Så kan byggarbetsplatser bli mer hållbara
Hållbart byggande handlar inte bara om byggnaden, utan också om själva byggprocessen. I dag är det allt fler som arbetar aktivt med att göra våra byggarbetsplatser både hållbara och effektiva. I den här artikeln kommer jag titta närmare på hållbarhetsmål och initiativ, vad man bör fokusera på i hållbarhetsarbetet och ge exempel på några framgångsfaktorer.
Som energisäljare träffar jag många aktörer inom byggbranschen och jag blir ofta imponerad av de fina klimatinitiativ som finns. Mölndals stad blev tidigare i år utnämnda till Årets hållbarhetskommun 2023, och det märks att det finns en vilja här att satsa på dessa frågor.
Trots att vi kommit en bit på vägen finns det mycket kvar att göra. Byggsektorns utsläpp beräknas till en femtedel av Sveriges klimatpåverkan enligt Boverket. Miljö- och hållbarhetsfrågor är något vi alla måste lägga stort fokus på. En bonus är att det här arbetet ofta också är ekonomiskt fördelaktigt - genom att tänka smart så sparar vi inte bara jordens resurser, utan även pengar.
Hållbarhetsmål och initiativ
Idag finns det många planer, mål och direktiv att koppla hållbarhetsarbetet till på global-, nationell-, bransch-, lokal- och företagsnivå.
På internationell- och nationell nivå har vi bland annat Agenda 2030 och Sveriges miljömål, där den sistnämnda har som etappmål att 70 viktprocent av bygg- och rivningsavfallet ska materialåtervinnas och förberedas för återvinning år 2025. Byggföretagen har också tagit fram en färdplan för fossilfri konkurrenskraft inom bygg- och anläggningssektorn.
Utöver det har många byggentreprenörer själva satt upp certifieringar och mål. Förutom att de är ett verktyg för förändring så blir de också ett sätt att visa mot kunden och omvärlden att man tar ansvar och aktivt arbetar för miljön och klimatet.
Energiplan för Mölndals stad och byggarbeten
Om du ska bygga här i Mölndals stad så har du även kommunens energiplan att ta hänsyn till. Där finns bland annat följande delmål:
Energianvändning och klimatpåverkan i byggskede – delmål till 2030
Kontinuerligt ökad fossilfrihet och energieffektivitet från entreprenader och byggarbetsplatser i Mölndal.
Åtgärder och arbetssätt
- Verka för att alternativ till dieselaggregat ska användas i stadens entreprenadarbeten.
- Ge entreprenörerna i stadens byggen incitament för att effektivisera elanvändningen, bland annat genom att låta entreprenören stå för elabonnemanget, samt kräva grön el.
- Minska utsläppen från byggarbetsplatser och anläggningsarbeten, bland annat genom att ställa energi- och klimatkrav i entreprenadupphandlingar och markanvisningar.
- Verka för att energieffektiva byggbodar, genom att ansluta till fjärrvärme eller genom att utnyttja värmepumpar.
Fokusområden i hållbarhetsarbetet?
Hållbarhet bör vara något som finns med i alla beslut vi tar, men när det kommer till byggarbetsplatser finns det några områden där man har möjlighet att göra extra stor skillnad.
El och effekt till byggarbetsplatsen
En utmaning för många byggen idag är eleffekt. I många områden finns det bara en begränsad kapacitet i elnätet och byggarbetsplatsen kan därför inte få hur mycket eleffekt som helst. Detta kan skapa onödiga kostnader och hindrar dessutom omställningen till mer hållbara byggmetoder, som eldrivna arbetsfordon.
Elnäten byggs ut, men det tar tid och är kostsamt. Därför behöver vi tänka smart hur vi använder den effekt som finns tillgänglig.
Ett sätt att avlasta elnätet är att använda fjärrvärme till byggvärme, vilket jag skriver mer om nedan. Ytterligare ett sätt är att använda ett batteri. En av de många fördelarna med batteri är att de kan kapa byggets effekttoppar. Att kapa effekttopparna gör att du kan ha ett lägre effektabonnemang med elnätsföretaget och sänka elkostnaderna.
Ytterligare ett sätt att göra byggarbetsplatsen mer hållbar är att installera solceller på byggbodarna och bidra med egen förnybar el. Solcellerna hjälper inte till i effektfrågan då de inte producerar el vintertid, men de är ett utmärkt komplement om bygget har ett batteri och fjärrvärme.
Provisorisk byggvärme
Något som kräver mycket energi är byggvärme, dels till byggbodar och dels till uttorkning av bottenplatta och fastighet. Ofta används el- eller dieseldrivna byggfläktar till fastigheten och direktverkande el till byggbodarna.
Om det finns en fjärrvärmeledning i närheten och om fastigheten som byggs ska anslutas så är fjärrvärme en klok lösning. Fjärrvärme är lokalt producerad och ofta baserad på förnybar och återvunnen energi. Elnätet avlastas och den tillgängliga effekten kan användas till annat; som till exempel att elektrifiera maskinparken.
Fjärrvärme som byggvärme har funnits länge, men en anledning till att det inte använts i högre grad är att elpriset länge varit lågt. Nu när elpriset är mer volatilt och när risken för effektbrist ökar, så är det ett alltmer relevant val. Det kräver dock att byggbodarna har vattenburet värmesystem, men även detta har fler fått upp ögonen för, vilket du kan läsa mer i om i exemplet nedan.
Vill du fördjupa dig mer så har jag skrivit om fjärrvärme som byggvärme här.
Bränsle till maskiner
Arbetsmaskinerna på byggarbetsplatser kräver mycket energi. Ett sätt att minska fossila utsläpp är att välja elektriska arbetsmaskiner. Som jag nämnde ovan är det bra att kombinera införandet av elarbetsfordon med fjärrvärme för att få tillräckligt med eleffekt och med ett batteri för att undvika effekttoppar vid laddning. Batterierna kan också ersätta de dieseldrivna generatorerna som ofta finns idag. Ett annat alternativ är att använda HVO istället för diesel i arbetsfordonen.
Transporter
Transporter kan vara komplicerat då det ofta är en underleverantör som står för dem. Ett sätt att minska transporternas miljöpåverkan är att öka mängden fordon som drivs på el eller HVO. För att uppnå detta kan man ställa krav på leverantören, men också att samtala och samarbeta med dem för att tillsammans hitta bra lösningar.
Ett annat sätt är att sträva efter samleverans av material. Ett tredje sätt är att minska mängden avfall, och på så sätt minska behovet av leveranser.
Avfallshantering
Avfall från byggarbetsplatser är ytterligare en faktor som har stor miljöpåverkan. Som jag nämnde ovan så är ett av etappmålen i Sveriges miljömål att öka mängden bygg- och rivningsavfall som materialåtervinns och förbereds för återanvändning.
Målet i det här arbetet bör vara att skapa så lite spill som möjligt, att återanvända det som går att återanvända, och det som inte kan återanvändas ska återvinnas på ett korrekt sätt. Här är det viktigt att göra det enkelt att göra rätt ute på byggena. Även om det finns en vilja och ambition så måste det också finnas förutsättningar, som rutiner, ytor, återvinningskärl och så vidare.
Även om vi strävar efter att minska mängden rester från bygget kommer det alltid finnas en viss del som inte går att använda till annat. 2018 fick vi på Mölndal Energi miljötillstånd så att vi även kan använda målat returträ till vår fjärrvärme. Anledningen var att vi såg att det byggdes mycket i regionen och vi såg en möjlighet att ta vara på resterna för att producera värme och el – nära och lokalt.
Nycklar för att lyckas med hållbarhetsarbetet
Ta beslut och planera på ett tidigt stadie
Detta är något som tas upp i färdplanen för fossilfrihet, men som jag också sett exempel på i verkliga byggen: vikten av att ta beslut om miljö- och hållbarhetsfokus i ett så tidigt skede som möjligt. När byggprocessen väl är igång kommer dessa frågor lätt i skymundan, men har ett beslut tagits från start kan detta guida dig vidare genom hela byggprocessen.
Täta samarbeten
Något annat som jag själv märkt är vikten av samarbeten. Olika aktörer har olika erfarenheter och kunskaper, ta vara på det och kroka arm med varandra.
Skapa tydliga rutiner och processer
När beslut om miljöfokus är taget behöver du se till att det har möjlighet att genomföras. Det ska vara enkelt för medarbetarna att göra rätt. Ta fram tydliga processer och rutiner och se till att de har förutsättningarna att följa dem.
Exempel på miljöfokus: GoCo Health Innovation City
Ett gott exempel på vilken skillnad det kan göra att sätta hållbarhet högt på agendan är GoCo Health Innovation City. Där har man från beställarens sida satt höga krav på hållbarhet från start. Entreprenörerna har i sin tur krokat arm med varandra, vilket möjliggjort en rad viktiga initiativ som elektriska arbetsfordon, fjärrvärme till byggbodar och som byggvärme, batterilagring och nu senast socleller till byggbodar.
Exempelvis valde Wangeskog att installera vattenburen värme i flera byggbodar som kommer stå länge på byggarbetsplatsen, men som också kommer kunna användas på fler byggen framöver. Här kan du läsa mer vårt samarbete med BRA bygg och Wangeskog för att få fjärrvärme till byggbodarna.
Så fungerar fjärrvärme
Vill du veta mer om hur fjärrvärme produceras och levereras? Ladda ner vår guide.
Rekommenderade artiklar
Fjärrvärmenäten – ett vägnät under våra fötter
När man pratar om fjärrvärme är det ofta om själva fjärrvärmeproduktionen …
Marie Jernsund 25 feb, 2025
Därför ska du åtgärda fel i din fjärrvärmecentral
Som fastighetsägare är fjärrvärmen kanske inte högst upp på din …
Claes Kvist 7 jan, 2025
Mer att läsa i bloggen.
Här finns massor bra att läsa
Populärt
Ämne
- Solenergi (31)
- Fjärrvärme (30)
- Elpriser och elmarknaden (25)
- Elfordon (23)
- Spara el (17)
- Elavtal (15)
- Bostadsrättsförening (13)
- Elnät (9)
- Strömavbrott (9)
- Fjärrkyla (6)
- Energideklaration (3)
- Hållbarhet (3)
- Stödtjänster (3)
- Elsäkerhet (2)
- Belysning (1)
- Elkostnad (1)
- Elmätarbyte (1)
- Energikartläggning (1)
- Jubileum (1)
- Spara energi (1)
Författare
- Anders Averdal (24)
- Magnus Ivarsson (12)
- Peter Öhman (10)
- Victor Abrahamsson (9)
- Richard Lundström (8)
- Kenneth Karlsson (8)
- Claes Kvist (7)
- Daniel Gustafsson (6)
- Henrik Lyngåker (6)
- Fredrik Lundmark (5)
- Anna Lundeen (4)
- Calle Eriksson (4)
- Peyruze Özmen (4)
- Antoinette Savhammar (3)
- Per Salomonsson (3)
- Klas Dahte (3)
- Jonas Kalén (3)
- Arnes Palalija (2)
- Gunilla Le Dous (2)
- Hans-Olof Engvall (2)
- Mattias Sjöstrand (2)
- Martin Jellvert (2)
- Lena Olsson Ingvarson (2)
- Håkan Havel (1)
- Henrik Dalman (1)
- Rebecca Sinnerstedt (1)
- Marie Jernsund (1)
- Alexander Ehrensvärd (1)
- Per Bergqvist (1)
- Caroline Nyquist Alvarez (1)
- Mikaela Åborg (1)
- Per Hoflund (1)
- Oskar Finnerman (1)
- Daniel Johansson (1)
- Beatrice Anderberg (1)
- Maria Åberg (1)
- Niclas Lundin (1)
- Leif Viklund (1)
- Fredrik Martinsson (1)
- Maria Hast (1)
Arkiv
- mars 2025 (2)
- februari 2025 (1)
- januari 2025 (2)
- december 2024 (1)
- november 2024 (2)
- oktober 2024 (1)
- september 2024 (2)
- augusti 2024 (2)
- juli 2024 (2)
- juni 2024 (1)
- maj 2024 (1)
- april 2024 (3)
- mars 2024 (1)
- februari 2024 (2)
- januari 2024 (2)
- november 2023 (2)
- oktober 2023 (2)
- september 2023 (1)
- augusti 2023 (2)
- juli 2023 (2)
- juni 2023 (2)
- april 2023 (2)
- mars 2023 (2)
- februari 2023 (2)
- januari 2023 (2)
- december 2022 (1)
- november 2022 (2)
- oktober 2022 (2)
- september 2022 (2)
- augusti 2022 (2)
- juli 2022 (2)
- juni 2022 (2)
- maj 2022 (1)
- april 2022 (2)
- mars 2022 (4)
- februari 2022 (4)
- januari 2022 (3)
- december 2021 (3)
- november 2021 (3)
- oktober 2021 (4)
- september 2021 (4)
- augusti 2021 (4)
- juli 2021 (2)
- juni 2021 (4)
- maj 2021 (4)
- april 2021 (4)
- mars 2021 (3)
- februari 2021 (4)
- januari 2021 (4)
- december 2020 (5)
- november 2020 (4)
- oktober 2020 (4)
- september 2020 (5)
- augusti 2020 (2)
- juli 2020 (2)
- juni 2020 (1)
- maj 2020 (2)
- april 2020 (2)
- mars 2020 (3)
- februari 2020 (2)
- december 2019 (2)