Marknadskommentar april 2022

2 min
Henrik Lyngåker
21 apr, 2022

Spotpriset för mars landade på 130 öre/kWh i SE3. Ett högre månadsmedelpris har vi bara sett en gång tidigare och det var i december i fjol. Då blev priset 181 öre/kWh. De sista dagarna i mars var mycket dyra, med priser över 200 öre/kWh både den 30 och 31 mars, medan inledningen av april var något mer beskedlig. Det är främst variationer i vindkraftsproduktionen som ligger bakom de stora prisskillnaderna från en dag till en annan.

Systempriset, eller det gemensamma nordiska elpriset, hålls fortfarande uppe av södra Norge där man alltjämt har ett stort underskott på vatten i vattenkraftverkens magasin vilket i kombination med de nya utlandskablarna har lett till rekordhöga priser. I andra delar av Norden är läget ett helt annat.

Detta leder till allt större prisvariationer. Längre fram i vår är det troligt att avvikelserna minskar något. I södra Norge finns det ett överskott på snö som kan användas i vattenkraftsproduktionen när den smälter.

På kärnkraftsfronten kan vi notera att den nya finska reaktorn Olkiluoto 3 fortsätter att testköras. Just nu kan man producera upp till 900 MW. Detta kommer i perioder att kunna pressa ned spotpriserna lite även i Sverige. Andra halvan av april ska bli kallare än normalt i hela Norden och då är all extra produktion välbehövlig. Mest troligt kommer spotpriset att bli riktigt högt under den här perioden.

Just nu tror marknaden att elpriset kommer landa på ca 70 öre/kWh i juni, juli och augusti. Resterande perioder prissätts kring 100 öre/kWh. Först efter nästa vinter räknar man med en återgång till mer normala priser. Men osäkerheten är fortfarande stor, speciellt efter den senaste tidens diskussioner om att Ryssland vill ha betalt för gasleveranser i rubel och att vissa aktörer vill se ännu tuffare sanktioner mot Ryssland som mer tydligt skulle påverka handeln med energi. Än så länge agerar marknaden avvaktande, kanske för att prisnivån redan är så uppskruvad.

En faktor som kan påverka elpriserna på lite sikt är hur längre de höga priserna kan bestå utan att efterfrågan påverkas mer än vad som har varit fallit hittills.

Prenumerera på marknads-kommentarer