Vad är ett elcertifikat?

4 min
Henrik Lyngåker
20 jul, 2019

Uppdaterad augusti 2021
Kanske har du hört termen elcertifikat i diskussioner om elpriser eller solceller. Men vad är det för något och hur påverkar det dig som elkund och solcellsägare? Här förklarar jag hur det hänger ihop.

Att producera el är som vilken vinstdrivande affärsverksamhet som helst. Elproducenterna producerar det kunderna efterfrågar och vill samtidigt tjäna så mycket pengar som möjligt, samtidigt som kunden vill betala så lite som möjligt. Det är alltså i grunden en fråga om utbud, tillgång och efterfrågan.

Den svenska staten har historiskt infört olika system för att uppmuntra en hållbar utveckling. Under 2003 infördes ett elcertifikatsystem för att främja förnybar energi i Sverige. Det har snart gått 20 år sedan dess och mycket har hänt.

Så fungerar elcertifikat

När en elproducent producerar förnybar el får den ett elcertifikat av staten. Elproducenten kan sedan sälja elcertifikaten på en marknad där priset bestäms mellan säljare och köpare. Elcertifikaten ger på så sätt en extra intäkt till den förnybara elproduktionen.

Köpare av elcertifikat är aktörer med så kallad kvotplikt. Dessa aktörer är bland annat du och jag som privatpersoner. Som tur är behöver inte vi själva hålla koll på detta – utan det fixar våra elhandelsbolag. Elcertifikat är alltså en del i ditt elpris, som du behöver betala oavsett vilken elmix du har. Här kan du läsa mer om de olika delarna i ditt elpris.

Elcertifikat då och nu

Elcertifikat har visat sig vara ett framgångsrikt koncept, exempelvis stod vindkraften 2020 för hela 17 procent av elproduktionen.

Men den snabba utbyggnaden av förnybar energi har också gjort att priset för ett elcertifikat har sjunkit rejält sedan starten eftersom utbudet är så stort idag. 2003 kostade de runt 20 kr, medan de 2021 kostar runt 2 kr.

Detta gör att elcertifikat inte är lika lönsamt längre. Innebär det att det är mindre lönsamt att bygga ut förnybar elproduktion som vindkraftverk och solceller? Nej, tvärt om. Tekniken för förnybar energi har utvecklats mycket sedan 2003 och idag är det för det mesta billigare att bygga ut och producera förnybar el än icke förnybar el, därför diskuteras det ibland om elcertifikat har spelat ut sin roll då de inte inbringar några större summor. Samtidigt är det viktigare än någonsin att omställningen till förnybart går så snabbt som möjligt, och regleringar som elcertifikat är ett sätt att skynda på utvecklingen.

Elcertifikat och solceller

Även privatpersoner som producerat egen el från solceller kan sälja elcertifikat, men priset för elcertifikaten har som sagt minskat mycket över tid. Dessutom infördes 1 juli 2021 en årsavgift på 200 kr för att ha ett elcertifikatkonto. Detta gör att det inte längre är lönsamt för villaägare med solcellsanläggningar att sälja elcertifikat då intäkten är lägre än årsavgiften.

Inga nya elcertifikat efter 31 december 2021

Systemet med elcertifikat kommer att avslutas år 2035. Men redan nu har man infört en stoppregel som innebär att de som bygger förnybar elproduktion efter 31 december 2021 inte kommer få några elcertifikat. Har man byggt tidigare och är berättigad elcertifikat så kommer man att få behålla dessa.

Se pris och teckna elavtal

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen