Det här ansvaret har du för elen i ditt hem

8 min
Alexander Karlsson
17 aug, 2024

Om du äger ett hus, ett radhus eller en bostadsrätt är du ansvarig för dess elanläggning och hur elen används. Det involverar allt från dina elapparater till kablarna i väggarna och ditt mätarskåp med huvudsäkringar. I den här artikeln kommer jag berätta mer om vad det ansvaret innebär, var gränsen mot elnätet går och ge tips på vad du ska tänka på för att få ett elsäkert hem.

Vad är en elanläggning?

I en elanläggning ingår allt fast installerat elmaterial som elcentral, elledningar, vägguttag och strömbrytare. Elapparater brukar inte räknas till elanläggningen, men du har ett ansvar att se till att dina elprodukter är säkra och att de används på rätt sätt.

Var går gränsen mellan elnätet och min elanläggning?

Att veta var gränsen går är bra om ett fel uppstår – vem ska åtgärda och betala för det? – och för att vara medveten om det ansvar du som bostadsägare har. Det finns ibland en missuppfattning att elnätsbolaget äger ditt elmätarskåp, men faktum är att elnätsbolaget bara ansvarar själva elmätaren, medan du äger mätarskåpet som den sitter i.

Gränsen mellan elnätet och din elanläggning går vid en servispunkt på serviskabeln fram till ditt mätarskåp. Ibland är servispunkten vid tomtgränsen, ibland närmare mätarskåpet och ibland vid själva mätarskåpet. Det kan alltså se ganska olika ut, är du osäker kan du kontakta ditt elnätsbolag. Allt som kommer efter servispunkten är ditt ansvar som ägare av fastigheten: mätarskåp, elcentral, elledningar med mera.

Tänk dock på att om du ska göra ändringar i ditt mätarskåp, exempelvis om du vill höja din huvudsäkring, behöver du kontakta ditt elnätsbolag först, då det påverkar din anslutning. Det är också viktigt att arbetet utförs av ett certifierat elinstallationsföretag. 

Bra att veta är också att mätarskåp kan vara placerade på många olika ställen, vissa sitter ute, vissa inne, och vissa har inte ett skåp utan mätare och huvudsäkring sitter monterade på väggen.

Bild: Exempel på anslutning och ägargräns för en vanlig villakund

Exempel ägargräns elnätet-1

Det här ansvaret har du som äger en elanläggning

Som bostadsägare är du ansvarig för att du har en säker elanläggning och att den inte har några fel eller briser som gör att någon kan komma till skada eller utsättas för fara. Detta regleras i elsäkerhetslagen. Det ansvaret sträcker sig längre än många tror.

I ansvaret ingår att löpande kontrollera elanläggningen, använda den på rätt sätt och åtgärda brister. Ju äldre din elanläggning är ju oftare behöver du kontrollera den. Du är också ansvarig för att de elarbeten som görs i ditt hem görs av personer som har kompetens för att utföra dem.

Ansvar för elen i villa, brf och hyresrätt

Har du en villa är det du som äger huset och därmed har ansvaret för elen. I hyreshus är fastighetsvärden ansvarig för elanläggningen. I brf:er brukar du vara ansvarig för elen i din lägenhet och föreningen för elen i de gemensamma utrymmena, om inget annat står stadgarna. Bor du i en brf med radhus brukar upplägget vara mer likt villor, men det kan variera.

Så ser du till att din elanläggning är säker

För att säkerställa att din elanläggning är säker behöver du kontrollera den med jämna mellanrum. Olika moment behövs göras olika ofta och äldre anläggningar behöver kontrolleras oftare.

Vid en kontroll är det bra att använda sina sinnen, titta om du ser missfärgningar eller skador, lyssna efter annorlunda ljud och känn om det luktar bränt.

  • Kolla efter ytliga skador på elkablar, vägguttag eller strömbrytare.
  • Se så att uttagen är skyddsjordade.
  • Kontrollera din elcentral.
    • Kolla så att propparna är ordentligt iskruvade och försedda med skyddsglas (om det är porslinssäkringar)
    • Löser säkringarna ut ofta kan det vara ett tecken på överbelastning eller något fel i installationen eller en ansluten apparat.
    • Motionera jordfelsbrytaren regelbundet, minst två gånger per år.

Elsäkerhetsverket har en checklista för kontroll av elanläggning med utförliga tips som du kan ta hjälp av. Hittar du brister ska de åtgärdas direkt, så att de inte riskerar att bli en säkerhetsfara.

Har du en äldre anläggning kan det också vara bra att låta ett elinstallationsföretag eller elbesiktningsföretag göra en grundligare kontroll. Detta är också bra att göra om du köper en ny bostad då det sällan ingår i den besiktning säljaren gör.

Tänk på detta när du tar in ett elinstallationsföretag

Som jag nämnde innan så har du som husägare ansvar för att elarbeten görs av personer med rätt kompetens. Eftersom det är ytterst få saker du som privatperson får göra handlar det främst om att kontakta ett registrerat elinstallationsföretag.

På elsäkerhetsverkets webbplats kollaleföretaget.se kan du se så att elinstallatören är godkänd för arbetet som ska utföras.

Andra tips för ett elsäkert hem

Som sagt så ansvarar du inte bara för de fasta installationerna i ditt hem, utan också för att dina elprodukter är säkra och används korrekt. Här är några saker att tänka på:

  • Se till att dina elapparater är CE-märkta.
  • Se så att dina elapparater har hela stickproppar och kablar. Byt ut om de är trasiga eller skadade.
  • Kontrollera att sladdar inte ligger i kläm eller utsätts för värme eller nötning.
  • Är du osäker på om en apparat är säker, använd den inte och lämna den inte obevakad.

Säker och trygg elanvändning

Jag hoppas att du fått några tips på hur du kan få ett mer elsäkert hem. På Elsäkerhetsverkets webbplats hittar du fler tips och råd. Har du barn hemma så kan jag tipsa om vår guide Elektricitet och barnfamiljens risker i hemmet, du hittar den nedanför.

 

Elsäkerhet och barn

Som förälder till en livlig liten krabat som vill testa allt, dyker det upp helt nya funderingar och risker i hemmet som vi kanske inte funderat så mycket på tidigare. Vad ska man tänka på när det gäller elektricitet, vad finns det för risker med barn där hemma?

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen