Kan jag få fjärrvärme i mitt hus?

3 min
Anders Averdal
5 mar, 2022

Fjärrvärme är en resurssmart, bekymmersfri och prisvärd uppvärmningsform. Men för att du ska kunna välja fjärrvärme behöver några förutsättningar vara på plats. Det handlar framför allt om hur nära fjärrvärmenätet du bor och om du har vattenburen värme i hemmet idag. Så här tar du reda på om det är praktiskt och ekonomiskt möjligt för dig att få fjärrvärme.

Finns det fjärrvärmeledningar i närheten?

Det första du bör ta reda på är hur nära ditt hus fjärrvärmeledningarna går. Anledningen är att du behöver bo nära fjärrvärmenätet för att det ska vara ekonomiskt och praktiskt möjligt att gräva och ansluta ditt hus.

Bor du i Mölndal kan du se på kartan nedan hur fjärrvärmenätet går idag. Bor du på annan ort kan du kontakta det lokala fjärrvärmebolaget och fråga. Om ledningarna går i gatan utanför och många av dina grannar redan är påkopplade så borde det inte vara några problem att koppla på även dig.

fjarrvarme-fjarrvarmenat--foretag-molndal-energi

Har du ett vattenburet värmesystem?

Med fjärrvärme behöver du ett vattenburet värmesystem i ditt hus. Har du direktverkande el idag behöver du först konvertera till ett vattenburet system. Det innebär ytterligare en kostnad, men kan vara värt det med tanke på att direktverkande el är kostsamt och en ineffektiv uppvärmningsform.

Har du redan vattenburen värme där vatten värms upp med hjälp av en elpanna, oljepanna eller liknande, kan du enkelt koppla in en fjärrvärmecentral istället.

Gå samman med grannarna

Ett vanligt sätt att hålla nere anslutningskostnaderna är att flera hushåll drar in fjärrvärme samtidigt och delar på kostnaden. Så prata ihop dig med grannarna på gatan, i samfälligheten eller bostadsrättsföreningen. Kanske är det flera som vill gå över till fjärrvärme.

Väg installationskostnaden mot driftkostnaden

Att installera fjärrvärme innebär en kostnad i form av grävarbete, rördragning och installation av fjärrvärmecentral. För att se om det är en bra idé att gå över till fjärrvärme behöver du väga denna kostnad mot att du långsiktigt kommer få en prisvärd uppvärmning, som dessutom är bättre miljömässigt än det du har idag.

En fjärrvärmecentral har generellt en längre teknisk och ekonomisk livslängd än exempelvis en värmepump. Det gör att investeringen bör ses på längre sikt än värmepumpen. Dessutom är underhållsbehovet under livslängden förhållandevis lågt och du kan även teckna ett trygghetsavtal för din fjärrvärmecentral för en trygg och driftsäker uppvärmning.

Bor du i Mölndal och vill ha fjärrvärme? Hör av dig till mig och mina kollegor nedan.

Jag vill ha fjärrvärme!

Är du intresserad av fjärrvärme och vill se om det är möjligt att ansluta ditt hus? Kontakta oss så kan vi titta närmare på det.

Jag vill prata med en specialist om fjärrvärme

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen