Vi har nog alla varit där. Vi köper eller lagar mat, stoppar resterna i kylen och glömmer sedan av dem. Bara för att hitta dem någon vecka senare, bakom förra årets chilimarmelad eller nässelpeston vi fick i present av grannen. Låt oss ta tag i det onödiga matsvinnet och spara både pengar och energi!
Enligt Statistiska centralbyrån slänger vi hela 45 kilo mat och dryck per person varje år. Ungefär en tredjedel av det, 19 kilo, är fullt ätbart! Och vi kan inte ens skylla på restauranger och storkök; hushållen står nämligen för 17 kilo och restauranger och storkök för bara 2 kilo.
Matsvinn är maten som kastas fast vi egentligen hade kunnat äta upp den. Mat vi handlat fast vi inte behövde den. Och mat vi inte ätit upp i tid.
Matproduktion och transporter orsakar utsläpp som påverkar klimatet – dessutom sker det helt i onödan om vi inte ser till att äta upp maten vi köpt.
Men varför slänger vi så mycket mat? Det finns många olika anledningar till att de där 19 kilona hamnar i soporna:
Mycket av svinnet är alltså mat som vi hade kunnat äta om vi bara tänkt lite annorlunda.
Om vi har bättre koll på vad som finns i kylskåpet och planerar måltiderna utefter det, så kan vi använda och äta upp maten istället för att kasta den.
Här är några enkla tips på saker vi kan göra för att minska matsvinnet.
Vill du spara pengar och miljö genom att minska din energiförbrukning inom fler områden? I vår guide “Tillsammans mot en hållbar framtid – så blir du mer energismart” hittar du fler tips om vad du kan göra för att hålla nere din påverkan på vår planets resurser.
Är du en tuff året-runt-cyklist, eller föredrar du att låta elcykeln stå …
Uppdaterad 2 juli 2021 Den finns på allt från belysning och bildäck till …
Här finns massor bra att läsa