Vad händer om 60-öringen för försäljning av solel försvinner?

5 min
Karin Ekh
23 nov, 2024

Under hösten meddelade regeringen att de kommer lägga fram ett förslag om att ta bort skattereduktionen för försäljning av förnybar el från mikroproduktion – den så kallade 60-öringen. Skattereduktionen planeras tas bort från och med 1 januari 2026. I den här artikeln beskriver jag vad ändringen skulle kunna innebära för oss med solceller.

60-öringen: skattereduktion för såld solel

Som mikroproducent av solel får du idag en skattereduktion på 60 öre/kWh för elen du säljer. Du kan få skattereduktion för max 30 000 kWh och inte för mer el än du köper under ett år. Skattereduktionen infördes för att öka incitamenten att installera solceller och bidra till klimatomställningen.

Regeringen anser nu att det inte finns samma behov att subventionera solceller då antalet installationer ökat kraftigt de senaste åren. Utöver att ta bort 60-öringen vill de även sänka skattereduktionen vid installation av solceller från 15 till 20 procent.

I skrivande stund har det ännu inte tagits något beslut om att ta bort skattereduktionen. För oss med solceller kan det ändå vara bra att redan nu fundera på vad ändringen skulle innebära för lönsamheten och hur vi kan öka den.

Intäkter och besparing från solceller

Förutom att det känns bra att vara mer självförsörjande och att bidra med förnybar el finns följande ekonomiska värden med att ha solceller:

  • Du kan använda egenproducerad el och slipper kostnaden för köpt el inklusive elcertifikat, rörlig elnätskostnad, moms och energiskatt.
  • Du kan sälja ett överskott av el när du producerar mer än du använder själv.
  • Du får ersättning från ditt elnätsbolag för den nätnytta du gör.
  • Du får i dagsläget tillbaka pengar på skatten, 60 öre/kWh för den el du sålt.

Hur fördelningen av de olika posterna ser ut varierar beroende på hur stor solcellsanläggning du har i relation till din elkonsumtion. Den påverkas också av elhandels- och elnätspriserna som varierar över tid och styrs av var du bor.

Exempel: så ser intäkterna från mina solceller ut

För att göra det lite mer konkret har jag använt mina egna solceller som exempel och räknat på deras lönsamhet. Jag har en anläggning med toppeffekt på 13 kW och bor i elområde 3.

För mig har fördelningen det senaste året, från november 2023 till oktober 2024, sett ut ungefär så här:

Fördelning avkastning på solceller Karin

Intäkter från skattereduktionen 60-öringen

För mig är 60-öringen den största posten, den som nu föreslås tas bort. Om så blir fallet kommer lönsamheten med solceller att försämras och det tar längre tid innan investeringen är återbetald.

I mitt fall skulle det innebära att det tar dubbelt så lång tid innan solcellerna är återbetalda, baserat på de förutsättningar som gällt det senaste året.

Det kan vara värt att nämna att spotpriset varit lågt under våren och sommaren när solelproduktionen varit som högst. Om elhandelspriset eller kostnaden för elnät höjs kommer besparingen från solcellerna öka och avbetalningstiden förkortas.

Så kan du göra dina solceller mer lönsamma

Hur elpriser och kostnad för elnät utvecklas framöver är inget vi kan påverka. Det vi däremot kan göra för att höja värdet av att ha solceller är att använda så mycket som möjligt av den el vi producerar. Det är nämligen där den största besparingspotentialen finns.

Använd mer av din solel själv

Här nedanför visar jag hur mycket jag själv använder av det som mina solceller producerat senaste året.

Fördelning mellan såld el och använd egenproducerad el Karin

Som du ser skulle jag kunna bli mycket bättre på att ta vara på min solel då jag bara använder knappt 17 procent av det jag producerar. För att öka andelen skulle jag behöva ändra mitt beteende genom att till exempel tvätta, diska eller ladda elbil när solen skiner.

Ytterligare ett alternativ är att köpa ett batteri för att lagra ett överskott till tider då solcellerna inte producerar el. Detta kräver däremot en ny investering och det blir därför en annan kostnadskalkyl.

Så mycket har du tjänat på dina solceller

Vill du också räkna på dina solcellers lönsamhet? Ladda ner vår mall och använd som stöd. 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen