Att barnen ska vara trygga på förskolan är en självklarhet. Därför finns det särskilda föreskrifter och rutiner kring just förskolan och verksamheten. När det gäller elsäkerhet är det inte bara reglerna som har betydelse, utan det är också i de små sakerna som du som pedagog kan göra förskolan ännu tryggare. Här får du några tips kring elsäkerhet på förskolan.
Själva elanläggningen på förskolan skiljer sig inte från andra. Den är byggd med samma höga krav på att installationen både utförs, inspekteras och godkänns av yrkespersoner med rätt kompetens och behörighet, så detta är en garanti för grundläggande elsäkerhet. De särskilda riskerna med el på just förskolan har snarare att göra med rutiner och hur vi använder elen.
Petskydd i vägguttagen är en praktisk och enkel lösning för att öka säkerheten. Kom ihåg att de inte bara ska sitta i vägguttagen utan även i förlängningssladdarna och grenuttagen.
Ta för vana att regelbundet kontrollera att petskydden finns på plats i alla uttag som finns inom räckhåll för barnen.
Sladdar kan vara kul att leka med. Och farligt. Därför är det bra att hålla sladdar utom räckhåll för barnen. Men vissa sladdar är trots allt nödvändiga att ha framme, till exempel för belysning, musikanläggning och liknande. Slitaget på sådana sladdar kan vara högre på förskolan än i hemmet på grund av regelbundna omflyttningar, städning med mera. Och en skadad elsladd utgör en stor olycksrisk för barnen.
Ta för vana att regelbundet trassla ut eventuella sladdhärvor och inspektera de enskilda sladdarna så att de är intakta.
Vid minsta tecken på sprickor i sladdens ytterhölje eller glapp vid stickkontakten ska sladden kasseras! Tänk på att vissa sladdar kan innehålla elektronik och de ska därför inte kastas i soporna, utan lämnas till återvinning.
Visst kan det vara skojigt med en knallröd elvisp i köket. Men tänk på att ju mer iögonfallande en elektrisk apparat är, desto mera kan den locka till lek.
Håll elektriska apparater utom räckhåll för barnen. Apparater som ändå måste finnas framme bör hellre vara gråa och tråkiga än att se ut som spännande leksaker.
Reglerna skiftar mellan olika förskolor, men ibland får barnen ta med en egen leksak för att visa kompisarna. Kanske är det då en elektrisk apparat. Med e-handeln från lågprisländer ökar risken för att billiga elektriska apparater avsedda för barn inte uppfyller våra europeiska säkerhetskrav.
Kontrollera att alla elektriska apparater är CE-märkta. Var extra uppmärksam när det gäller apparater som bara tillfälligtvis används på förskolan.
Vill du ha fler tips på hur du kan barnsäkra förskolan eller ditt hem så har vi skapat en guide, ladda ner den här.
El är egentligen något fantastiskt bra, men det kan vara farligt. Ett bra sätt att öka elsäkerheten i förskolan är att ge barnen rätt kunskap och därmed skapa respekt för el utan att skrämmas. Vare sig du är förskolpedagog eller förälder kan du prata med barnen både om fördelar och risker med elektricitet. För att underlätta samtalet har vi tagit fram en lekfull poster, "Akta dig för elmonstret", som du kan använda tillsammans med barnen. Ladda ner den och använd den för att göra tillvaron både säkrare och tryggare för de små.
Har du inte möjlighet att skriva ut den? Om din förskola finns i Mölndal så kan du kontakta oss här, så kan vi hjälpa dig med en poster.
Våra hem är fyllda med batteridrivna apparater som behöver laddas, till …
Visste du att du ansvarar för mätarskåpet i ditt hus? Ofta tänker man på …
Här finns massor bra att läsa