Hoppa till huvudinnehåll
90 sekunders väntetid Genomsnitt under 2024
Kundnöjdhet 9,6 Äntligen en riktig kundservice
Fossilfritt, förnybart eller solel Du väljer, du byter när du vill
8% billigare el Än marknadsmedelpriset
Full koll med Watter Vår app med 4.4 i betyg på App Store

Hur fungerar ett smart hemsystem?

6 min
Alexander Ehrensvärd
12 apr, 2025

Ett smart hem handlar inte bara om att kunna styra enheter via mobilen, utan också om att skapa ett system där olika prylar kommunicerar med varandra. Vad betyder egentligen ett smart hemsystem och hur fungerar det i praktiken? Det går jag igenom i den här artikeln.

Vad är ett smart hemsystem?   

Ett smart hemsystem är ett nätverk av enheter som kan styras från en central enhet. För att enheterna ska kunna kommunicera med varandra används olika kommunikationsprotokoll, som till exempel Wi-Fi, Bluetooth, Z-wave eller Zigbee.

Hur fungerar uppsättningen av ett smart hemsystem?

För att allt ska fungera krävs några grundläggande förutsättningar. Du behöver en stabil internetuppkoppling, uppkopplade enheter och ett ekosystem för att koppla samman allt.

Här är några logiska steg för att sätta upp ett smart hemsystem:

Välj ett ekosystem

Det första steget är att bestämma vilket ekosystem du ska använda för hemmet. Google Home, Amazon Alexa och Apple HomeKit är några exempel på populära smarta ekosystem som hjälper dig att styra och automatisera hemmet.

Skaffa en central enhet

Nästa steg är att välja en smart enhet eller hub, där du kan styra dina enheter från och där dem kan kommunicera med varandra. Google Nest Hub är en hub som integreras med Google Home. Andra exempel på smarta hubbar är Amazon Echo, Apple HomePod, Samsung SmartThings hub, ja det finns en uppsjö av olika enheter att välja mellan, beroende på vilket ekosystem du vill använda.

Anslut dina smarta enheter

När du har valt ekosystem och styrmetod är det dags att börja ansluta enheter. Det är vanligt att börja smått, koppla samman TV:n, belysning och sen investera i andra enheter som till exempel ett smart lås eller varför inte en smart strömbrytare till kaffemaskinen.

Själv har jag en smart strömbrytare uppkopplad till en värmefläkt i mitt förråd som används till gym. Via en app eller ett enkelt ”Hej Google, sätt på värmen” kan jag värma upp förrådet inför ett träningspass under den kalla vinterperioden.

Vanliga frågor om smarta hemsystem

Jag har ett intresse för smarta hem och får ibland frågor från vänner och kollegor som är nyfikna på hur det fungerar. Måste man ha en hubb? Är det verkligen tillförlitligt? Och kan jag spara el och pengar med smarta enheter? Här är svaren på de vanligaste frågorna om smarta hemsystem.

Behöver jag en smart hubb?

En smart hubb används för att översätta olika protokollkommunikationer så att olika enheter kan kommunicera med varandra. Om ditt smarta lås endast använder Zigbee som protokoll kan den inte direkt prata med din telefon som använder Wi-Fi eller Bluetooth. Istället kopplas båda enheterna upp till en smart hubb där de kan kommunicera med varandra och du kan låsa dörren från din telefon.

Men om alla dina smarta enheter kan kopplas direkt via Wi-Fi eller Bluetooth behöver du inte en smart hubb. Då styr du istället alla enheter från appar i din telefon som i detta fall utgör navet i hemsystemet. Du behöver heller inte investera i en smart hubb om du endast har några få enheter som du inte anser behöver kommunicera med varandra.

Hur säkert är ett smart hemsystem?

Eftersom smarta enheter är uppkopplade finns det alltid en risk att de kan bli hackade. Därför är det viktigt att använda starka lösenord och kontinuerligt uppdatera mjukvaran. Tänk på att bara ladda ner appar som är från pålitliga källor.

Kan ett smart hemsystem hjälpa mig att spara el?

Ja, och det är den största anledningen till att jag förespråkar smarta hem. Visst är det bekvämt att kunna automatisera ett flöde där du vaknar och belysningen tänds samtidigt som kaffebryggaren sätts på. Men det viktiga värdet, enligt mig, är när systemet är inställt så att du inte förbrukar mer el än du behöver. Med ett smart hem kan du se till att all belysning slås av när du inte är hemma, och systemet kan även avgöra när det är billigt att sätta på tvättmaskinen, ladda bilen eller justera värmen om du har ett timprisavtal.

Är ett smart hemsystem något för dig?

För dig som vill ha full kontroll över din elförbrukning och automatisera vardagen kan ett smart hemsystem vara en bra investering. Men det passar inte alla. Smarta enheter kan vara dyra och att sätta upp ett helt system kan kräva mer pengar och tid än den nytta man får ut.

Personligen skulle jag rekommendera dig att fundera en stund över hur ett smart hemsystem skulle underlätta för dig i vardagen. Om du tror att vardagen skulle bli bättre, då tycker jag inte att du ska tveka att testa. 

Energitjuvarna i hemmet

Det viktigaste första steget mot att minska onödig elförbrukning är att öka medvetenheten om energitjuvarna. Här har vi samlat ett antal som kan finnas i ditt  hem.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen