Har du koll på att man i ett fjärrvärmeverk, förutom att producera värme, också kan producera el? Detta kallas kraftvärme. Det är ett riktigt energieffektivt sätt att slå två flugor i en smäll; man tar nämligen vara på det ljumna vatten som blir över när el producerats. Samtidigt är kraftvärmen fortfarande en relativt outnyttjad resurs. Låt mig bena ut vad kraftvärme är, hur den produceras och hur den bidrar till energisystemet i stort.
Dags att säga hej till en doldis med stor potential: kraftvärmen. Förutom att vara riktigt resurseffektiv är den dessutom ett av tre planerbara kraftslag i det svenska energisystemet, vid sidan av vattenkraft och kärnkraft. Ändå är det relativt okänt bland många märker jag.
Låt mig därför gå till botten med kraftvärmen.
Ett kraftvärmeverk är en anläggning som kan kombinera produktionen av fjärrvärme och elektricitet. I ett kraftvärmeverk produceras först el genom att vatten hettas upp till ånga som driver en turbin. Värmen i processen tas till vara i fjärrvärmesystemet.
Alla fjärrvärmeanläggningar producerar dock inte el; det krävs en ångpanna med turbin för det ändamålet. En fjärrvärmepanna som bara producerar värme kallas för hetvattenpanna och en anläggning med sådana pannor kan kallas för värmeverk. Fjärrvärmeverk är ett paraplybegrepp och innebär att värme produceras centralt för att sedan skickas ut till flertal fastigheter. Både kraftvärmeverk och värmeverk är alltså fjärrvärmeverk.
Vi har ett kraftvärmeverk i Mölndal.
Olika energibolag använder olika bränslesorter för att generera värme och el i sina verk. Mölndal Energi använder 100 procent förnybara restprodukter (till exempel bark och returträ) för produktion av fjärrvärme och el.
Kraftvärme står för omkring 8–10 procent av elen i Sverige, men det är inget du som konsument märker av. Den elen särskiljs inte utan är en del av energimixen du får via ditt elhandelsbolag. Under 2021 producerade vi 119 GWh el och 461 GWh värme i vårt kraftvärmeverk, läs gärna mer i vår Hållbarhetsredovisning.
Den nyfikne kan kika i SCB:s statistik för 2021 om eltillförsel och elanvändning i Sverige. Här hittar du hur stor andel de olika energikällorna utgör av den totala mixen.
Genom att producera både el och värme samtidigt maximeras användningen av bränsle, vilket är energieffektivt. Svenska kraftvärmeverk är oerhört effektiva eftersom de har en så hög verkningsgrad. Verkningsgrad är skillnaden mellan energimängden i bränslet som används och mängden energi man får ut (el och fjärrvärme i det här fallet). Ett kraftvärmeverk har en verkningsgrad på hela 90–93 procent och med rökgaskondensering kan man få en verkningsgrad på 100 %. Att det bränsle som används dessutom utgörs av rester som blivit över i andra verksamheter ökar resurseffektiviteten ännu mer.
Kraftvärmen en stor tillgång för energisystemet eftersom mest el produceras då vi behöver den som bäst; kraftvärmeverken kör för fullt när det är kallt och behovet av värme är störst.
Dessutom produceras elen lokalt i tätorter där behovet av el är stort. Detta minskar behovet av elöverföring och stärker kommunernas självförsörjningsgrad av energi. I Sverige finns runt 250 kraftvärmeverk, varav det i Västerås är störst.
Är du fjärrvärmekund i ett fjärrvärmenät med kraftvärme bidrar du alltså till storskalig elproduktion i ditt närområde.
Enligt Energiföretagen gav kraftvärmen 14,9 TWh el under 2021, men det skulle kunna handla om bra mycket mer. Befintliga kraftvärmeverk i Sverige skulle kunna öka produktionen av el motsvarande 1-2 kärnkraftsreaktorer enligt branschorganisationen Energiföretagen. Att kraftvärmen inte nyttjas fullt ut i dag har flera förklaringar, bland annat att fjärrvärmeproduktionen behöver prioriteras under kalla dagar. Då får elproduktionen backa.
Ogynnsamma skatteregler för bioolja, som många fjärrvärmeverk använder som spets vid kallt väder, och otillräcklig kapacitet för att lagra värme är två av de faktorer som kan hålla nere elproduktionen.
Är du inte nöjd med temperaturen inne och vill ändra inställningarna för …
Att stå utan värme eller varmvatten är aldrig roligt, speciellt inte om …
Här finns massor bra att läsa