Producera egen el
  3. Välja fjärrvärme i första hand

Minska el- och energianvändningen

Det mest uppenbara sättet att minska din miljöpåverkan och dessutom spara pengar, är att minska din el- och energianvändning. Det är lite av en klyscha, men den mest hållbara kilowattimmen är den som inte används.

Ett energieffektiviseringsarbete är långsiktigt och tar tid, men ett bra ställe att börja på är att göra en energikartläggning. Då får du en överblick över hur din verksamhets energianvändning ser ut, men också förslag på praktiska insatser ni kan göra och hur mycket ni kan tjäna på att göra dessa.

Här kan du läsa mer om vad en energikartläggning är och vilka som kan och måste göra en.

Producera egen el

Ett sätt att bidra med mer el i systemet är att själv producera el. Solceller har öppnat en fantastisk möjlighet för verksamheter att bli så gott som självförsörjande på el med hjälp av sitt tak. Solcellerna ger dig förnybar el och är dessutom en klok investering för verksamheten.

Här kan du läsa mer om solceller för företag

Välj fjärrvärme i första hand

Sverige är ett kallt land och behovet av el är störst på vintern, när många behöver värma och lysa upp sina hus och fastigheter samtidigt. Att minska den el som krävs för uppvärmning är därför en viktig insats för att elen ska räcka till alla som vill ställa om. Genom att välja fjärrvärme till uppvärmning hjälper du till att avlasta elnätet när det är som mest belastat. Dessutom produceras en stor del av fjärrvärmen i Sverige i kraftvärmeverk, där el och värme produceras samtidigt. Så förutom att avlasta elnätet när behovet av el är som störst, produceras också mer el tack vare din fjärrvärmeförbrukning.

Den elen kan då användas där den idag gör störst skillnad för miljön: i omställningen till ett elektrifierat samhälle.

Har du inte möjlighet att få fjärrvärme så finns det olika varianter av energieffektiv eluppvärmning. Till exempel bergvärme och luftvärmepumpar drar båda el, men betydligt mindre än direktverkande el.

Ta nästa steg

Tycker du att detta låter intressant och vill veta mer? Jag har samlat ihop de här tipsen och utvecklat dem ytterligare i en nedladdningsbar PDF. Ladda ner den och visa för dina kollegor.

Stötta samhällets omställning från fossilt till elektrifierat

Här är tre saker ditt företag kan göra för att stötta omställningen från fossilt till elektrifierat, för miljöns skull.

Ladda ner

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen