Energismart hemma

Så håller du värmen med mindre energi

Våra bostäder står för nästan en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning. Vad kan vi göra för att minska vår energiförbrukning hemma och spara både pengar och vår planet på samma gång? Låt oss ta en titt på vad energieffektivisering är och hur vi kan minska energin som går åt för att hålla våra bostäder varma.

Vill du hellre läsa innehållet som en PDF?

Vad är energieffektivisering?

Energieffektivisering handlar om att hitta sätt att få samma resultat med mindre energi, genom att använda andra metoder eller teknik.

Till exempel kräver en LED-lampa mindre energi än en glödlampa, men den lyser lika starkt.

Hur påverkas energiförbrukningen?

Din energiförbrukning där hemma påverkas av allt från hur du använder elektriska apparater till hur din ventilation fungerar. Energispartips handlar ofta om att stänga av apparater i standby-läge och att inte köra tvättmaskinen halvfull. En annan aspekt på energiförbrukningen är värmen i vår bostad, som vi ska titta närmare på här.

Vilken är den bästa energisparåtgärden?

Man brukar säga att energisparåtgärder alltid är säkra investeringar, med många positiva sidoeffekter. De allra bästa åtgärderna är de som inte kräver stora och kostsamma investeringar, men som ändå ger stor effekt.

Det finns många olika infallsvinklar och varje hus är unikt; den åtgärd som är lönsam för ett hus behöver inte vara det för ett annat.

Tätt och välisolerat drar mindre energi

Tak

Vi isolerar våra hus för att hålla kylan ute och också för att hålla värmen inne. Värme stiger uppåt, så för att inte elda för kråkorna kan det vara en god idé att kontrollera hur bra taket är isolerat – åtminstone om du bor i villa.

Krypgrund

Om ditt hus har krypgrund och det känns kallt på golvet är det sannolikt att isoleringen inte är tillräcklig. Behöver du tilläggsisolera är det lätt hänt att ventilationen och fuktbalansen ändras. Ta hjälp av fackmän för att säkerställa att arbetet blir utfört på rätt sätt, så att du inte riskerar fuktskador på grund av en allt för tät isolering.

Fönster

En av de viktigaste sakerna att kontrollera när det gäller värmen i ditt hem, är att se efter så att dina fönster är täta. Om de inte är det får du en luftgenomströmning med helt ouppvärmd luft på vintern, som gör att du fryser och i värsta fall vrider upp termostaten på dina element i onödan.

Hur tar jag då reda på om mina fönster är välisolerade, undrar du?

Ett sätt är att ställa ett tänt stearinljus vid fönstret; om ljusets låga fladdrar mycket är det ett tydligt tecken på att luft rör sig på insidan av fönstret, vilket kan bero på att det smiter in luft i sidorna av fönstret. Det löser du genom att ta bort tätningen i de gamla fogarna mellan karmen och väggen och isolera om.

Ska du byta fönster ska du tänka på att de ska ha lågt U-värde och vara energimärkta för att isolera så bra som möjligt.

Vad är ett U-värde?

U-värdet anger hur mycket värme som släpps igenom per kvadratmeter och grads temperaturskillnad (W/m2K). För att ett fönster ska vara energieffektivt ska glaset tillsammans med karmen och bågen ha ett U-värde på 1,0 W/m2K eller lägre. Som en tumregel kan man säga att nya energieffektiva fönster isolerar dubbelt så bra som traditionella treglasfönster och tre gånger så bra som tvåglasfönster.

Testa dig själv - hur energismart är du hemma?

Det finns både klimat, miljö och pengar att spara på att vara energismart och effektivisera hemma. Är du nyfiken på hur du ligger till? Fyll i Energikalkylen på Energimyndighetens webbplats och testa hur energismart du är.

Du får en enkel översikt över energianvändningen i ditt hem och fler förslag på smarta åtgärder för lägre energiförbrukning.

Minska uppvärmningskostnaden med optimerad ventilation

Det finns fyra vanliga ventilationssystem

När äldre hus får nya ägare är det vanligt att man tittar på ett nytt värmesystem, något som kan kräva en relativt stor budget. Beroende på hur ditt hus ser ut kan du kanske undvika en större investering genom att optimera ditt befintliga ventilationssystem.

1. Självdrag

Luften kommer in i huset genom intagsventiler utan mekanik, och cirkulerar sedan ut genom utsugsventiler och skorstenen.

2. Frånluft (F)

En mekanisk frånluftsfläkt suger in kall luft som sedan cirkulerar runt i huset och släpps ut genom utsugsventiler och skorsten. Ett exempel på detta är fuktstyrda badrumsfläktar som ger underhållsflöde hela tiden och sedan bara ökar flödet när det behövs för att vädra ut fukt.

3. Från- och tilluftssystem (FT)

Ett system med fläktar för både frånluft och tilluft, som inte har någon värmeåtervinning. Har man ett sådant system idag så rekommenderar vi att uppgradera till ett FTx-system av något slag.

4. Från- och tilluftssystem (FTx)

Ett system med fläktar för från- och tilluft med värmeåtervinning, där värmen i luften från huset återanvänds i tilluften. Både frånluft och ett från- och tilluftssystem utan värmeåtervinning medför relativt höga energikostnader, eftersom den inkommande kalla luften behöver värmas upp. Ett från- och tilluftssystem med värmeåtervinning är att föredra. Vill du inte byta ventilationssystem kan du minska din energiförbrukning genom att reglera luftintaget och undvika att ta in luft dygnet runt om du inte behöver det, eftersom värmesystem i princip alltid styrs av utetemperaturen.

Justera dina system

Det finns pengar att spara genom att justera och optimera dina system efter väder, vind och behov.

Kan du optimera dina flöden får du en tydligare bild av vilket energibehov du har och då är det också lättare att göra rätt investering när det är dags för det.

Du kan till exempel:

  • Styra värmesystemet efter utetemperaturen,
    så att det stängs av vid vissa temperaturer.
  • Se över framledningstemperaturen på värmesystemet, så att du inte kör fram varmare temperaturer än du verkligen behöver, särskilt i äldre system där dålig isolering kan ge stor värmeförlust.
  • Ha fungerande ventiler och termostater på radiatorer, som annars kan läcka och släppa igenom värme i onödan.
  • Se till att ventilationsfilter byts regelbundet.

Vill du spara ner innehållet som en PDF?

Prenumerera på bloggen