Det har talats mycket om elbrist i media på senare tid. Ibland kan det vara svårt att veta vad de olika begreppen innebär. Det finns nämligen tre olika sorters brist på el: effektbrist, nätkapacitetsbrist och elenergibrist. Så här förhåller de sig till varandra.
Vår elanvändning varierar stort över dagen. Effektbrist handlar om hur mycket el som kan levereras vid en viss tidpunkt. Eftersom el inte kan lagras i någon större omfattning, behöver det alltid finnas en balans mellan hur mycket el som används och hur mycket som produceras. Det kallas för effektbalans. När den balansen rubbas och efterfrågan på el överstiger vad som för stunden är möjligt att producera eller importera uppstår en effektbrist.
Nätkapacitet är hur mycket el som kan transporteras genom ledningarna. Med till exempel ökad elektrifiering så ökar trycket på ledningarna vilket gör att det på sina håll i Sverige är ”trångt” i nätet.
Elenergibrist handlar om att det ska finnas tillräckligt med el. Då Sverige sett över året är exportörer av el, och vi dessutom är ihopkopplade med våra grannländer som vi kan importera el från, så är det idag inte risk för elenergibrist.
Nätkapacitetsbrist och effektbrist finns det däremot en ökad risk för, vilket i längden skulle kunna leda till strömavbrott. Det som hittills har skett är att vissa energikrävande verksamheter har nekats att bygga ut i Skåne och Stockholmsområdet där risken är som störst. I Norrland är risken lägst och i Mölndal och Göteborgsregionen är risken medel.
Detta är en utmaning som energibranschen arbetar med på såväl nationell som lokal nivå. Bland annat genom upprustning och utbyggnad av elnätet och att säkerställa att det finns lokala leverantörer som kan fylla på med elproduktion. Än så länge har vi inte sett några strömavbrott på grund av effektbrist och nätkapacitetsbrist och vi hoppas att vi kommer slippa det även i framtiden. Det du kan göra för att hjälpa till är att energieffektivisera din verksamhet och sprida ut din elanvändning över dygnet.
Kanske är du drillad i de klassiska sakerna, att ha ficklampa redo, …
Ny teknik och innovationer bidrar till ett allt säkrare elnät. Men dagens …
Här finns massor bra att läsa