Vad består elhandelspriset av?

7 min
Rikard Nylander
20 mar, 2021

Har du märkt att elpriset på din elräkning skiljer sig från spotpriset som syns i media? I den här artikeln ska jag försöka bena ut varför priset skiljer sig, vad tillkommer på spotpriset. Om du har valt ett fastprisavtal, så är svaret enkelt – då betalar du samma pris för din el under hela året, oberoende av vad spotpriset är. Därför fokuserar den här texten enbart på det rörliga priset som rör sig efter spotpriset.

Vad är spotpriset?

Vilket pris ditt elbolag tar ut styrs av spotpriset som sätts på den nordiska elbörsen Nordpool. Spotpriset styrs av tillgång och efterfrågan på el och skiljer sig timme för timme. Det innebär att när det är stor efterfrågan på el, så blir priset högt. Detta är typiskt för kalla vinterdagar. Priset sätts en dag i förväg och därför används prognoser om morgondagens förbrukning och produktion vid prissättningen. Vill du fördjupa dig ytterligare så har min kollega Henrik djupdykt i ämnet i den här artikeln om hur priset sätts på elmarknaden..  

Även om spotpriset beräknas per timma, så innebär inte det att kostnaden du får på din elräkning uppdateras varje timma. Många av oss betalar istället ett medelpris över månaden. För att ha möjlighet att betala per timma krävs nämligen en mätare som kan hantera timvärden. Beroende på om du har månadsmätning eller timmätning, så kan priset skilja sig lite. Timmätning och ett så kallat timspotavtal kan vara lönsamt för dig som vill anpassa din elanvändning efter när elpriset är lägre genom att till exempel ladda bilen på natten.

Vad består då resten av kostnaden av?

Utöver spotpriset, så tillkommer en del andra kostnader och avgifter i elräkningen. Oberoende av vilket elbolag du har kommer du behöva betala dessa. De kan skilja sig lite, beroende på hur effektiv ditt elhandelsbolag är – men det är oftast marginellt. 

Elcertifikat

Under 2003 infördes ett elcertifikatsystem för att främja förnybar energi i Sverige. Det har visat sig vara ett framgångsrikt koncept, eftersom exempelvis vindkraften 2020 stod för hela 17 procent av elproduktionen.

När en elproducent producerar förnybar el får den ett elcertifikat av staten. Elproducenten kan sedan sälja elcertifikaten på en marknad där priset bestäms mellan säljare och köpare. Elcertifikaten ger på så sätt en extra intäkt till den förnybara elproduktionen. Köpare är aktörer med så kallad kvotplikt. Dessa aktörer är bland annat du och jag som privatpersoner. Som tur är behöver inte vi själva hålla koll på detta – utan det fixar ditt elhandelsbolag.

Ursprungsgarantier

Du vet väl om att du kan välja vilken el du förbrukar? Nu funkar det ju inte så att de elektroner som kommer in till ditt hus kommer från just den källan du valt, men ditt elbolag köper in den mängd ursprungsgarantier som krävs för att täcka just din förbrukning. Om du till exempel väljer att din el ska produceras från solkraft, så köper ditt elbolag in ursprungsgarantier från en solkraftsproducent. Vi på Mölndal Energi har valt att sälja fossilfri el i vårt standardavtal, men du kan också välja ett avtal med endast förnybar el. 

Balanskraft, reglerkraft och effektreserven

För att säkerställa att du kan få den mängden el du behöver varje dag och varje sekund finns det ett par stödsystem för att balansera elsystemet. Dessa stödsystem säkerställer också att elnätet fungerar som det ska och är därför väldigt viktigt.

Som jag nämnde tidigare beräknas spotpriset en dag i förväg. Från att det har beräknats till att det faktiskt ska levereras kan det hända mycket. Till exempel kan det bli kallare än vad prognoserna förutspådde och då förbrukas det i regel mer el (efterfrågan ökar). För att hantera detta har vi något som heter balanskraft, och som namnet antyder är syftet att balansera produktionen och förbrukningen.

Om något oförutsägbart händer, till exempel att ett vattenkraftverk går sönder och inte kan producera el som planerat måste man snabbt hitta en annan produktionskälla som kan täcka det behovet av el. Detta är reglerkraften. Den står redo att hela tiden kunna kopplas på ifall det snabbt skulle behövas.

Sist, men inte minst, har vi effektreserven. Den syftar till att hjälpa till när behovet är mycket större än vad som är normalt, vilket är kalla vinterdagar. Detta sker bara några gånger per år, och vissa år sker det inte alls. De aktörer som är beredda att stå redo att producera mer eller förbruka mindre får en ersättning för det.

Kostnader hos ditt elhandelsbolag

Som alla andra företag, har ditt elhandelsbolag övriga operationella kostnader som till exempel faktureringskostnader och lönekostnader. Dessa kostnader redovisas inte på elräkningen och olika elbolag täcker dessa kostnader på olika sätt. Vissa tar ut det som en månadsavgift, medan andra lägger det som ytterligare ett påslag på det rörliga priset.

Som du förstår så kan det ibland vara komplicerat att jämföra priset hos olika elbolag, så när du gör det rekommenderar jag att titta på jämförelsepriset som alla elbolag måste redovisa. I det priset ingår både månadsavgiften, det rörliga spotpriset och alla de andra kostnaderna och påslagen jag nämnt ovan.   

Vårt jämförelsepris

Vill du veta vad vårt jämförelsepris för rörligt elavtal är? Vi visar alltid ett aktuellt pris för vårt rörliga elavtal på vår Bli kund-sida. Där du också kan beräkna din månadskostnad utifrån din månadsförbrukning, och se hur den ser ut för en genomsnittlig lägenhet, villa eller radhus.  

Se pris och teckna avtal!

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen