Vad är fördelen med kvartsprisavtal jämfört med timprisavtal?

5 min
Calle Eriksson
9 nov, 2024

18 mars 2025 kommer elmarknaden Nord Pool gå över till att prissätta och handla el på kvartsnivå istället för timme för timme som idag. Detta leder till att det även kommer en ny sorts elhandelsavtal: kvartsprisavtal. I den här texten tittar jag närmare på vad det innebär och vilka fördelar och nackdelar som finns med det nya avtalet.

För att förstå vad kvartsprisavtal innebär är det bra att först ha koll på vad ett rörligt timprisavtal är och hur det skiljer sig mot ett rörligt månadsprisavtal. I den här artikeln berättar vi om rörligt timpris och hur man kan spara pengar när elen är billig.

Kvartsbaserad elmarknad från 18 mars 2025

Norden planerar att gå över till att prissätta el på kvartsnivå den 18 mars 2025. Detta är ett EU-krav och flera andra europeiska länder planerar också en övergång inom det kommande halvåret.

Målet med kvartsprissättning är att skapa en effektiv och rättvis elmarknad som möjliggör mer förnybar energi. Ett elsystem med mycket väderberoende kraftproduktion ställer högre krav på flexibilitet och responsivitet för att hålla balansen mellan produktion och konsumtion. Genom att införa kvartsprissättning ökar de ekonomiska incitamenten för marknadsaktörer att bli mer flexibla. Förhoppningen är att ändringen ska leda till ett fortsatt robust elsystem till en så låg kostnad som möjligt.

Varför införs kvartsprisavtal?

När elhandelsbolagen handlar el på kvartsnivå så öppnar det upp en möjlighet för dem att erbjuda kvartsprisavtal även till dig som elanvändare.

Elhandelsföretag med fler än 200 000 kunder måste erbjuda kvartsprisavtal, för övriga elhandlare kommer det vara frivilligt. Med kvartsprisavtal ökar incitamenten även för dig som elanvändare att agera på prissignalerna och påverka din elkostnad fullt ut.

Vad blir skillnaden mellankvartsprisavtal och timprisavtal?

Att spotpriset prissätts per kvart från och med 18e mars kommer påverka samtliga elhandelsavtal. Lite förenklat kommer kvartsprisavtalet bli det nya timprisavtalet, medan timprisavtalet kommer bli ett mellanting mellan det rörliga månadsprisavtalet och kvartsprisavtalet.

Timprisavtalet innebär idag att förbrukningen mäts och faktureras efter spotpris. När spotpriset istället prissätts på kvartsnivå kommer förbrukningen mätas på kvartsnivå men faktureras på timnivå.

För att elbolaget ska kunna fakturera en timpriskund tillkommer ett påslag för att täcka den genomsnittliga profilkostnad som då uppstår inom timmen. Avtalet kommer på så sätt faktureras på ett liknande sätt som månadsavtalet görs dag.

Skillnaden är att profilkostnaden för timprisavtalet lär bli mycket lägre då prisvariationen över en timme kommer vara mycket mindre än över en månad. Stundtals skulle profilkostnaden kunna bli negativ.

Skulle jag tjäna på ett kvartsprisavtal?

Nyttan med kvartsprisavtal är alltså att du slipper profilkostnadspåslaget jämfört med om du har kvar ett timprisavtal. Du har också större möjlighet att påverka din elkostnad då ditt elpris följer det nya kvartsbaserade spotpriset.

Om det i slutändan blir ekonomiskt fördelaktigt jämfört med ett timprisavtal beror på hur smart din styrning är. Att styra per kvart istället för timme ställer högre krav på styrningen. Risken är att den marginella kostnadsbesparingen äts upp av ökade kostnader för exempelvis teknikslitage och datahantering.

Jag tror att kvartsprisavtalet blir mer av en teoretisk besparing än en reell besparing för de allra flesta elanvändarna, åtminstone under de närmaste åren. Skillnaden mellan ett kvartsprisavtal och ett timprisavtal är för litet och det är svårt att styra exempelvis uppvärmning på kvartsnivå. Däremot visar förändringen tydligt på i vilken riktning marknaden är på väg.

Framtiden: ett mer flexibelt elsystem

Flexibilitet behövs för att balansera ett alltmer väderberoende energisystem. Detta kommer man behöva framtvinga genom effektiva prissignaler och automatik. Kvartsprisavtal kan därmed komma att bli obligatoriskt på elmarknaden och det förs redan en diskussion om att gå ner på 5-minutersintervall för att klara av att parera den hastiga effektpåverkan solens upp- och nergång har på elnätet och marknaden.

En sak är åtminstone säker - utvecklingen av elmarknaden kommer inte stanna här. 

Vill du hålla dig uppdaterad om läget på elmarknaden? Prenumerera på våra marknadskommentarer

Läs och prenumerera på marknadskommentarer

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen