Har du köpt en villa eller ett radhus med fjärrvärme? Grattis till husköpet! Som nybliven husägare finns det många saker att tänka på. För att göra det enklare för dig har jag samlat några saker som är bra att veta om din fjärrvärme. Längst ner hittar du dessutom en länk till en film och en guide om hur du tar hand om din fjärrvärmecentral.
Fjärrvärme betyder att vatten värms upp centralt för att sedan skickas genom rör till stadens fastigheter som får värme och varmvatten. Genom att fastigheterna har en gemensam uppvärmning kan man effektivisera och göra den mer klimatsmart. Mer än hälften av alla bostäder och lokaler i Sverige värms idag med fjärrvärme. En av fjärrvärmens stora fördelar för dig som kund är att det är tryggt, enkelt och sköter sig själv.
I den här guiden kan du lära dig mer om hur fjärrvärme fungerar. Vi har skrivit många olika artiklar om fjärrvärme, du hittar dem samlade här.
Är du kund hos Mölndal Energi äger du din fjärrvärmecentral. Det är alltså du som ansvarar för att den fungerar och att den byts ut när den börjar bli gammal. Vem som har ansvar för centralen är olika hos olika fjärrvärmebolag, så kolla med din leverantör om du är osäker.
Genom din fjärrvärmecentral går tre olika system, dels fjärrvärmesystemet som kommer in utifrån, men även husets egna värmesystem och varmvattensystem. Fjärrvärmesystemet värmer upp vattnet i de två andra systemen via två värmeväxlare. Värmesystemet går sedan ut i dina element eller golvvärme som värmer huset. Varmvattensystemet går till dina kranar och dusch. Vattnet i de olika systemen blandas aldrig utan de är helt separata.
En rolig sak att veta om fjärrvärmevattnet är att det är färgat grönt. Anledningen är att det gör det lättare att hitta läckor, och har alltså inget med farliga kemikalier att göra. Skulle du upptäcka att det droppar grönt vatten från din central så ska du direkt kontakta din fjärrvärmeleverantör, för då har du en läcka i fjärrvärmesystemet som behöver åtgärdas.
Under sommarhalvåret skickas det av naturliga skäl ut mindre värme i fjärrvärmesystemet, då det egentligen bara behövs för att värma varmvattnet. Har du golvvärme eller handdukstorkar kopplade till fjärrvärmen innebär det att de inte kommer ha någon direkt värme under sommaren.
Någonstans på utsidan av ditt hus har du en utetempgivare som skickar signaler in till din central. På så vis kan din fjärrvärmecentral anpassa uppvärmningen efter hur kallt det är ute. Det är ett smart automatiskt system som gör att du sällan behöver tänka på att justera värmen, utan det sköter sig själv.
Eftersom systemet är lite långsamt så kan det ge eftersläpning på höst och vår, när det är kalla nätter och varma soliga dagar. Då är det inte inställningarna som är fel, utan det är bara svårt för systemen att hinna med de snabba temperaturomställningarna.
Vill du ändra värmen i något rum gör du det med elementen. Tycker du dock att värmen i hela huset ligger fel så kan du ändra det i fjärrvärmecentralens reglercentral. Ta hjälp av din instruktionsmanual för att se hur du ändrar inställningarna. Tänk på att alla hus är olika, så står 21 grader på skärmen så är det inte säkert att du får exakt 21 grader i ditt hus. Mät i stället temperaturen mitt i rummet med en termometer för att hitta en temperatur som passar dig.
Tänk också på att det tar ett tag innan ändringarna du gjort ger effekt. Vänta minst ett dygn efter att du ändrat något för att se om inställningarna blev bra. Skriv gärna ner hur inställningarna var innan så du vet vad du kan gå tillbaka till om ändringen inte blev som du tänkt dig.
Fjärrvärme är en väldigt driftsäker och trygg uppvärmningsform. Trots det kan olyckan vara framme.
Vid en läcka på fjärrvärmesystemet kan man alltid stänga av vattnet genom att stänga servisventilerna som vanligtvis sitter direkt innanför vägg alternativt i en låda på fasaden. Kontakta sedan oss. Tänk på att fjärrvärmevattnet håller väldigt hög temperatur och har ett högt tryck, så var försiktig.
Skulle problemet uppstå på varmvatten- eller värmesystemet är det bäst att ringa en VVS-montör. Är det i stället fjärrvärmesystemet eller själva centralen som verkar ha problem ska du kontakta oss.
För att du ska känna dig extra trygg med din central har vi skapat ett trygghetsavtal. Då betalar du en månadsavgift, och skulle det uppstå ett problem kommer vi samma dag (vardagar) och lagar din fjärrvärmecentral kostnadsfritt. Här kan du läsa mer om vårt Trygghetsavtal.
Stort lycka till med ditt nya hus, jag hoppas att du kommer trivas!
Är du inte nöjd med temperaturen inne och vill ändra inställningarna för …
Har du koll på att man i ett fjärrvärmeverk, förutom att producera värme, …
Här finns massor bra att läsa