Uppdaterad 28 oktober 2024
Är du på jakt efter det billigaste elavtalet? I den här artikeln berättar jag mer om vilka saker du kan resonera kring när du jämför olika elavtal. Vad kostar el, hur hittar jag det billigaste elbolaget och vilken avtalsform ska jag välja?
Enligt Energimarknadsbyrån var den genomsnittliga elkostnaden för en normal villa i Sverige cirka 204 öre/kWh, 2023. I den kostnaden ingår elnätsavgifter, energiskatter, elpris och moms. Elnätsavgiften bestäms utifrån vilket område du bor i, och du kan heller inte påverka energiskatten eller momsen. Därför är det enbart elpriset som du som konsument kan påverka för att få ner kostnaden.
Elpriset bestäms utifrån vilket elhandelsbolag du har. Och där finns det många bolag att välja mellan. Efter att den svenska elmarknaden avreglerades i slutet på 1990-talet har många nya aktörer äntrat marknaden. En del differentierar sig genom att erbjuda ett billigt pris medan andra kombinerar lågt pris med andra mjuka värden.
Det finns många jämförelsesajter som du kan använda för att jämföra elpriser mellan olika elhandelsbolag. Men om du inte tittar på jämförelsepriset, vilket är det pris som räknar in alla totala kostnader, är det ganska lätt att du jämför äpplen med päron. Eftersom det finns många aktörer på marknaden som vill ha just dig som kund så kan du erbjudas till exempel en välkomstrabatt. Men då är det viktigt att du räknar ihop den totala prisbilden över en längre period, vad kostar elen efter att välkomstrabatten gått ut?
När du jämför elbolag är det lätt att stirra sig blind på kostnaden per kilowattimme. Vissa vänner och bekanta som jag pratar med uppger ibland att de initialt enbart fokuserar på elpriset. Men då brukar jag påminna om att valet av elavtal kan ha en påverkan på miljön.
Vi på Mölndal Energi erbjuder fossilfri el i vårt standardavtal, och för den som vill erbjuder vi även elavtal med förnybar el.
När du väl har hittat ett elbolag som passar dig, både ur ett ekonomiskt och hållbart perspektiv, så är det dags att välja vilken avtalsform som du ska teckna.
Som konsument har du ofta två olika avtalsupplägg att välja mellan. Dels fast elpris som du binder under en längre period eller vintersäkring som du binder en kortare period.
Dels två olika sorters rörligt elpris. Rörligt månadspris är det vanligaste och det bygger på ett månadsmedelvärde av spotpriset. Rörligt timpris har blivit mer populärt det senaste och det följer spotpriset timme för timme på den nordiska elmarknaden Nord Pool.
Vilken avtalsform är då billigast? Över tid har rörligt elpris visat sig vara det mest prisvärda alternativet. Om du väljer ett rörligt elpris är det viktigt att du är förberedd på att priset kan gå upp på kort sikt, men att det förmodligen jämnar ut sig under en längre tidshorisont.
Skulle du lyckas tajma marknaden och binda ett billigt fastpris så kan det vara det mest lönsamma alternativet för dig. Däremot är det mycket svårt att tajma marknaden och därför är min rekommendation till dig som letar efter det billigaste alternativet att välja ett rörligt pris. Men tänk också på att det kan finnas andra fördelar, som till exempel trygghet, när du binder ett fastprisavtal då du får en översikt över din månadskostnad. I dagsläget erbjuder vi enbart vintersäkring och fast pris till de som bor i elområde 1, 2 och 3.
Om rörligt månadspris eller timpris är billigast för dig beror på när på dygnet, veckan och året du förbrukar mest el och om du kan anpassa din elanvändning efter elpriset. Här skriver vi mer om hur man vet om man skulle tjäna på timpris.
Jag hoppas att min artikel hjälpt dig i din jakt efter det bästa och billigaste elavtalet. Vill du se vad jämförelsepriset för våra rörliga avtal ligger på just nu kan du klicka nedan. Lycka till och tveka inte att höra av dig till vår kundservice om du har några frågor!
Med ett rörligt elpris får du samma pris per kWh under månadens alla timmar (månadsmedelpris) och behöver inte tänka på när på dygnet du använder din el. Priset kommer att variera från månad till månad och är ett vägt månadsmedelvärde baserat på Nord Pools spotpris. Det rörliga elpriset räknas ut i efterhand när månaden är slut.
Ett timprisavtal passar dig som vill påverka dina elkostnader genom att välja när på dygnet du använder din el, eftersom priset sätts timme för timme. Du kan på så sätt planera att använda mer el när elpriset är lågt – till exempel ladda elbilen eller köra tvättmaskinen på natten. Priset baseras på Nord Pools spotpris för respektive timme.
*Jämförpriset är baserat på 2 000 kWh/år. Fast månadsavgift är inräknat i priset ovan.
Priset är baserat på senaste månadens genomsnittspris och att du bor i elområde 3. Elnätskostnad tillkommer.
18 mars 2025 kommer elmarknaden Nord Pool gå över till att prissätta och …
Sedan drygt ett år har jag timpris på min el hemma. Priserna varierar …
Här finns massor bra att läsa