Så styr värmekurvan i fjärrvärmecentralen din inomhustemperatur

10 min
Peyruze Özmen
1 apr, 2023

Är du inte nöjd med temperaturen inne och vill ändra inställningarna för din uppvärmning? Då är det bra att känna till termen värmekurva. Oavsett om du har fjärrvärme eller en annan typ av uppvärmning så brukar den styras av en värmekurva. Det är den som reglerar sambandet mellan utomhustemperatur, hur mycket värme som skickas ut i värmesystemet och önskad rumstemperatur.

Temperaturen ställs in i reglercentralen

I din fjärrvärmecentral finns en reglercentral som styr vilken temperatur som skickas ut till ditt värmesystem, även kallat framledningstemperatur. På displayen till reglercentralen kan du se och ändra inställningar vid behov.

Reglercentralen är kopplad till en utegivare och utifrån hur många grader det är ute styr den hur mycket värme som ska skickas till elementen, golvvärme och så vidare. Detta görs enligt en så kallad värmekurva eller justeringskurva.

Värmekurvan styr framledningstemperaturen

Lutningen på värmekurvan styr antal grader som framledningstemperaturen ska höjas eller sänkas när utetemperaturen ändras. Lutningen på kurvan bestäms av olika faktorer såsom klimatförhållanden, typ av fastighet samt om det är nybyggt och välisolerad eller en äldre fastighet.

Nedan ser du exempel på en värmekurva. Den här värmekurvan kan ställas in med hjälp av sex koordinatpunkter, som står för fördefinierade utetemperaturvärden. Om vi har kurva C och det är -15 grader ute så skickas 90 grader ut i elementen. Är det däremot 0 grader utomhus så skickas 70 grader ut i elementen.

Värmekurva (4)-1 Värmekurva (1)-1

Som du ser finns det olika kurvor med olika lutning. Nedan är ytterligare ett exempel på hur värmekurvor kan se ut. Tänk på att värmekurvor ser också olika ut beroende på vilken reglercentral du har och om du har fjärrvärme eller annan uppvärmning. Titta därför alltid i din instruktionsmanual när du gör ändringar.

Värmekurva (2)-1-1

Justera värmekurvan och inomhustemperaturen

En korrekt inställd värmekurva ger dig en jämn och behaglig inomhustemperatur oavsett hur kallt eller varmt det är ute. Det resulterar i en energieffektiv och optimal anläggning.

Oftast har den som installerat fjärrvärmecentralen valt en kurva och gjort injusteringar som ska passa ditt hus, men ibland kan du behöva se över och eventuellt ändra inställningarna.

Vill du ändra temperaturen i ett enskilt rum så gör du det via termostaten som sitter på elementet och känner av temperaturen i rummet. Vill du ändra temperaturen i hela huset så gör du det i reglercentralen.

Ett tips är att du kan minska mängden energi som går till uppvärmning med fem procent genom att sänka framledningstemperaturen med tre grader, vilket i praktiken gör att rumstemperaturen bara sänks med cirka en grad.

Parallellförskjut värmekurvan för att höja eller sänka värmen

Om du vill att det ska bli lite varmare eller lite kallare än till exempel 20 grader inne, som oftast är det förinställda värdet på kurvan, kan du parallellförskjuta kurvan. Det som händer då är att du flyttar kurvan ett steg uppåt eller nedåt.

Kurvan förskjuts då med tre grader för framledningsledningstemperaturen, vilket leder till att du höjer eller sänker inomhustemperaturen med cirka en grad.

Värmekurva (3)

Tänk på att det tar ett tag för justeringen att ge full effekt, vänta därför ett eller två dygn och känn efter innan du gör en ny justering. Ett tips är också att skriva upp vilken ändring du gör, så att du kan ändra tillbaka om du inte är nöjd med resultatet.

Ändra till en annan kurva

Ofta har du en förvald kurva som passar för ditt hus, men ibland kan den behöva justeras. Om du till exempel har för varmt inne när det är varmt ute och för kallt inne när det är kallt ute så beror det på att din kurva är för flack. Har du motsatt problem så är din kurva för brant.

Ta hjälp av din instruktionsmanual för att se hur du ändrar till en annan kurva. Kom ihåg att samma sak gäller här, det tar ett tag för justeringen att ge effekt så vänta minst ett dygn innan du gör någon ny justering.

Tänk på

  • Ändra temperaturen för enskilda rum på elementtermostaten och för hela huset på reglercentralen.
  • Det tar ett tag för en justering att ge full effekt så vänta ett eller två dygn innan du gör fler justeringar.
  • Skriv upp vad du ändrat i inställningar så att du kan ändra tillbaka om du vill.
  • Värmekurvor ser olika ut beroende på uppvärmning och reglercentral.
  • Ta hjälp av din instruktionsmanual när du ska justera.

Utegivare och innegivare

Utegivare vanligast

Som sagt styrs nästan alla reglercentraler av en utegivare eller utomhusgivare. Utomhusgivaren placeras på ett optimalt ställe för mätning, lämpligast på husets norrsida.

Vid plötsliga temperaturförändringar ute på framför allt vår och höst kan det ändå bli lite svårt att bibehålla rätt inomhustemperatur. Det uppstår snabba ändringar av framledningstemperatur men det kan som sagt ta en stund för det att ge effekt, bland annat för att huset oftast har en värmetröghet som utegivaren inte kan ta hänsyn till. Att du får ovanligt varmt inne en solig vårdag behöver alltså inte innebära att dina inställningar är fel.

Bra att veta är också att graderna på reglercentralen är ett ”börvärde” för inomhustemperaturen. Står det 20 grader så är det inte säkert att det blir exakt 20 grader inomhus utan det kan påverkas av husets förutsättningar, som isolering och ventilation. Har du till exempel ett välisolerat hus så kommer du få varmare än vad reglercentralen säger. Stirra dig därför inte blind på gradantalet utan känn efter eller använd en separat termometer för att undersöka om innetemperaturen är lagom.

Innegivare ett alternativ

Har du däremot en innegivare eller inomhusgivare, anpassas framledningstemperaturen efter temperaturen inomhus. En fördel med en innegivare är att den mäter mot den faktiska inomhustemperaturen och påverkas till exempel av att många är hemma och om hushållsmaskiner som alstrar värme är i gång, vilket en utegivare inte kan fånga upp. Det är dock en utmaning att placera inomhusgivaren där den inta kan fånga upp felaktiga signaler från exempelvis kalldrag och värmekällor.

Både utegivare och innegivare

Generellt är det svårt att ge allmänna råd vilken av dem som är bäst eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till, till exempel husets klimatskal.

En kombination av båda två har på senare år blivit allt vanligare. Utegivaren står då för grovregleringen medan innegivaren ser till finregleringen görs med hänsyn till annat som genererar värme som matlagning, datorer och antal personer som befinner sig i huset.

Fjärrvärme – en trygg uppvärmning

Överlag sköter fjärrvärme sig själv, men det är bra att då och då titta till och funktionstesta din central. Nedan finns en film och en guide som går igenom hur du kan ta hand om din fjärrvärmecentral. För att du ska känna dig extra trygg med din värme har vi tagit fram ett trygghetsavtal, där vi ger dig snabb hjälp om något oförutsett händer.

Har du fjärrvärme från oss på Mölndal Energi äger du själv din fjärrvärmecentral, så se till att ta väl hand om den.

Film och guide: Lär känna din fjärrvärmecentral

Hur fungerar din fjärrvärmecentral och hur tar du bäst hand den? Det svarar vi på i den här filmen och guiden.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen