Tanken på ren och miljövänlig solenergi – som dessutom är ”gratis” – är nog lockande för de allra flesta. Men alla har tyvärr inte förutsättningarna för att kunna producera sin egen solel. Så här ska du tänka om du funderar på solceller.
Det är lite som att odla sina egna grönsaker. Om man bara har en balkonglåda är det kanske ingen idé att ens fundera på att odla morötter. Har man däremot tillgång till ett stort trädgårdsland skulle man kanske rent av kunna bli mer eller mindre självförsörjande. Men är det lönsamt?
Det är då man gör en kalkyl och räknar på vilken arbetsinsats som kommer att krävas. Vad måste köpas in? Hur bördig är jorden? Hur stora blir skördarna i framtiden? Hur kommer morotspriserna att utvecklas över tiden ...?
När man har svaren på de här frågorna kan man göra en kalkyl för att se om det är lönsamt. Men det blir ändå bara en kvalificerad gissning eftersom man inte kan förutse hur stora skördarna kommer att bli – eller hur morotspriserna ser ut om fem år. Därför kommer de flesta att också väga in glädjen och tillfredsställelsen i att odla själv. För många är detta viktigare än graden av ekonomisk lönsamhet.
Det är ungefär samma resonemang för den som funderar på att bli sin egen solelproducent.
Först och främst måste du ha tillgång till ett tak. Men det duger inte med vilket tak som helst. Ett antal olika faktorer påverkar i olika utsträckning hur väl lämpat ditt tak är för solceller. Det är kombinationen av dessa faktorer som avgör om ditt tak är helt perfekt för solelproduktion, eller om du kanske ska glömma hela tanken.
Faktorer som påverkar dina förutsättningar
När du vet att du har de grundläggande förutsättningarna är det dags att gå vidare och börja räkna.
Principen för att ta reda på svaret är enkel. Vad kostar det att få en anläggning installerad och hur mycket kommer denna att minska min elräkning? Om du har det exakta svaret på de här frågorna kan du ju räkna ut hur många år det tar innan de minskade elräkningarna har betalat själva anläggningen, eller att elräkningarna inte kommer att kunna minska så mycket att anläggningen någonsin betalar sig.
Nu är verkligheten inte riktigt så enkel. För att kunna beräkna lönsamheten är det en mängd olika faktorer som kan påverka resultatet. Därför behöver du göra en riktig investeringskalkyl som underlag för att se om du bör satsa på solel eller inte. Den här kalkylen kommer att visa ungefär hur ekonomin skulle se ut för dig med dina förutsättningar. Med hjälp av den kan du sedan bestämma om solel är något för dig att satsa på, men tänk på att kalkylen bara visar siffror ...
Siffrorna är viktiga fakta, men det är lätt att stirra sig blind på dem. Det kan finnas saker som är viktiga för dig, men som inte går att sätta en siffra på i en kalkyl. Till exempel glädjen i att vara delvis självförsörjande, eller det aktiva miljövalet som du faktiskt gör som solelproducent, till exempel genom att kunna ladda din elbil med egenproducerad solel. Vad är detta värt? Genom att också väga in de mjuka värdena (de som inte syns i kalkylen) kan man mycket väl komma fram till att solel lönar sig ännu mer för mig. På vår sida om solceller kan du läsa och lära dig mer.
Uppdaterad 5 juli 2024 I den här artikeln skriver jag om hur energilagring …
I takt med det växande behovet av förnybar energi byggs allt fler …
Här finns massor bra att läsa