Om du vill sänka ditt koldioxidutsläpp är det utmärkt att utvinna el från solen och värme från fjärrvärme. I den här artikeln beskriver jag varför solceller och fjärrvärme är ett klockrent komplement till varandra. I slutet av artikeln kan du ladda ner en fördjupande guide om hur fjärrvärme fungerar.
Elektrifieringen av samhället förväntas öka kraftigt de kommande åren. I takt med att allt fler branscher strävar mot att bli fossilfria behöver vi bli smartare när det kommer till hur vi ska förbruka energi. Vilken typ av energi ska vi förbruka var?
Man kan använda olika energikällor för att framställ el. En del energikällor är fossilfria, som solenergi, bioenergi, vindkraft och kärnkraft. Andra energikällor är fossila såsom olja, kol och naturgas.
När det kommer till energi, är det första steget mot ett hållbart samhälle att säkerställa att vi kan täcka elbehovet med fossilfri el. Men några fossilfria källor är väder- och säsongsberoende. Därför kan ingen teknik ensam lösa energiförsörjningen, utan vi måste hitta kombinationer av olika källor för att utveckla smarta energilösningar.
Ett exempel på två energisystem som kompletterar varandra perfekt är solceller och fjärrvärme.
Att använda fjärrvärme från bioenergi i kombination med egenproducerad solel har en stor miljönytta. Det innebär att man använder förnybar energi till fullo samtidigt som man stabiliserar och kompletterar energisystemet.
Solceller omvandlar solstrålar och producerar koldioxidfri el och ersätter den el som annars skulle köpts in från elnätet.
Fjärrvärme produceras genom att ta tillvara på resurser som annars skulle gå förlorade så som rester från skogsbruk, värme från avfallsbränning och överskottsvärme från industrin.
Solceller producerar el främst under våren och sommaren när solens strålar är som starkast. Men under vinterhalvåret när behovet av uppvärmning är stort så finns det inte tillräckligt med sol för att täcka elbehovet med solceller. Det är då fjärrvärme kommer in i bilden. Mycket fjärrvärme kommer från kraftvärmeverk som producerar el och värme samtidigt. Då vi behöver som mest uppvärmning när det är kallt går produktionen för fullt vintertid. Därmed kan man säga att du som använder fjärrvärme bidrar till elproduktion. Sommartid däremot stänger många fjärrvärmeverk ner sommartid för revision – den tid då solceller producerar som mest.
Eftersom fjärrvärme inte är beroende av väder och vind spelar den dessutom en betydande roll för att säkra effektbalansen i elnätet på både års- och dygnsbasis. Både solceller och fjärrvärmen bidrar också till lokal energiproduktion där elen inte måste transporteras långa sträckor.
Så för att besvara frågan varför solceller och fjärrvärme är ett perfekt komplement, kan man sammanfatta lösningen som att den:
I dina lokaler har du kanske komfortkyla vilken oftast görs med el. Då stiger elbehovet när solen lyser, vilket då fint kan kompenseras av elproduktion från dina solceller. För att minska din elförbrukning från komfortkyla kan du titta på möjligheten att få fjärrkyla.
I övergången till ett fossilfritt samhälle är ofta el lösningen, och ett tydligt exempel är fordonsbranschen. Detta innebär att vår elkonsumtion med största sannolikhet kommer öka. Därmed blir det allt viktigare att se till att det finns stabil och fossilfri elproduktion, och att elen går dit där den gör bäst nytta. Ett sätt är att inte värma upp med fjärrvärme i stället för el. En annan är att bidra med mer förnybar energi med solceller.
Detta är relevant på såväl nationell som lokal nivå. Om du, ditt företag eller brf, vill installera elbilsladdning så kommer elförbrukningen gå upp. Genom att installera solceller och använda fjärrvärme så balanserar du den förbrukningen, blir mindre sårbar för höga elpriser och gör en god sak för miljön.
Vill du lära dig mer om hur fjärrvärme fungerar och fjärrvärmens för- och nackdelar? Ladda ner vår guide nedan.
Flexibilitet är nyckelordet i framtidens energisystem. Den behövs både för …
Om din fjärrvärmecentral är äldre än 25–30 år kan det vara dags att byta …
Här finns massor bra att läsa