När man köper och betalar något brukar man alltid få en räkning och ett kvitto. Men när det gäller elen betalar man två olika belopp. Måste det verkligen vara så? Här får du förklaringen.
Numera är vi vana vid att kunna köpa nästan vad som helst hur enkelt som helst. Bara med några knapptryckningar på datorn eller mobiltelefonen kan man busenkelt beställa en ny elbil, köpa ekologiska matkassar och teckna avtal för till exempel telefon och el. Så varför måste det vara så krångligt att elräkningen är två räkningar?
Det är med el som med allt annat, det du förbrukar måste du betala. Och ju mer du förbrukar, desto högre blir räkningen. På det här sättet är el som vilken annan vara som helst. Läsk, äpplen eller bensin. Ju mer du gör åt, desto mer kostar det.
Men till skillnad från de flesta andra varor behöver vi inte själva ta oss någonstans för att köpa el, utan den levereras automatiskt till oss via elnätet när vi behöver använda den. Elnätet – som består av kraftledningar, transformatorer, kopplingsskåp, kablar och mycket annat – transporterar elen från kraftverket där den produceras, ända fram till huset där den förbrukas. På samma sätt som en hyresgäst betalar fastighetsägaren månadshyra för att få använda bostaden, betalar elkonsumenten ”hyra” till nätägaren för att få använda ledningarna och utrustningen som behövs för att använda el.
Elräkningen består av två delar därför att du betalar för två helt olika saker som behövs för att din lampa ska lysa – själva elektriciteten och elnätet som transporterar elektriciteten.
Egentligen är det på samma sätt när du köper äpplen. Äpplena fraktas från producenten i en lastbil som körs av en förare på en väg. Bilen och vägen kostar pengar att bygga och underhålla, och föraren ska ha sin lön. Den enda egentliga skillnaden är att transporttjänsterna är inbakade i priset när du köper äpplena, men inte när du köper el.
Som konsument inser man kanske inte alltid att elhandel och elnät är två helt olika verksamheter som drivs av helt olika typer av bolag. Även om ägaren till elnätet där du bor också är producent av el, är det ändå två helt olika verksamheter som bedrivs åtskilda från varandra. Och ännu knepigare blir det om elleverantören inte har något som helst samröre med nätägaren.
Vi får helt enkelt leva med att elräkningen är uppdelad i en del för elen vi förbrukar och en del för användningen av elnätet. När man väl förstår varför elräkningen ser ut som den gör kanske det inte är något större problem egentligen ...
Med e-faktura eller autogiro slipper du problemet!
Men om du ändå tycker det är irriterande med två räkningar finns det en enkel lösning på problemet. Kontakta kundservice eller klicka här för att få e-faktura eller betala med autogiro - så blir det smidigare för dig när du ska betala dina fakturor.
18 mars 2025 kommer elmarknaden Nord Pool gå över till att prissätta och …
Sedan drygt ett år har jag timpris på min el hemma. Priserna varierar …
Här finns massor bra att läsa