I en lågkonjunktur är det många som funderar på olika sätt att spara pengar. Kanske försöker du dra ner på din elförbrukning, köper billigare råvaror och undviker att slänga saker i onödan? Men ibland är det svårt att veta om du faktiskt tjänar på vissa saker. Som bröd. Är det billigare att baka eget bröd eller kostar det lika mycket som att köpa en färdig limpa i affären?
Finns det någon godare doft än nybakt bröd? Jag tror inte det. Trots att jag gillar att baka så blir det oftast en köpelimpa som hamnar på frukostbordet. Så här i besparingstider tänkte jag passa på att baka eget bröd och tog fram ett recept jag länge velat testa.
Men då slog tanken mig, blir det verkligen billigare att baka eget bröd? För att ta reda på svaret gick jag till min affär och jämförde.
Om vi börjar med att titta på vad köpt bröd kostar så varierar det såklart beroende på var du köper det och vilket slags bröd du köper.
Ett av Sveriges mest sålda bröd är Lingongrova som kostar runt 28 kr. Tittar man på olika matbutiker och bagerier så kostar de flesta bröden mellan 20 och 40 kr per limpa.
För att jämföra det köpta brödet mot det bakade brödet behöver vi dels titta på vad ingredienserna kostar, dels hur mycket el det drar att baka bröd.
Den viktigaste ingrediensen i bröd är mjöl. Två kilo vetemjöl kostar runt 20-30 kr. Ska du ha ett grövre och finare mjöl kan det kosta det dubbla. Förutom mjöl behövs egentligen bara jäst eller surdeg och vatten. Många recept innehåller även andra saker som salt, smör, mjölk, nötter, frön, sirap eller kryddor.
Prisexempel ingredienser
Sammanfattat så kostar ingredienserna till ett hembakt bröd ungefär 15 kr, men varierar från 8 till 30 kr.
Att värma ugnen till 200 C kräver ungefär 0,5 kWh. Sen går det åt 0,5 kWh för att hålla den varm i en timme. Bakar du bröd i en timme drar det ungefär 1 kWh.
Elkostnaden kan variera mycket över året och påverkas av var du bor och vilket elavtal du har. Enligt SCB var den genomsnittliga totala elkostnaden (både elhandel och elnät) för en vanlig villa under 2022 i snitt cirka 248 öre/kWh.
Om man utgår från det och din totala elkostnad är 2,5 kr/kWh så kostar det alltså 2,50 kr för dig att baka brödet.
Om ingredienserna kostar 15 kr och elen 2,50 kr så kostar ett hembakt bröd 17,50 kr. Om man jämför det med att köpa bröd i butik som kostar runt 20-40 kr är svaret:
Ja, det är billigare att baka bröd själv.
Om du gör din egen surdegskultur så behöver du egentligen bara mjöl och salt för att göra ett gott och billigt surdegsbröd.
För att spara el när du bakar och lagar mat kan du använda ugnen till flera saker samtidigt. Du kan till exempel passa på att baka brödet efter att du lagat mat i ugnen, då slipper du kostnaden för att värma upp ugnen. Du kan också baka flera bröd samtidigt. Då kan du få tre limpor till kostnaden av 1 kWh. Ska du frysa in bröden? Se till att de svalnat ordentligt innan så att du inte värmer upp frysen.
Har du ett timprisavtal kan du också tänka till på när på dygnet och vilken dag du bakar bröd. Visst är det gott med nybakt bröd på morgonen, men det är också vardagar mellan kl 8:00 och 11.00 som elpriset ofta är som högst. Är det soligt och blåsigt väder på gång? Då brukar elpriset sjunka. Här kan du läsa mer om att använda elen när den är billig.
Sammanfattat så tjänar du alltså på att baka eget bröd. Det kanske inte kommer göra dig rik, men är du liksom jag intresserad av att baka så kan du passa på att spara några slantar. Det kan till och med vara så att brödet smakar extra gott när du själv stått för arbetet bakom.
Men som alltid finns det många olika sätt att spara pengar. Tycker du inte att det är roligt att baka bröd och blir stressad av bara tanken? Då kan du gott köpa limpan i affären och istället satsa på att spara någon annanstans. Här har vi till exempel samlat tips och råd på hur du kan minska dina elkostnader.
Lycka till!
Här har vi samlat ihop ett antal energitjuvar i hemmet. Vissa känner du säkert redan till medan andra kanske är helt nya för dig. Det viktigaste första steget mot att minska onödig elförbrukning är att öka medvetenheten om energitjuvarna.
Belysning är en viktig del av våra hem och bidrar både till atmosfär och …
Att dimra ner belysningen är mysigt, men har du funderat över hur mycket …
Här finns massor bra att läsa