Hoppa till huvudinnehåll
90 sekunders väntetid Genomsnitt under 2024
Kundnöjdhet 9,6 Äntligen en riktig kundservice
Fossilfritt, förnybart eller solel Du väljer, du byter när du vill
8% billigare el Än marknadsmedelpriset
Full koll med Watter Vår app med 4.4 i betyg på App Store

Flytta hemifrån

Checklista inför första flytten!

Är det dags att flytta hemifrån? Den här listan hjälper dig att undvika obehagliga överraskningar när du flyttar.

Vill du hellre läsa innehållet som en PDF?

Besiktiga lägenheten

Hyresrätt

Undersök lägenheten noga tillsammans med hyresvärden innan inflyttning. Titta efter eventuella skador eller slitage. Som hyresgäst är du inte ersättningsskyldig för ”normalt slitage”, däremot ansvarar du för skador som du orsakar under din tid som hyresgäst. För att undvika eventuella tvister är det smart att fota och dokumentera synliga skador. Om hyresvärden upprättar ett besiktningsprotokoll vid inflyttningen, begär en kopia och dubbelkolla så att allt stämmer.

Bostadsrätt

Som köpare av en bostadsrätt är det du som har undersökningsplikt. Det innebär att säljaren inte är ansvarig för fel som köparen borde ha känt till efter en noggrann undersökning av lägenheten. Det finns emellertid vissa fel eller brister som du som köpare kan få ersättning för, om de upptäcks inom två år efter tillträdet. De kallas för dolda fel. Ett dolt fel är något som fanns innan köpet av lägenheten, men som inte kunde ha upptäckts vid en noggrann undersökning. Felet ska heller inte ha varit förväntat av köparen. Om du misstänker ett dolt fel, bör du anlita en besiktningsman och ta kontakt med en jurist för att få rådgivning.

Inköp av bohag och husgeråd

Det är kanske inte så konstigt om husgerådet är begränsat när man flyttar hemifrån. Visst, du kanske har konfirmations- och studentpresenter som nu kommer till användning för första gången. Men troligtvis kommer du behöva komplettera med flera saker. Här är några tips på nödvändiga saker, men också saker som gör vardagen både lite enklare och trivsammare. Tänk på att det mesta går att köpa begagnat.

Vardagsrum

  • Soffa
  • TV
  • Tavlor

Badrum

  • Handdukar
  • Matta
  • Tandborstställ

Hall

  • Matta
  • Skoställ
  • Klädhängare

 

Sovrum

  • Säng
  • Garderob
  • Bokhylla
  • Lakan
  • Täcke och kudde

Kök

  • Tallrikar
  • Glas
  • Bestick
  • Kastruller och stekpanna
  • Kaffemaskin

Planera flytten

Packa och planera

Fixa flytthjälp i god tid. Både bärhjälp och transportfordon. Att bjuda på flyttpizza är ett populärt lockbete som har fungerat i många år. Fråga både familj och vänner! Ska du flytta en längre sträcka? Kanske till en ny stad? Då kan du behöva hyra en större flyttbil eller en släpkärra. Men tänk på att det är strikta regler för hur tungt släpet får vara om du bara har ett vanligt B-körkort.

Innan flyttdagen bör du packa ner allt i flyttkartonger, då blir det både enklare och smidigare att bära in och ut ur bilen. För att spara pengar, kan man också packa i bananlådor. Fråga personalen efter några lådor, nästa gång du besöker din lokala matbutik.

Anmäl din nya adress

Att anmäla en ny adress är gratis. Det gör du genom att registrera din nya adress på Skatteverket. När du har gjort din flyttanmälan blir du folkbokförd på din nya adress, vilket gör att du betalar rätt skatt. Skatteverket sprider också din nya adress till myndigheter och företag så att du i framtiden får post till rätt adress. Om du vill att post som är adresserad till din gamla adress ska komma till din nya adress bör du registrera eftersändning av post. Det kan du göra hos Svensk Adressändring AB, mot en avgift.

Med B-kökortet får du:

  • Köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på 3500 kg.
  • Dra en lätt släpvagn med en totalvikt på 750 kg.
  • Dra en släpvagn med en totalvikt som är högre än 750 kg, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3500 kg.

Teckna nya avtal

Här är några viktiga avtal att teckna när du flyttar hemifrån.

När du flyttar hemifrån behöver du nog inte tänka på att säga upp några avtal eller
abonnemang. Däremot kan du behöva teckna nya avtal till lägenheten. I vissa fall kan
det ingå både el, tv och bredband i hyran, medan det i andra fall inte ingår någonting.
För det du behöver – och som inte ingår i hyran – måste du teckna avtal.

 

Hemförsäkring

Hemförsäkring är ett av de viktigaste avtalen som du ska teckna när du flyttar till en ny bostad. Med en hemförsäkring får du ersättning vid till exempel brand, inbrott eller vattenskador. Tänk på att det finns olika försäkringsbolag att jämföra mellan innan du tecknar avtalet, välj det som passar dig bäst.

Internetabonnemang

När du ska teckna internetabonnemang behöver du först bestämma dig för om du ska ha fast eller mobilt bredband. Om du bestämmer dig för ett fast bredband, börja med att fråga hyresvärden eller bostadsrättföreningen om det finns en avtalad operatör som gäller för huset, eller om du kan välja helt fritt.

Elavtal

För att få el behöver du två typer av avtal; ett elnätsavtal med en nätägare och ett elhandelsavtal med ett elbolag. Du kan inte själv välja nätägare, det bestäms utifrån vilket område du bor i. Däremot kan du fritt välja elhandelsavtal. För att hitta det elbolag och avtal som passar dig bäst, jämför elpriser och ta reda på vilka energikällor elen kommer ifrån. Kontakta nätägaren och elbolaget en månad innan för att anmäla din flytt och teckna avtal. Om du flyttar till vårt elnät eller vill teckna elhandelsavtal med oss kan du göra det på vår sida för flytt.

TV-abonnemang och streamingtjänster

Numera behöver man inte betala radio och tv-avgift eftersom Skatteverket tar in en public service-avgift från alla som är över 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst. Men om du vill ha tillgång till andra tv-kanaler än det svenska public service-utbudet behöver du ett tv-abonnemang. Idag väljer allt fler att istället ha en eller flera streamingtjänster. Håll utkik efter studenterbjudanden eller familjeabonnemang som kan hjälpa dig att hålla kostnaderna nere. 

Fyll i formuläret för att ladda ned guiden gratis!

Prenumerera på bloggen