Nu är badsäsongen igång och vem drömmer inte om en pool i trädgården? Men med dagens varierande elpriser, vad kostar det egentligen att värma upp en pool? Det förklarar jag i den här artikeln. I slutet delar jag även med mig av några tips på hur du kan undvika kostnader.
När du ska beräkna kostnaden för uppvärmning är det vanligt att du behöver ta hänsyn till flera olika faktorer. I det här fallet, när vi beräknar uppvärmningskostnaden för en pool, är det framför allt tre faktorer som har en betydelsefull inverkan på kostnaden:
Poolens storlek spelar en avgörande roll för uppvärmningskostnaden. Eftersom varje kubikmeter vatten måste värmas upp till en specifik temperatur blir kostnaden högre ju större poolen är.
Det finns många olika sätt att värma upp vattnet i poolen. Du kan till exempel använda fjärrvärme. Du installerar då en extra värmeväxlare på din fjärrvärmeanläggning, som sen kopplas till poolen. En fördel med fjärrvärme är att priset ofta är lägre sommartid när uppvärmningsbehovet i övrigt är lågt. För att producera fjärrvärme används ofta fossilfria restprodukter vilket gör det till ett klokt miljöval.
Ett annat miljövänligt alternativ är ett soluppvärmningssystem som består av solfångare, rörledningar och en pump som cirkulerar vattnet genom solfångaren och tillbaka till poolen. Men den mest populära metoden är värmepump, vilket enkelt förklarat innebär att en pump tar värmeenergi från luften eller marken och överför den till vattnet i poolen. Sedan finns det även gasuppvärmning eller elektrisk uppvärmning.
Förr i tiden tror jag att det var vanligare att använda poolen som en avsvalkande funktion. Idag har vi högre krav. Med mer lek och bad ändras kravet på den önskade temperaturen. De flesta av mina bekanta som har pool har en önskad temperatur på cirka 25–30 grader.
Så, låt oss göra några antaganden baserat på de tre faktorerna. Vi har en pool som är 4 x 8 meter och en önskad temperatur på 27 grader under badsäsongen maj till september. Beroende på vilket värmesystem som vi använder så kommer vi få olika kWh för uppvärmningen. Men låt oss anta att vi har värmepump, som är den absolut mest populära uppvärmningsmetoden i Sverige. Efter att ha tittat på olika modeller så skulle jag säga att en bra uppskattning är att en sådan pool drar ungefär 4000 kWh under vår femmånadersperiod.
Här är några exempel på hur olika elpriser slutligen avgör vår elkostnad:
Tänk på att räkna med priset för både elhandel och elnät för att få fram din totala elkostnad.
Med ett bra poolöverdrag kan du spara upp till 80 procent i energikostnader genom att minska värmeförlusten från poolen.
Välj det uppvärmningssystem som passar ditt behov och tänk på för- och nackdelar. Värmepumpar är till exempel mer energieffektiva än andra eldrivna eller gasdrivna system och kan minska energikostnaderna på lång sikt. Nackdelen kan vara högre installationskostnader jämfört med andra system.
Se till att poolen är välisolerad och att utrustningen fungerar korrekt. Täta läckage och andra faktorer som kan minska förlust av värme.
Uppvärmningskostnaderna för en pool beror på en mängd faktorer som till exempel de jag tagit upp i den här artikeln; storlek, värmesystem och önskad temperatur. Genom att planera och ta hänsyn till dess faktorer så kommer du kunna ta beslut för att minska kostnaderna när det behövs och göra poolupplevelsen mer prisvärd.
Slutligen vill jag önska dig en riktigt trevlig sommar med många trevliga bad!
Våra bostäder står för nästan en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning. Vad kan vi göra för att minska vår energiförbrukning hemma och spara både pengar och vår planet på samma gång?
Belysning är en viktig del av våra hem och bidrar både till atmosfär och …
Att dimra ner belysningen är mysigt, men har du funderat över hur mycket …
Här finns massor bra att läsa