Installation av solceller steg för steg

5 min
Maria Åberg
17 okt, 2023

Har ditt företag eller bostadsrättsförening bestämt sig för att investera i solceller? Grattis! Nästa steg i processen är själva installationen. I den är både din solcellsleverantör och din elnätsägare involverad. Här har jag samlat de viktigaste stegen i en solcellsinstallation.

Val av solcellsleverantör

Första steget, som du kanske redan har gjort, är att ta in offerter och välja leverantör. Vi har samlat våra tips på hur du gör en lönsam solcellsinvestering här och du hittar mer information om vårt solcellserbjudande här.

Vanligtvis vill leverantören besöka och inspektera fastigheten, dels för att se så att taket passar för och klarar av solceller, men också för att kunna anpassa anläggningen efter era behov.

Ofta behövs inget bygglov för att installera solceller, men i vissa fall där solcellsanläggningen exempelvis påverkar byggnadens utseende mycket eller om byggnaden har ett kulturhistoriskt värde, behöver du ansöka om bygglov. Kolla vad som gäller i din kommun.

När du väljer en solcellsleverantör är det viktigt att de som utför installationen är registrerade hos elsäkerhetsverket för verksamhetstypen ”elproduktionsanläggningar”. Detta kan du se i Elsäkerhetsverkets e-tjänst Kolla elföretaget.

Många elnätsföretag, bland annat vi på Mölndal Energi Nät, godkänner bara växelriktare som finns med på Energiföretagens lista för godkända växelriktare. Kontrollera vad som gäller för ditt elnät och om den offererade växelriktaren finns med på listan.

Nya elavtal

När du installerar en solcellsanläggning behöver du både ett nytt elnätavtal och ett elhandelsavtal för elen du producerar och säljer, din överskottsel. Har du en huvudsäkring på max 63 A räknas du som mikroproducent, och då upprättas dem automatiskt med ditt nuvarande elnätsföretag och elhandelsföretag när en föranmälan skickas in. Vill du sälja din el till ett annat elhandelsbolag än ditt nuvarande så får du aktivt teckna det.

Har du däremot en huvudsäkring som är större än 63 A men en anläggning med mindre effekt än 1500kW räknas du som en småskalig elproducent. Då behöver du aktivt teckna elavtal för elen du säljer, kontakta därför ditt elnätsbolag och elhandelsbolag i god tid innan driftsättning av din anläggning.

Föranmälan

Inför installationen skickar installatören en föranmälan till ditt elnätsbolag, så att nätbolaget kan se så nätet klarar av solelproduktionen, beräkna kostnaden och förbereda sitt arbete. I föranmälan lämnas alla nödvändiga uppgifter om din produktionsanläggning.

Du som kund behöver inte göra något, men det är bra att veta att det kan ta ett tag att få föranmälan godkänd. Hur lång tid det tar att få svar varierar. Hos oss på Mölndal Energi Nät tar det ofta runt 30 dagar, men är trycket högt kan det ta längre tid att kontrollera anmälan och be om eventuella kompletteringar innan vi kan godkänna den.

Installationsmedgivande

När elnätsbolaget godkänt anläggningen i föranmälan skickas ett så kallat installationsmedgivande till installatören. Efter det är det fritt fram att börja med installationen av solcellerna.

Installation

Vid installationen sätts först takfästet på plats och därefter placeras solcellerna på skenorna. Sist kopplas solcellerna till växelriktaren som i sin tur kopplas till elcentralen.

Färdiganmälan

När installationen är klar gör installatören en färdiganmälan till ditt elnätsbolag. Färdiganmälan behöver bli godkänd för att installatören ska kunna starta din anläggning och koppla upp dig mot elnätet.

Ny elmätare

Efter att färdiganmälan är godkänd kommer elnätsbolaget och byter ut din elmätare till en som kan hantera både ingående och utgående ström, om den nuvarande mätaren inte redan gör det. Bytet görs i samråd med solcellsinstallatören.

Räknas du som mikroproducent installeras mätaren utan kostnad och du behöver inte betala någon abonnemangsavgift för elen du matar in på nätet.

Är du istället en småskalig elproducent kan du få betala en engångsavgift för anslutningen och/eller en mindre avgift per månad för mätning och insamling till elnätsbolaget.

Driftsättning och inkoppling på elnätet

När föranmälan är godkänd och elmätaren bytt kan installatören driftsätta och funktionstesta din solcellsanläggning. Nu kan du starta din anläggning och börja producera solel.

Guide: Solceller till företag

Fri nedladdning av vår guide om solceller till företag. Här har vi samlat våra tips och råd. 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen