Oavsett om du vill byta avtalsform med ditt nuvarande elhandelsbolag eller om du vill teckna ett elavtal med ett nytt elhandelsbolag, så är det här artikeln för dig. Här har jag sammanfattat allt du bör tänka på när du vill byta elavtal.
Som privatperson kan du främst välja mellan två avtalsformer, rörligt eller fast pris. Det rörliga elpriset finns som månadspris och timpris, medan det fasta elprisavtalet kan ha olika långa bindningstider exempelvis 1 år eller 6 månader vintertid.
Det rörliga priset följer Nord Pools marknadspriser och kan därför variera från månad till månad. Ett fast pris innebär att du har bundit dig till att betala samma pris per kilowattimme (mängden el du använder) under en längre period. Det är ett bra alternativ för att få kontroll över din månadskostnad. Om du är osäker på vilket elavtal du har idag så kan du oftast logga in på ditt elhandelbolags motsvarighet till mina sidor, eller kika på den senaste fakturan där avtalsformen står angiven.
Beroende på vilken avtalsform du har idag så finns det olika saker att tänka på när du vill byta avtalsform.
Med fast elpris har du ofta en längre bindningstid. I avtalet anges hur mycket det kostar att avbryta elavtalet i förtid, en så kallad brytavgift. Du kan alltså välja att betala en brytavgift och avbryta det fasta elavtalet för att byta till rörligt pris. Men det bästa alternativet är oftast att vänta tills bindningstiden går ut och byta avtal då. Kontakta ditt elhandelsbolag för att se vad som är det mest lönsamma alternativet för dig.
Det rörliga priset följer Nord Pools marknadspriser och därför betalar du det aktuella marknadspriset för din el. Om du tror att marknadspriserna kommer stiga i framtiden kan det vara ett bra alternativ att se över om du kan teckna ett fastprisavtal. Oftast kan du närsomhelst genomföra bytet från rörligt elpris till fast elpris. Det bästa sättet är att kontakta ditt nuvarande elhandelsbolag för att ta reda på hur övergången går till.
I dagsläget erbjuder vi enbart fast pris till de som bor i elområde 1, 2 och 3.
Vill du hålla dig uppdaterad om marknadsläget kan du följa våra marknadskommentarer som publiceras en gång i månaden. Du kan också rådfråga oss på kundservice om det är ett bra läge att teckna fast avtal, vi hjälper dig gärna.
Det kan finnas många olika anledningar till att man vill byta elhandelsbolag. Här är några exempel:
Allt fler jämför vilka energikällor som elhandelsbolagen erbjuder el från. Om ditt nuvarande elbolag säljer el som produceras av fossila bränslen såsom olja, kol eller gas kanske du är intresserad av att byta till ett elhandelsbolag som erbjuder fossilfri el.
Om du inte har fått svar på eventuella klagomål eller känner att ditt nuvarande elbolag inte erbjuder en personlig service så kan det vara dags att titta på andra alternativ.
Många elhandelsbolag erbjuder välkomstrabatter när du tecknar elavtal. När dessa rabatter slutar gälla så kanske du känner att de prisjämförelser du gjorde innan du tecknade elavtal inte längre stämmer. Då är det bra att titta på jämförelsepriset som är det pris som grundar sig på den totala kostnaden av elavtalet.
Att byta elhandelsbolag är relativt enkelt, och kan sammanfattas i tre steg.
Jag hoppas att den här artikeln gav dig en vägledning för hur du byter avtalsform eller elhandelsbolag. Om du vill teckna elavtal med oss på Mölndal Energi kan du klicka på knappen nedan, där kan du se pris och teckna elavtal.
18 mars 2025 kommer elmarknaden Nord Pool gå över till att prissätta och …
När vi närmar oss vintern är vi flera elbolag som erbjuder vintersäkrade …
Här finns massor bra att läsa