Uppdaterad 3 april 2023
Hur lämpligt är Sveriges klimat för solceller och hur många solcellsanläggningar finns det i landet? I den här artikeln besvarar jag frågor som jag brukar få angående solceller i Sverige. I slutet av artikeln kan du ladda ner en guide om hur solenergi fungerar.
Intresset kring solel i Sverige växer allt snabbare. Under de senaste 70 åren har solcellstekniken utvecklats från att vara något som försörjde satelliter i rymden till att nu kunna installeras på villataket för att försörja familjens elbehov.
Idag kan vem som helst som har en lämplig byggnad installera solceller, men hur är egentligen förutsättningarna för solceller i Sverige?
För att solceller ska vara en bra investering krävs det att de kan producera så pass mycket att du sparar mer pengar på sikt än vad installationskostnaden är. En viktig förutsättning för att investeringen ska löna sig är att solen skiner. Därför är det såklart bättre förutsättningar för solceller runt ekvatorn. I Sverige har vi betydligt färre soltimmar än i Sahara där solen lyser starkt mer än 4 300 timmar om året. Dessutom står solen betydligt lägre här under vinterhalvåret, vilket ger solstrålarna en lägre infallsvinkel.
Men skillnaden är faktiskt inte så stor som man kan tro. Vi har långa sommardagar och solcellers verkningsgrad sjunker ju varmare de är och ur det perspektivet är Sveriges svala klimat positivt för elproduktion från solceller.
Svaret är alltså: ja, det fungerar utmärkt med solceller i Sverige.
Enligt statistik från Energimyndigheten fanns det 147 692 solcellanläggningar i Sverige vid 2022 års slut. Den totala installerade effekten från solceller uppgick då till nästan 2,4 gigawatt (GW). Det är lika mycket som all sammanlagd elproduktion (från alla kraftslag) i Stockholms län.
Det råder ingen tvekan om att det blir alltmer populärt för Sveriges villaägare att installera solceller. Under 2022 ökade antalet nyinstallerade solcellsanläggningar med 50 procent jämfört med 2021. De höga elpriserna ihop med ett högt intresse för klimatomställningen anses vara anledningen. Intresset verkar inte heller avtunna, Energimyndigheten bedömer att solel kommer mer än fördubblas de kommande två åren.
Om du vill veta mer om hur det ser ut med solparker i Sverige så har min kollega Alexander Ehrensvärd skrivit en artikel om solparker i det svenska landskapet. Här kan du läsa mer om hur många solceller som det finns i Mölndal och Göteborg.
Vill du veta mer om hur solenergi fungerar? Då rekommenderar jag dig att ladda ner guiden Solenergi – så funkar det. Med hjälp av den här guiden tar du reda på:
Uppdaterad 5 juli 2024 I den här artikeln skriver jag om hur energilagring …
I takt med det växande behovet av förnybar energi byggs allt fler …
Här finns massor bra att läsa