På ett bygge har du ofta ett värmebehov, framför allt för att torka ut grundplattor, väggar och tak, men också för att värma upp byggbaracker och platskontor. Fjärrvärme är en vanlig och smidig lösning, som både är klok ur miljösynpunkt och gör att du får mer effekt kvar i elnätet.
Sommartid kan ett bygge klara sig utan uppvärmning, men övriga säsonger behövs någon form av värmekälla. Grundplattor, tak och väggar behöver torkas innan man kan arbeta vidare. Är det en gammal byggnad som ska renoveras behöver även den torkas upp. Här kan du till exempel läsa om Forsåker som värmer upp tre av sina gamla byggnader med fjärrvärme inför renovering.
Som uppvärmning brukar man antingen använda fjärrvärme, som kopplas till fläktar, eller eldrivna motsvarigheter. Vid fjärrvärme används ofta en befintlig fjärrvärmeväxlare, den som sedan kommer användas till fastighetens uppvärmning. Det går även att hyra tillfälliga värmeväxlare.
För byggbodar och platskontor kan man dra tillfälliga ledningar med flexslangar från befintligt fjärrvärmenät in i barackerna. Slangarna leds till tillfälliga värmeväxlare som kopplas till bodarnas vattenburna värmesystem.
En del jag pratar med tycker att det låter krångligare än att använda el, men det är faktiskt både smidigt och har många fördelar jämfört med eluppvärmning.
En stor fördel med att använda fjärrvärme som byggvärme är att du frigör eleffekt i området. Byggprojekt kräver mycket el och det är inte säkert att elnätet är dimensionerat för den belastningen. Om du använder fjärrvärme till uppvärmning istället för el så blir det mer eleffekt kvar att använda till annat. Detta spelar framför allt stor roll vintertid när behovet av el och värme är som störst.
Vilket för oss till nästa styrka, fjärrvärmen bidrar till en hållbar byggarbetsplats. Detta genom att den ger utrymme i elnätet, så att elen kan användas där den gör mest nytta, till exempel att ersätta fossildrivna fordon och maskiner med eldrivna motsvarigheter. Dessutom genom att fjärrvärme produceras av restprodukter från annan verksamhet, som rester från skogsindustrin, rivningsrester eller spillvärme. Fjärrvärme är helt enkelt en väldigt resurseffektiv uppvärmning, som idag är till största del förnybar. Vi på Mölndal Energi var 2018 det första energibolaget i Sverige som var helt fossilfria i vår egen produktion.
Slutligen är det enkelt att omvandla byggvärme till permanent fjärrvärme, som kan anpassas efter de färdigbyggda fastigheternas behov. Fjärrvärmen är dessutom prisvärd och har ett stabilt pris till skillnad från el med rörligt avtal.
Något som är avgörande för om du kan få fjärrvärme till ditt bygge är avståndet till fjärrvärmenätet. Att gräva och lägga nya fjärrvärmeledningar innebär nämligen en kostnad och ju längre avståndet är, desto större blir kostnaden.
Ta kontakt med energibolaget i din kommun för att se om du kan dra in fjärrvärme i ditt bygge. Här kan du se hur Mölndal Energis fjärrvärmenät går.
Flexibilitet är nyckelordet i framtidens energisystem. Den behövs både för …
Om din fjärrvärmecentral är äldre än 25–30 år kan det vara dags att byta …
Här finns massor bra att läsa