Hur fungerar trådlös laddning?

3 min
Daniel Gustafsson
4 jan, 2020

Att överföra el utan sladd, utan någon fysisk ledare, har varit en dröm sedan elektricitetens födelse. Nikola Tesla gjorde uppmärksammade försök med trådlös kraftöverföring i slutet av 1800-talet och ville etablera ett världsomspännande kraft-”nät” med sin teknik. 100 år senare finns fortfarande ingen sådan världsomspännande lösning men tekniken har letat sig in i våra hem. Men hur fungerar det egentligen? Och är det farligt?

Är det farligt?

Trådlös laddning innebär faktiskt inte att det går el genom luften, det handlar snarare om en slags kontaktfri kraftöverföring. Även kontaktfri är i det här fallet en definitionsfråga – den vanligaste tekniken för trådlös laddning av mobiltelefoner och eltandborstar använder induktion och klarar ett avstånd mellan laddare och apparat på ungefär fem millimeter. Ingen imponerande sträcka i sig, men den stora vinsten finns i minskat slitage på kontakter i laddare och laddningsbar apparat, möjligheten att enkelt skydda till exempel en eltandborste från vatten, och enkelheten i att ladda lite då och då. I sig innebär det att apparater kan klara sig med mindre (lättare och mindre resurskrävande) batterier. Tekniken är alltså inte farligare än laddningsbara batterier i sig. 

Hur fungerar det då?

Induktionsladdning fungerar så att både laddaren och apparaten som kan laddas innehåller magnetspolar. När spolen i laddstationen får ström skapas ett magnetfält som kan användas till att överföra energi. Överföringen fungerar så att när en apparat med en inbyggd liknande spole placeras i det magnetiska fältet skapas en elektrisk spänning som i sin tur laddar det inbyggda batteriet. Så fungerar alltså trådlös laddning för din mobiltelefon och din smarta klocka. Och som du förstår är inte tekniken helt ny – eltandborstar har laddats med induktion sedan 90-talet.

Känns "induktion" bekant från andra hushållsprylar? På ungefär samma sätt fungerar faktiskt också en induktionsspis – ett magnetiskt fält skapas i en spole under “plattan” på spisen. Magnetfältet skapar sedan ett elektriskt motstånd i kastrullens botten och maten värms upp. Plattan värms alltså egentligen inte upp – men kastrullens botten värmer ju inte bara maten utan även ytan under kastrullen. Det stämmer därför inte att induktionshällar inte blir varma. Men eftersom de inte värms upp på samma sätt som en traditionell spis så svalnar de mycket snabbare och risken att bränna sig på eftervärmen på plattan är mycket mindre. 

Varför drar apparater ström när de är avstängda?

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen