Sommaren 2024 kan hittills summeras som stabil med fallande priser på både spotprismarknaden och terminsmarknaden. Detta till följd av en förbättrad hydrologisk balans (vattenkraft) i Norden och en minskad andel fossil elproduktion i den europeiska energimixen.
Inom Sverige har dock skillnaden i spotpris varit anmärkningsvärt stor mellan SE3 och SE4. I SE3 landade priset i juni och juli på 27, respektive 21 öre/kWh, medan SE4 landade kring det dubbla - 63 respektive 43 öre/kWh.
Vädret har över lag varit gynnsamt för den europeiska elproduktionen i sommar. Detta har i kombination med den fortsatt höga installationstakten av ny vind- och solkraft lett till en kraftig minskning av den fossila kraftproduktionen. Under Q2 föll den fossila kraftproduktionen 24 procent jämfört med samma period förra året. Andelen fossil elproduktion stod nu för endast 21 procent av den europeiska energimixen, vilket sätter avtryck i spotpriset. Den minskande andelen fossil kraftproduktion gör nämligen att förekomsten av negativa spotpriser ökat markant. Sverige är inget undantag och vi kan nu se att trenden leder till lägre spotpriser även på månadsbasis där och då det fossila beroendet är som minst.
Tittar vi närmare inom Sverige har vi kunnat se att skillnaden i spotpris varit ovanligt stor mellan SE3 och SE4. Flaskhalsar i överföringen mellan SE3 och SE4 har gjort att SE4 importerat de kontinentala priserna vid betydligt fler timmar än SE3. Samtidigt har den hydrologiska balansen förbättrats från underskott till balans i Norden. Detta bidrar till att spotpriset pressas på den norra sidan flaskhalsen. Skillnaden i spotpris har varit påtaglig sedan i maj och kan mycket väl hålla i sig en bit in på hösten.
Terminspriset har fallit tillbaka under sommaren av samma anledningar som spotpriset. Den uppgång som tog fart innan sommaren till följd av ökade spänningar i Mellanöstern är till största del helt utraderad. Det finns fortsatt oro i marknaden för att en eskalerad militär konflikt kan påverka tillgången på naturgas men marknadens bedömning är ändå att risken för att det ska påverka det nordiska spotpriset har minskat.
Sammanfattningsvis verkar vi just nu ha att göra med två krafter som driver terminspriset i varsin riktning – spänningar i Mellanöstern och ett avtagande beroende av den fossila elproduktionen i Europa. Hittills under sommaren är det den senare som haft övertaget men kampen mellan dessa styrkeförhållanden kommer med all sannolikhet fortsätta.
Efter en lång sommar med låga spotpriser i åtminstone SE1-SE3 rör vi oss …
Spotpriset i maj landade på knappt 24 öre/kWh för SE3. Det är den lägsta …
Här finns massor bra att läsa