Ett par klick på skärmen och man kan köpa grejer från hela världen. Detta gäller inte minst elprylar. Och visst, en ficklampa är väl en sak, men den där snygga handdukstorken från en leverantör man aldrig hört talas om, vågar man köpa den? Det är lätt att stirra sig blind på det låga priset och glömma bort säkerhetsaspekten när man köper elprylar online. Men tänk på att det finns särskilda risker vid köp av just elprodukter.
Kanske är vi så vana vid säkerhet när det gäller elektriska apparater att vi tror att vi inte själva behöver bry oss om den saken. Det är inte så konstigt i så fall. Redan 1925 bildades Semco (Svenska Elektriska Materialkontrollanstalten) som kontrollerade att konstruktion och säkerhet var tillfredsställande för alla elektriska produkter i Sverige. Utan Semcos "S-märke" fick produkten helt enkelt inte säljas.
Generationer svenskar har alltså vuxit upp med tryggheten att någon annan har tagit ansvar för att elektriska apparater är säkra att använda. Tyvärr tror många att det fortfarande är så.
När vi sedan gick med i EU behövdes det anpassning och ett gemensamt regelverk. S-märkningen försvann och ersattes av CE-märkningen som togs fram på 90-talet och gäller för EU:s inre marknad. CE-märkningen garanterar att produkten överensstämmer med grundläggande krav på funktion, säkerhet och miljö, och att en kontrollprocedur har följts.
I den övriga delen av världen varierar säkerhetstänkandet stort. Givetvis finns det länder med höga säkerhetskrav på elprodukter, men det finns också länder där det i princip inte ställs några krav alls. Det är detta som gör det så lurigt när vi handlar på nätet, till exempel från Kina eller andra länder utanför EU. Oftast kan vi inte veta om produkten klarar de grundläggande säkerhetskraven. Och inte ens en eventuell CE-märkning är en säkerhet eftersom falska märkningar är vanliga.
När du köper elektriska produkter inom EU gäller ett gemensamt regelverk med produktansvar från tillverkare/återförsäljare och du har konsumentskydd precis som vanligt. Men när du köper produkterna utanför EU räknas du som privatimportör, och har inte samma skydd längre.
Om du importerar elektriska produkter för att använda själv gör du detta på egen risk. Du får heller inte sälja vidare eller ge bort elektriska produkter som inte är tillverkade eller anpassade efter våra svenska regler, och du kan själv hållas ansvarig om något skulle hända. Det är inte ens säkert att din försäkring täcker elektriska produkter som är köpta utanför EU. Detta kan variera mellan olika försäkringsbolag.
Även om det kan vara frestande att göra ett prisfynd online – eller om du hittar den där fantastiska designen på en kaffekokare – ska du alltid sätta säkerheten i främsta rummet och tänka till en extra gång innan du klickar på Köp-knappen.
Elsäkerhetsverket har tagit fram en checklista vid köp av elektriska produkter på nätet. Den är en bra påminnelse om att det finns många saker att tänka på för att vara helt på den säkra sidan.
Ladda gärna ner och läs vår information om elsäkerhet. Där får du ännu fler tips och råd kring hur du ska tänka för att minska riskerna med barn och elektricitet i hemmet.
Våra hem är fyllda med batteridrivna apparater som behöver laddas, till …
Visste du att du ansvarar för mätarskåpet i ditt hus? Ofta tänker man på …
Här finns massor bra att läsa