Flytta elavtal: så gör du

5 min
Fredrik Håkansson
31 okt, 2020

Jag får ofta frågor om vad man ska göra med elavtalet vid en flytt. Vilka avtal är det egentligen man behöver se över, kan man flytta med sig ett avtal eller måste man säga upp det? För att göra det enklare för dig har jag här sammanfattat allt du behöver tänka på inför din flytt.

Vilka elavtal ska jag se över inför flytten?

Inför din flytt ska du se över två avtal, elnätsavtalet och elhandelsavtalet.

Elnätsavtalet

Elnätsavtalet är ett avtal mellan dig och en nätägare. Vilken nätägare du har bestäms utifrån vilket område du bor i och därför kan du inte välja nätägare. Om du ska flytta till ett område som har samma nätägare som du har idag, så behöver du teckna ett nytt separat avtal med din nätägare. Det går alltså inte att flytta med ditt befintliga elnätsavtal. Men oftast brukar det vara smidigt och kan i många fall till exempel göras i en kundportal eller Mina Sidor. Om du däremot ska flytta till ett nytt område med en annan nätägare behöver du säga upp ditt befintliga elnätsavtal och teckna ett nytt med den nya nätägaren.

Elhandelsavtalet

Elhandelsavtalet är ett avtal mellan dig och en elleverantör. Till skillnad från elnätsavtalet, kan du fritt välja om du ska flytta med dig ditt befintliga elhandelsavtal eller om du vill passa på att byta elleverantör. För att flytta med avtalet till din nya adress måste du ange ditt nya anläggnings-ID, nätområdeskod och även startdatumet på det nya nätavtalet. Dessa uppgifter får du av nätbolaget på din nya adress. Om du vill byta elleverantör i samband med flytten behöver du säga upp ditt befintliga avtal och teckna ett nytt.

Fullmakt – ett enkelt sätt att sköta flytten

Det lättaste sättet att göra en flytt av dina elavtal från en adress till en annan är att lämna en fullmakt till din elhandelsleverantör. Många elhandelsleverantörer erbjuder nämligen en tjänst där de sköter kontakten med ditt gamla och nya nätbolag och sköter flytt av ditt elhandelsavtal till din nya adress.

Vill du att Mölndals Energi tar hand om din flytt? Då kan du enkelt ge oss en fullmakt genom att fylla i ett formulär och signera med Bank-ID här.

När ska jag göra flyttanmälan?

Jag brukar tipsa om att göra en flyttanmälan minst 30 dagar i förväg, så att nätägaren och elleverantören hinner hantera dina avtal i tid.

Vad ska jag tänka på om jag har en bindningstid?

Om du har ett bundet elavtal så rekommenderar jag att du flyttar med det till din nya adress. På så sätt slipper du betala onödiga utgifter i form av så kallade lösenavgifter eller brytavgifter, det kan du läsa mer om här. Vill du byta elavtal kan du istället göra det i samband med att bindningstiden går ut.

Hur gör jag en flyttanmälan?

Hur du flyttar elavtalet beror på vilken elleverantör du har. Hos oss på Mölndal Energi har vi gjort det enkelt för dig att göra en flyttanmälan här. Om du redan är kund kan du även göra flyttanmälan på Mina sidor och du kan också kontakta oss på kundcenter så hjälper vi dig vidare.

Jag hoppas att artikeln var till hjälp för dig som har funderingar på hur du ska göra med elavtalet vid en flytt.

Vill du ha tips på vad som är bra att tänka på när du väljer elleverantör? Ladda ner vår guide där vi berättar mer.

Att tänka på när du väljer elleverantör

Att välja en elleverantör är enkelt. Att välja rätt elleverantör är svårare. Här får du hjälp att reda ut begreppen så att du kan välja den elleverantör som är bäst för just dig och dina behov.

Ladda ner guiden

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen