Vätgas är en så kallad energibärare, precis som elektricitet, och förekommer i många diskussioner om framtidens energiförsörjning. Även om vätgas har stor potential i ett energisystem med mycket förnybar energi finns fortfarande flera utmaningar. Här förklarar jag lite mer om vätgasens för- och nackdelar.
Visste du att väte är universums vanligaste grundämne? Det är dessutom det lättaste av alla grundämnen vi känner till. Av väte kan vi skapa vätgas, ett ämne som diskuterats flitigt i flera decennier utifrån hur det skulle kunna användas i industriella processer, för att driva fordon och för att värma våra hem, bland annat.
Och visst finns det stora möjligheter – men också flera svårknäckta nötter kopplade till tillverkningen.
Tvärtemot vad många tror är vätgas ingen energikälla i sig själv. Precis som elektricitet fungerar den som energibärare. Det innebär att vätgas inte är någon primär energikälla som sol, vind eller olja, utan i stället kan användas för att lagra, transportera och tillhandahålla energi.
För att kunna använda vätgas som bränsle, el eller värme behövs en energiomvandlare. Det kan till exempel vara en bränslecell, en slags energiomvandlare som kan användas för att göra om vätgasens kemiska energi till elektricitet. Restprodukten är rent vatten och det bildas också värme i processen som kan tillvaratas.
Man kan framställa vätgas på flera olika sätt:
Det är helt avhängigt tillverkningsprocessen. Man kan inte säga att vätgas är vare sig förnybart, fossilfritt eller fossilberoende – den kan vara allt detta helt beroende på hur vätgasen tillverkas.
I dag produceras i stort sett all vätgas genom ångreformering av naturgas, det vill säga grå vätgas. Det gör att denna vätgas inte besparar naturen några utsläpp alls tyvärr. För att vätgas ska kunna göra skillnad på riktigt behöver vi förändra sättet vi producerar vätgas på.
I dag används vätgas främst inom raffinering och kemisk industri. Sverige har legat lite efter men i takt med att EU valt att investera stort i vätgasen har intresset ökat och Fossilfritt Sverige har tagit fram en vätgasstrategi.
Några exempel:
Nej, det gör vi inte, men vi följer utvecklingen med stort intresse. Särskilt spännande är vätgasens möjligheter att lagra energi då svårigheten att lagra av energi över tid är en av de stora utmaningarna i energisystemet. Eftersom vi har många kunder med solceller märker vi av ett intresse för att använda vätgasanläggningar för att lagra energi från sommar till vinter.
Som det beskrivs ovan är det dock fortfarande svårt att få lönsamhet då mycket energi går förlorad i vätgasprocessen. Samtidigt, med varierande elpriser, problem med effektbrist och ett ökat intresse för att bli självförsörjande på el, kommer vätgaslagring allt högre upp på agendan.
Avslutningsvis, många är överens om att grön vätgas kan få en nyckelroll i klimatomställningen. Den stora potentialen frigörs då vätgas blir energibärare i ett fossilfritt energisystem där den framställs från till exempel sol, vind eller vatten. Vi är inte där än men utvecklingen går snabbt framåt. Vill du hänga med i det senaste kan jag rekommendera att hålla koll på IEA (OECD-ländernas samarbetsorgan för energifrågor) och deras sida för vätgas.
Just nu byggs det många solcellsparker, både i Sverige och runt om i …
Har ditt företag eller bostadsrättsförening bestämt sig för att investera …
Här finns massor bra att läsa