Om du är företagare har du säkert gjort investeringskalkyler för att se om en tilltänkt investering kommer att löna sig. Men de flesta privatpersoner som går i tankar på solceller har kanske aldrig ens sett en sådan kalkyl, och nu måste den göras för att se om solenergi är värt att satsa på. Till råga på allt finns det speciella fallgropar just när det gäller investeringskalkyl för solel. Här är några saker vi tycker att du bör känna till och tänka på när du räknar.
För att projektera själva anläggningen är det många tekniska faktorer som påverkar dels hur anläggningen bör se ut och dels vad den kan förväntas producera i framtiden. Att göra rätt bedömning kräver både fackkunskaper och erfarenhet.
Försäkra dig om att den som hjälper dig har nödvändig kompetens och erfarenhet.
Den verkliga lönsamheten över tid bestäms av framtida elpriser, kostnader och faktisk produktion. Tänk också på att regler, skatter och olika typer av stöd till solelproducenter kan komma att ändras i framtiden.
Ingen kan skåda in i framtiden. Var inte överoptimistisk!
Som lekman är det naturligt att vända sig till olika leverantörer för att få del av deras fackkunskap. Men tänk på att olika leverantörer kan ha olika särintressen. Det behöver inte betyda att någon försöker lura dig, men det skulle kunna innebära att du inte får de objektivt sett bästa råden, förslagen eller leveranserna.
Försäkra dig om att leverantören är objektiv och ser till ditt bästa.
Du kan få objektiv information (och ibland även hjälp) från myndigheter och kommuner, t.ex. energimyndigheten.se och kommunens energirådgivare. Det finns också leverantörsoberoende tjänster online där du kan hitta tips och få viss hjälp med kalkylering, t.ex. solcellskollen.se och solkollen.nu.
Om du vänder dig till olika leverantörer för att få hjälp med en kalkyl kan du få helt olika resultat. Det finns nämligen ingen standardmodell för investeringskalkylering av solel, så leverantörer kanske använder kalkylmodeller som begränsas av deras egen kunskap eller preferenser. Risken blir då att viktiga parametrar, som skulle kunna vara avgörande för resultatet, hanteras felaktigt eller utelämnas helt.
En investeringskalkyl ska bygga på främst sju parametrar:
Använd en relevant kalkylmodell. Det finns ingen standardmodell.
I takt med det ökade intresset för solel, har också behovet av en standardkalkylmodell blivit allt tydligare.
Det här bör du veta om solenergi.
Under hösten meddelade regeringen att de kommer lägga fram ett förslag om …
Uppdaterad 5 juli 2024 I den här artikeln skriver jag om hur energilagring …
Här finns massor bra att läsa