Att det kostar en slant att skaffa en riktigt bra gamingdator vet de flesta. Men med höga elpriser är det allt fler som börjar fundera på hur mycket el det egentligen drar att spela och hur mycket datorn påverkar elräkningen. Det svarar jag på här plus att jag ger några elspartips till gamers.
Hur mycket el din dator drar beror på vad det är för slags dator. En stationär dator drar runt 200-500 watt medan en bärbar dator drar runt 20-50 watt när den är igång. Är datorn i viloläge drar den bara runt 5-10 watt respektive 2-5 watt.
En gamingdator gjord för spel är ofta utrustad med kraftfullare komponenter som kräver mer el så elförbrukningen brukar ligga runt 400-600 watt. Det som drar mest el är grafikkortet, följt av processorn och hårdvaran.
Hur mycket el din dator drar per dygn beror såklart på hur mycket du använder den. Spelar du tre timmar per dag och har datorn avstängd resterande tid så drar det cirka 1500 wattimmar eller 1,5 kilowattimmar (kWh).
En vanlig uppskattning är att en gamingdator drar 1400 kWh per år, men då krävs det att du spelar sju till åtta timmar per dag. Spelar du istället tre timmar per dag landar förbrukningen på runt 550 kWh per år.
Elpriset har det senaste året varierat kraftigt så det är svårt att säga en exakt kostnad. Men om vi uppskattar att elhandelskostnad och elnätskostnad sammanlagt är 2 kr/kWh så kan du räkna ut din elkostnad så här:
500 watt (0,5 kW) x 3 timmar x 2 kr/kWh = 3 kr per dygn
Om du spelar i genomsnitt tre timmar per dygn under ett år så kostar elen för din gamingdator enligt det här exemplet runt 1100 kr per år. Här skriver vi mer om hur du räknar ut elförbrukning och elkostnad för en apparat.
Det beror på. Våra elektriska prylar blir mer och mer energieffektiva, även våra datorer. En ny dator drar därför ofta mindre ström än din gamla. Samtidigt blir de också mer avancerade, så beroende på vilken dator du väljer så kan din elanvändning både öka och minska.
Utöver gamingdatorn så finns det andra apparater som också drar el när du gamear.
En router drar cirka 10-15 watt beroende på hur gammal den är och hur hög prestanda den har. Spelar du på en spelkonsol som Playstation eller Xbox så drar de runt 100-150 watt plus förbrukningen från tv-skärmen. En 42 tums LED-tv drar mellan 50-70 watt i normalläge. Är den äldre kan den dra mer, den drar också mer om du tittar i HDR-läge.
Något som är väldigt energikrävande är internetanvändning, framför allt streaming. Det är dock inget som märks på din elräkning utan elförbrukningen ligger i stället hos datacenter och serverhallar som kräver stora mängder energi. IT-sektorns energiförbrukning och koldioxidutsläpp beräknas vara i nivå med flygbranschens. När man bygger nya datorhallar idag gör man det därför gärna i områden där det finns gott om elproduktion, till exempel i norra Sverige.
Det är viktigt att spara el, framför allt i vinter. Men det betyder inte att du måste sluta gamea, utan handlar istället om att vara lite smartare i ditt gameande. Prioritera det du tycker viktigt för din spelglädje och spara el där det spelar mindre roll.
Är du en nattuggla som gillar att spela sent på kvällen och natten? Då kan du spara pengar på din dygnsrytm. Elen är nämligen oftast mycket billigare sent på kvällen och natten jämfört med morgonen och eftermiddagen.
För att dra nytta av det billigare elpriset behöver du ett timprisavtal, med ett vanligt rörligt elavtal betalar du nämligen ett snittpris för månaden. Tänk på att din gamingdator bara står för en del av ditt hushålls elanvändning, när och hur mycket el du använder i övrigt påverkar om du skulle tjäna på ett timprisavtal eller inte.
Vill du spara el? Ett bra ställe att börja på är att identifiera vilka saker i ditt hem som drar mycket el. Så här hittar du energitjuvarna i ditt hem.
Belysning är en viktig del av våra hem och bidrar både till atmosfär och …
Att dimra ner belysningen är mysigt, men har du funderat över hur mycket …
Här finns massor bra att läsa